Zašto neki TFSI motori troše ulje skoro kao benzin?

Ne, ne može biti normalno da automobil troši 2 ili 8 litara ulja na pređenih 1.000 ili 1.500 kilometara. Onoga ko to tvrdi....

.... trebalo bi smlatiti, sad nemojte ovo doslovno shvatiti, pa po servisima ganjati nekoga sa kakvom daskom! Ali, bez šale, najčešće ćete to čuti u servisima, kažu "pa piše vam da može zavisno od uslova vožnje potrošiti nešto više ulja". Nešto više ulja? Za šta služi prtljažnik u ljudi koji imaju AUDI sa TFSI Audijevim motorom EA888 od 1,8 i 2,0 litra radne zapremine? Da nose 100 litara ulja sa sobom i dosipaju? Glupost.

A šta je problem? Radi se o konstruktivnoj greški, koja nije slučajna ni namjerna, možda je proizvod nedovoljnog testiranja. Oni koji bi sada da se dopisuju neka pročitaju PRAVNO UPOZORENJE, a otvorit će se ako kliknu ovdje

Problem je nakaradno izveden sistem podmazivanja, ali i odvođenja ulja sa zidova cilindra kroz kanale napravljene u klipovima. Stvarno, nije mi da se to ne može riješiti na drugi način. Čak sam ubijeđen da bih i ja taj problem riješio, samo da imam kakav alat, glodalicu, a možda bi čak i stubna bušilica bila dovoljna. Vratimo se temi. Naime, kod rada motora klipovi idu gore-dole, a dodir sa zidovima cilindara se ostvaruje preko klipnih prstenova, koje u nas nazivaju "Karike". Ona prva treba za spriječi prolazak produkata sagorijevanja ka dole, dakle odgovorna je za dobru kompresiju. Ali dole ispod imamo i prsten koji struže ulje sa zidova cilindara.

Ono što se, najvjerovatnije dešava je da ulje koje prstenov, uslovno, sastruže, ne može da prođe kroz kanale u klipu i ode dole u korito. Radi zapušavanja, ostaje zarobljeno i ne preostaje mu ništa drugo nego da ide ka unutrašnjosti cilindra, gdje sagorijeva uz benzin i zrak. Sagorijeva, dakle troši se, a kod takvih motora ni boja dima ne izgleda "zdravo". I kao rezultat dobije se enormna potrošnja ulja.

Najgori slučaj na koji sam naišao je je čovjek na 1.300 kilometara morao dosuti čak 8 litara ulja!!!! Priča se nalazi na linku http://garagewire.co.uk/bbc-audi-2-0-tfsi-oil-usage-issue/ 

Mislim da i neki Citroeni imajus ličnih problema, no s obzirom da je to Citoren, ne bi me čudilo da presjek cilindara bude elipsasti umjesto kruga! 

Šta uraditi sa TFSI motorom kada troši ulje? Nedžad Grebović

Znate šta je Audi uradio u Evropi?   NIŠTA!

A znate šta je Audi uradio u Sjedinjenim Američkim Državama? Otklonio defekat na 129.000 vozila (morali), i garanciju povećali sa četiri na osam godina vlasnicima automobila kod koji su otklonili defekat. Znači može se, kada se ho.. u stvari kada se mora, jer u SAD-u imaju NHTSA, a sa njima se ne šali!

Malo sam gledao po internetu, za ove motore se mogu naći i posebni klipovi, koje ne proizvodi VW. Kakvi su? A teško da mogu biti gori od ovih koji dođu u TFSI motorima. Ako se ne može otkloniti razlog zapušavanja kanala na klipovima (stvaranje naslaga na izlazima kanala), mogu se klipovi srediti. 

A otkud ove naslage? To je srž problema! Ovako kada razmišljam, mislim da dolazi do nekakvog tipa izgaranja ulja, isparenja ulja iz korita, a sve uz pomoć loše riješenog hlađenja klipa. Tako se stvore uslovi za hemijski proces čiji rezultat su naslage na donjem dijelu, i zapušavanja kanala kojima bi ulje prikupljeno karikama na zidovima cilindara trebalo ići u karter ili korito za ulje. I to je to. Možda su namjerno ostavili da klipovi budu nešto topliji, kako bi se što manje toplote gubilo i što više nje pretvorilo u mehanički rad. To nije način da se podiže efikanost motora. Neispravan motor ne može biti efikasan. 

Inače EA888 serija motora je u upotrebi u VW grupi. Konstruktorsko rješenje dolazi od Audijevih inžinjera, a karakterišu ga direktno ubrizgavanje benzina, blok motora sa nešto tanjom stijenkom nego je to uobičajno, promjenjivo vrijeme upravljanja otvaranjem usisnih ali i ispušnih ventila, turbo je smješten u glavi motora, tu je i recirkulacija ispušnih plinova, .... Problemi se javljaju na motorima koji su pravljeni od 2008. do sredine 2011. godine, i to onima sa 2,0 i 1,8 litara zapremine. 

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.

Ovo se desilo sa klipom na jednom Audiju TT (izvor):
 

Audi's TFSI engines EA888, build from 2008. to 2011., both 1,8 and 2,0 litres, may have big problem. They could (and does) burn almost as many oil (lubricant) as petrol! In some cases, engines consume up to two and a half liters of oil per 1000 kilometers. Worst case, I know about is 8 litres of lubricants in 1.300 kilometers.

What's wrong with them? I see it in this way. Construction mistake, failed construction of piston (heat distribution), and whole lubrication process (cooling of pistons). There are small holes in piston, and they are used for removing lubricant from cylinder's wall using wiper ring. This just don't happen. What is happened is next: those holes are sealed at the bottom, and lubricant is pushed into burning chamber, so it is burned together with air and petrol.

Why holes are sealed? I aim convinced that is because bad construction of pistons. High temperature, and lubricant at this place start so called coking (not cooking) proces, and layers of deposits of solid product of chemical reaction (lubricant, evaporation from bellow, and too much heat that came through piston walles) sealed the holes. Layers are deposited on the bottom of the piston and in the boreholes of the ring and ensure an increasingly degraded transport of lubricant to the bottom. Nedžad Grebović, automotosvijet.com

What Audi do about this? In USA they agreed to repair 129.000 cars, and they extend warranty from four to eight years. What did they do in Europe? Nothing, as I know! 

Nedžad Grebović, dipl.ing.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details