Volvo: ''4K'' vjetrobran

U automobilima danas postoji jedna zajednička stvar - ekran. Imaju ih svi automobili, a neki ih imaju i više.

Vjerujem da to nekome izgleda "woow", ali sačekajte. Kazaljke će se opet cijeniti, kao i neke komande koje idu preko fizičkih komandi. Pored ovih ekrana, sve češće se sreće i projektor, u stvari mali projektor iza upravljača koji projektuje određene informacije na vjetrobransko staklo, ili na zasebno staklo prije vjetrobranskog, kako je kod Peugeota.

Volvo hoće da ide korak dalje, i da kompletan prednji vjetrobran pretvori u projekcionu površinu, da ne kažem displejl, jer ipak on to nije, samo je to reflektujuća površina. Volvo je uložio dva miliona dolara u Spectalics, start-up koji bi sve to mogao donijeti na ulice. Ključna stvar ovakve tehnologije je MLTC ili “multi-layered thin combiner” što bi u slobodnoj inetrpretaciji bilo kao nešto što kombinuje više tankih slojeva, a još tu tehnologiju opisuju i kao "optički film". MLTC bi se integrisao u vjetrobran i omogućio bi prikaz svih vrsta slika. I to je baš tako kako se vidi na slikama koje prate ovaj članak. Kod ovog sistema bi bilo manje potrebe da se skrene pogled sa ceste u potrazi za informacijama, a ovo se baš i ne slaže sa onim sa čime svi danas teže - autonomnom vožnjom. 

Velike su mogućnosti, a i oči se mogu trenirati, jer i dok gledamo cestu oči moramo povremeno fokusirati na nešto na pola metra ispred očiju, pa opet na put. Velike su mogućnosti, još je sve ovo u fazi razvoja, pa neće ovo doći u automobila za godinu, dvije, ali za pet ne smijem reći da neće. 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward