VW ne, ali Peugeot DA!

Volkswagen je sa konceptnim modelom bezveznog imena Up! Lite mogao imati automobil sa najmanjom potrošnjom danas. Pogon je bio sa 0,8 litarskim dvocilindričnim dizel agregatom koji je snagu na točkove slao DSG mjenjačem sa sedam stepeni prenosa. A pošto se radi o hibridu tu je bio i elektromotor koji je pomagao. Nažalost portparol VW-a,.......

...je rekao "hibridi sa dizelom kao primarnim motorom nisu interesantni za business". Ovo znači da od najštedljivijeg vozila na planeti (potrošnja prosječno 3,3 litra dizela na 100 kilometara) neće biti ništa!

Ipak nećemo tugovati kao ljubitelji automobila, jer je Peugeot najavio razvoj hibridnog pogona sa primarnim dizel motorima, a uzimajući u obzir Peugeotov dizajn, unutrašnjost, kvalitete...zaista nas raduje da postoji neko ko vidi isplativost dizel-hibridnog pogona.

Volkswagen tvrdi da mu problem predstavlja načiniti takav dizel čistim. Peugeot ne spominje takav problem! Da li to znači da je u tehnologijama čistoće ispušnih plinova iz dizel motora Peugeot tehnološki napredniji od VW-a?

POSLJEDNJI TESTOVI:

TEST: Toyota bZ4X FWD EXECUTIVE/ Iskustva sa električnim automobilom

arrow_forward

TEST: Toyota C-HR MC 1.8 HSD 5D E-CVT C-HIC

arrow_forward

TEST: Toyota Camry 2.5 VVT-i HSD SD E-CVT Executive

arrow_forward