Kako čuvati i šta je najveći uzrok kvarova turbopunjača (turbokompresora)

U današnje vrijeme imamo masovnu pojavu pisanja u medijima gdje novinari ili oni koji sebe smatraju novinarima, pišu o nečem što nema nikakve veze sa njihovom strukom, obrazovanjem,

pa i iskustvom i onda imamo situacije da ekspert za teologiju izigrava inžinjera.

Neuređena država, sistemi poput medijskog, pa imamo situaciju da je svako ko zna da automobil ima četiri točka i volan, autoritet za automobile, ako je vidio mehaničarsku radionicu onda je i autoritet za automobilsku tehniku. I moguće posljedice ove pojave mogu biti jako opasne. A kada je ova tematika u pitanju , evo savjet, UVIJEK VIDITE šta je potpisnik teksta po struci, i ocijenite je li kompetentan za tematiku o kojoj je pisao. Nerijetko i nema potpisnika, a to znači da je bolje da se ne zna, i da apsolutno niko ne stoji iza onoga što tvrdi ili vam predlaže u članku.  

Turbokompresori su i osjetljiv dio motora, ali i jako izdržljiv, samo treba ispravno postupati sa motorom, kako bi im se vijek produžio. Evo nekoliko savjeta kako to da uradite:

Nakon starta motora, nemojte turirati motor niti uopće i polaziti sa automobilom 5 - 10 sekundi. Ovo je potrebno kako bi ulje došlo iz rezervoar (karter) do kliznih ležajeva turbine i tako omogućilo podmazivanje istih. Klizni ležajevi su ležajevi gdje između dva komada metala (osovina ili vratilo sa jedne strane i materijal ležaja na koji se oslanja sa druge strane) mora biti sloj ulja kako bi se omogućilo podmazivanje. Tada je taj fini sloj ulja između metalnih elemenata ono što fizički razdvaja dva metalna dijela, i iako prividno izgleda da se metal vrti u metalu, to nije tako, onaj dio koji se okreće, pliva na jako tankom uljnom filmu. Moglo bi se na temu podmazivanje napisati toliko materijala da biste imali šta čitati danima. AutoMotoSvijet.com

Nemojte koristiti motor na način da oslobađa veliku snagu (veliki broj obrtaja) ako motorno ulje nije zagrijano. Vidjet ćete da neki automobili (neću imenovati) na instrument tabli mogu da prikažu i trenutnu temperaturu ulja, a to je baš zbog toga, i iako djeluje beskoristan podatak, nije! Pomaže da se sačuva turbina.
Zašto? Ulje kada nije zagrijano manje je viskozno, što bi u narodu pogrešno rekli "gusto je"! Nije to gustina, nego viskoznost, a to je u stvari ta, nazovimo, sposobnost da tekućina teče bolje ili slabije. Med recimo i voda, oboje može da teče, ali med niti bizu kao voda. Vjerujem da je sada jasnije, i zato treba sačekati da se ulje zagrije, i jedino tako može ispravno podmazivati turbinu pri visokom broju obrtaja. Turbina turbokompresora se vrti i više od 3.000 obrtaja u sekundi, pa vjerujem da ne treba pojašnjavati važnost podmazivanja. I inače dobro podmazivanje motora je u stvari i njegovo zdravlje.  

Staro ulje? Pogrešno ulje? Poštujte preporuke proizvođača automobila ali i proizvođača ulja za podmazivanje. I u pogledu tipa ulja i intervala mijenjanja. Uvijek koristite ulje API karakteristika koje je naveo proizvođač motora. I još nešto, nemojte mehaničara ili majstora smatrati nekakvim nadljudskim autoritetom za savjete oko ulja, motora, znaju oni neke stvarii, znaju zamijeniti ležaj, stabilizator balans štange, znaju izvaditi i klip, radilicu, imaju način da dođu do klipnih prstenova, pa ćete nerijetko čuti da su oni i inžinjerima objašnjavali neke stvari (od njih samih). Pustite te gluposti, onaj što je pravio motor, čitaj inžinjer, jedini zna koliko je gdje koji zazor, koji je materijal korišten za izradu kojeg elementa, zašto je korišten, koliki je habajući sloj na kojem elementu koji je u dodiru sa drugim elementima, koji su otpori kretanju ulja, koliki je stepen iskorištenja goriva, temperatura ispušnih plinova, kolike su dilatacije bilo koje kote u motoru,, ima toliko ovih termina, pa je i jedini je kompetentan da kaže koje ulje koristiti. On zna zašto! Mehaničar je tu da zamijeni potrošni ili potrošeni i polomljeni dio, a nerijetko se i tu ponašaju kao u kamenolomu. Ako ne znate, a tražite savjet, pa ima internet, imate servise. 

