Inovacija za +30% i +20%

DuPont tvrdi da je razvio tehnologiju koja može značiti značajnu revoluciju u automobilskoj industriji, i to onoj koja u budućnosti vidi automobile pokretane električnom energijom iz baterija. Nepoznavaoci problematike tvrde već više od deset godina kako će u stvari "za dvije godine vodonik biti taj koji će pokretati automobile", no evo prođe pet puta taj navedeni period. I oni i danas uporno...

... tvrde "kako će za dvije godine...", u stvari ne treba se obazirati. Jako je lijepo priznati i spostvene greške.

Pisali smo o vodoniku, i pisali smo da su dva problema koja ga drže van komercijalne upotrebe, a ne nazire se rješenje niti jednog od ta dva. Prvi je nemogućnost kvalitetnog skladištenja vodonika, i drugi upotreba platine u ćelijama sagorijevanja vodonika (pogrešno zvane "gorive ćelije"). Ovo drugo je problem, jer su količine platine na planeti jako ograničene!

Vratimo se DuPont-ovoj tvrdnji. Tvrde da su postigli ovo poboljšanje kod litijum-ionskih baterija koristeći polimerska nanovlakna kao separatore unutar samih ćelija baterija. Na ovaj način se kapacitet baterije u pogledu uskladištene energije povećava za 15 do 30 posto, a produžava se i sam vijek trajanja baterija za petinu. Čisto kratko objašnjenje, nanovlakna su vlakna čija se debljina izražava u milionitim dijelovima milimetra!

Evo i konkretno šta bi to značilo kod Chevrolet-ovog Volta. Volt ima autonomiju kretanja sa jednim punjenjem baterija oko 500km, a garantni rok na baterije je osam godina. Sa ovom inovacijom garantni rok bi bio skoro 10 godina, a autonomija kretanja bi bila 650 kilometara.

Tvrdi se i da nanovlakna čine rad baterija pri visokim temperaturama sigurnijim.

Da vijest nije samo jedna od mnogih o revolucionarnim stvarima kazuje i činjenica da DuPont pravi proizvodni pogon u Chesterfield County-ju, država Virginia u SAD-u. Sa radom će početi u prva tri mjeseca naredne godine (2011.), a kapacitet će biti ogroman. U stvari takav da će moći podmiriti odmah 20 posto svih hibridnih i električnih vozila koja se danas proizvode.

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Kia Sportage 1.6 T-GDI LX Fresh

arrow_forward

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

Prodajni Savjetnik

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

Profesionalna prodaja rabljenog automobila

More details