Volkswagen, problemi sa potrošnjom ulja (1,45 litara na 1.000 km)

Na ovo smo naišli u, nećete vjerovati, njemačkom AutoBild magazinu. Dakle, nije nešto što je nekome ovdje palo ...

... napamet da piše, tek tako. O čemu se radi?

Radi se o potrošnji ulja kod 1,8 i 2,0 TSI motorima (spominju i TFSI), a ona se mjeri ovako: više od 1 litar na 1.000 pređenih kilometara.

Volkswagen ovo naziva izolovanim slučajevima, no ako su izolovani slučajevi ne bi li ih Volkswagen trebao istražiti? Otkloniti o svojem trošku, bez suvišnih pitanja, ali i ispitati o čemu se radi? Možda finansijski i nije nešto posebno po vlasnika, jer šta jepotrošiti još 15 do 30 maraka na 1.000 pređenih kilometara. Ovo odgovara potrošnji goriva koju povećamo za litar-dva na sto kilometara. Finansijski, ako prelazite 1.500 km mjesečno (moj prosjek), a trošite još 20-ak KM na svakih 1000 kilometara, godišnje vas ovo dođe oko 360 Konvertibilnih Maraka!

No je li to sav trošak koji vlasnik plaća za ovo? Ne, nije, bit će jasno do kraja članka i zašto!

Neko, ko ne čita, reći će i "nije to puno ako se podijeli na kilometražu", i "šta fali ne biti lijen i malo osvježiti ulje dosipanjem".

Ne smatram se lijenim, no nekako mi ne pada napamet da svakih 7 dana dosipam do pola litra ulja u motor. Neću ni da otvaram haubu, ono što radim svakih 7-10 dana je kontrola pritiska u gumama, a nikad nisam dosuo ulje u automobil koji koristim svaki dan i koji ima 332.222 pređena kilometra na satu, i ne pada mi napamet prodavati ga ili mijenjati! 

A da je riječ o problemima sa motorom, potvrđuje i činjenica da se ovo može popraviti. Thomas Wittmann je kupio Golf za 33.000 eura (dati ovoliko novca za Golf je van svake pameti), ali kaže da je za popravak nakon 103.000 pređenih kilometara dao 4.600 eura. Čovjek je navodno pisao VW-u (nema razloga da mu ne vjerujemo), no ove nije bilo briga za to, oni ne smatraju da su mu prodali nekorektan proizvod. Njegov je trošio, koliko sam mogao shvatiti 1,45 litara ulja na 1.000 kilometara.

IZVOR: http://www.autobild.de/artikel/vw-audi-seat-skoda-hoher-oelverbrauch-5738703.html

Dalje, nije on sam, do sada ima preko 150 vlasnika koji su odlučili da ne pređu tek tako preko ovog problema, a problem se javlja kod brendova Volkswagen, Škoda, Seat i Audi. Potrošnja kod ovih motora, ja ću reći "sa greškom" (možete komotno gore pročitati Pravno Upozorenje) se drastično povećava kada automobil pređe 50 do 80 hiljada kilometara. 

A problem? Pa ne treba biti ekspert da se zna šta se dešava sa uljem, ako ne curi na cestu. Sagorijeva! Sagorijeva radi loše riješenog zaptivanja između klipova i cilindara, a to zaptivanje se obavlja karikama. I tu leži problem. Da li su karike problem, da li je problem veza sa klipom, da li je problem klip, ne znamo, no problem leži tu, i ovoliki broj slučajeva jednostavno je potvrda toga. 

Najjeftinije je sve ignorisati i prećutati, ako se izgubi par hiljada kupaca u budućnosti kad budu mijenjali automobil, za ove brendove nije neki veliki problem, doći će drugi. I da su ovo izolovani slučajevi, i da je u stvari stvar i do vozača, načina na koji vozi, ne bi srljali sa izjavama da su od druge polovine 2011. godine problemi na ovim motorima riješeni. Kako poBogu mogu riješiti probleme za koje tvrde, i tvrdili su, da ne zavise od njih i da stvar nije do motora.

Sjetit ćete se istog motora i problema sa istezanjem lanca koji pokreće bregasta vratila, pisali smo ovdje o tome? I još nešto, da, ovo je propust, i VW treba biti odgovoran za ovo, jer se isti rješava promjenom klipova i karika, što košta 4-5 hiljada eura. Ne zaboravite da se može desiti i mnogo teže oštećenje motora, a onda možete samo sjesti i plakati i jeb... Martinu Winterkornu i mater i ....

Kako god, na pitanje Kakav je VW TSI motor? Odgovor sa ove strane je NAJGORI BENZINAC IKADA NAPRAVLJEN!


 

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

Profesionalna kupovina rabljenog automobila

More details