Ima još! Kada je duže vremena motor na visokim obrtajima, može doći do toga da se turbokompresor bukvalno ili doslovno usije od temperature (oko 1.000 stepeni C). Njegovu turbinu pokreću ispušni plinovi koji nakon sagorijevanja izlaze iz cilindara, vreli su, a kod visokih obrtaja tolika količina toplote se ne može osloboditi u okolinu, kao da se motor vrti sporije, i dolazi do povećanja temperature turbokompresora, pa i do usijanja materijala. E zamislite sada nakon takve vožnje svrati se na odmaralište zaustavi se i isključi se motor. To je jedna vrsta nasilja koju možete provesti nad turbokompresorom!
Dobro bi bilo pred zaustavljanje smanjiti obrtaje, i tako postepeno smanjivati temperaturu turbokompresora, a prije samog isključivanja, pustiti da motor radi na praznom hodu (uključen, bez pritiska na pedalu gasa) neko vrijeme pa isključiti (još bolje je koji kilometar pred zaustavljanje na odmaralište smanjiti brzinu, i do odmarališta ohladiti turbokompresor). Ovo je dobro i kada se vozimo kratkim rutama, pa makar pet sekundi ostaviti automobil da radi na praznom hodu, dovoljno dok otkopčamo pojas, pokupimo svoje stvari, jer je i to blagotvorno za turbokompresor. A zašto??? Opet je u pitanju ulje. AutoMotoSvijet.com

Načitao sam se ja velikih budalaština kada oni koji nisu kompetentni, spomenuti na početku ovog članka, zapetljaju sami sebe, pa samo spominju visoke temperature, pa se te temperature prošire na turbinu, pa nikako ne znaju kako završiti, zapetljaju se, i nemaju pojma ni šta su rekli ni zašto. Niti razlog zašto je to štetno. Znači i ovdje je u pitanju ulje. Kod visokih temperatura, to ulje cirkuliše, grije se, i prolazi dalje. Ali, ako naglo isključimo motor, a turbina turbokompresora, kako rekoh vrti se par stotina hiljada obrtaja u minuti, dolazi do zaustavljanja uljne pumpe, i nema dotoka ulja u ležajeve turbine na turbokompresoru. . Pošto nismo usporili turbinu, ulje će prestati doticati dok se ona vrti, a to znači nestanak tankog uljnog filma i vrtnje osovine na ležaju po principu diranja metala o metal. Ponavljanje ove radnje vremenom dovede do neželjenog četverocifrenog računa za popravak. Još je gore, ako je turbopunjač jako zagrijan, tada može, uslijed visokih temperatura doći i do dekompozicije ulja, jer se ne kreće, pregrijava se, može i zapeći, i eto opet posjete majstoru (uljna pumpa ne radi kada je motor isključen). Ulje se nalazi u elementu koji je usijan, doslovno.

I još jedna stvar, koja je kao navika ostala starijim vozačima, koji su još uvijek pod dojmom da im se u automobilima nalazi karburator, pa prije isključenja motora, dodaju gasa, malo kao da "ga propušu", kako oni sami kažu. Nemaju pojma da uništavaju motor. Time zavrte turbinu turbokompresora na oko 2000 do 3500 obrtaja u SEKUNDI, i onda isključe motor zaustavljajući dotok ulja u klizne ležajeve na koje se oslanja turbina. Uporno to rade, i onda kažu mana motora na njihovom automobilu je turbokompresor koji su sami uništili provodeći taj svoj karburatorski običaj. Upravo treba suprotno, dakle ostaviti automobil koliko toliko da radi na praznom hodu, pa isključiti motor.

Mislim da je jasna poenta! 

Nedžad Grebović, diplomirani inžinjer mašinstva 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details