ADAC TEST: Volkswagen ID.3, stanje baterija nakon 100000 pređenih kilometara

ADAC je imao na testu Volkswagenov ID.3. Nešto i o ADACu, to nije trač politički tabloid gdje je par studenata ekspertki tim da bukvalno sve. ADAC ima na stotine inžinjera, ima promet od preko 200 miliona eura godišnje, ...

... ima svojih 55 helikoptera, i bilo gdje u Njemačkoj dolaze do korisnika za najdalje 15 minuta (da ovo uporedim sa asocijacijom BIHAMK, ispao bih dobar komad hajvana), imaju svoj tehnički centar koji je opremljeniji nego svi automobilski servisi u BiH. I šta mislite jesu li relevantni dati mišljenje o nečemu? Ja ne znam da ima neko relevantniji.

Imali su na testu od 100000 kilometara Volkswagenov ID.3,, a pošto se radi o automobilu na baterije, ovaj tekste se piše najviše zbog toga da evo i vama prenesemo stanje baterije nakon sto hiljada kilometara. Da napomene, da se test radio na način da ga piše jedna osoba, a relevantne informacije, onoga što čovjek ne razumije, dobije od osoba u tehničkom centru ADAC-a. 

Ovako, nakon tih stotinu hiljada pređenih kilometara, kapacitet baterije se smanjio za svega sedam posto, dakle od maksimalnog on je spao na 93 od ukupnog deklarisanog. Ono što je ovdje NAJVAŽNIJE napomenuti, jeste da su baterije bile maltretirane, a to znači skoro uvijek napunjene do 100 posto, i to najčešće na brzim punjačima, jednosmjernim, koji najlošije djeluju na baterije u smislu narušavanja početnog kapaciteta, ili ljepše - degradacije. 

Periodično, automobil je provjeren od strane inžinjera (ne studenata, ili žurnalista, uporedite sa klixom ili bljeskom), u "Landsberg am Lech Test and Technical Center", a tako se službeno zove njihov tehnički centar. Oni su imali osam glavnih kriterije, i oko 300 manje važnih tokom pregleda i ocjenjivanja automobila, karakteristika, uticaja na okoliš, stanja pojedinih elemenata.

Ono što se može reći da je rezultat sa baterijama fantastičan, jer ukoliko bi se iste punile na način koji je, prosto kazano, zdraviji za baterije, sigurno bi nakon ovoliko kilometara zdravlje istih bilo puno puno bolje, a to ovaj automobil čini izuzetno korisnim i praktičnim. 

Nekoliko puta se ažurirao i software, a njime se djeluje i kako rade pojedini mehanizmi i sistemi u automobilu. Ažuriranjem je smanjena potrošnja, a pogotovo se poboljšala vožnja na kratikm distancama, na temperaturama od nule do pet stepeni Celzijusa. 

Pohvalili su i Electric Vehicle Route Planner, odnosno planer putanje kretanja na putovanjima, kako bi se do odredišta došlo najbrže, ali i da ne može da nedostaje baterija, jer putanja ukalkuliše i punjače do odredišta, saobraćajne gužve, prognozu vremena, a proračun putanje se odvija dinamički, dakle konstantno. 

Ako nekoga zanima više o ovome, link je ispod, a ovaj članak je upravo radi ovoga testa baterija, koji je u BiH nemoguće izvesti. Ako se kada desi zastupnik će radije ustupiti automobil kakvom tabloidu. Sreća, ADAC je tu. Evo link:


https://www.adac.de//autotest/vw-id3-dauertest/ 


POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details