Nadređena kategorija: Vijesti

MUP Kantona Sarajevo namješta tender?

A ovdje bismo trebali napisati OPET. Očito je da se Komisija za nabavke ove kantonalne institucije nalazi u nezavidnom položaju ...

... pa mora provoditi ovakve tendere, po specifikacijama koje vjerovatno napišu negdje drugdje. Onda to sve dođe do Ureda za žalbe za javne nabavke, a ovi ignorišući kompletna kršenja elemenata navedenih u specifikaciji, zatraže od žalioca, na koji se to automobil mislilo u specifikaciji.

Kao prvo, Član 54. tačka 1. Zakona o javnim nabavkama zabranjuje pisanje specifikacije na način da se može ponuditi samo jedan proizvod ukoliko postoje isti sa karakteristikama koje zadovoljavaju. MUP kantona Sarajevo traži i da automobili moraju zadovoljiti Euro 6, direktno kršeći tačku 2, člana 54 istog Zakona, stavljajući se iznad propisa i standarda koje donosi država.

Takođe, navode dimenzije automobila, ne navodeći zašto, i to u milimetar, red veličine u milimetar, kako bi od 11 automobila koji spadaju u klasu elminisali dio. Onda stave da motor ne smije imati manje od 1.590 kubnih centimetara radne, zapremine, ne stavljaju 1.600 ili 1.500 kao okrugli broj, nego 1.590. Ovako će eliminisati još njih od 11. 

Idu i dalje, stavljaju da automobil ne smije imati više od 115 KS, iz te radne zapremine. Snaga ako se stavlja u specifikaciju onda se NE SMIJE navoditi radna zapremine, kada se već spominje da je proizvodnja 2016. godina. Smije se staviti najmanja dopuštena Najveća snaga po toni. Nije isto kada vas vuče 100 konja a teški ste 1.000G kilograma, ili 1.500G kilograma. Tako su izbacili Hyundaijev i30, koji eto ima 136 KS. Greška, trebali su ga prigušiti na 115. Dalje, ostao je Citroenov C4. Šta sa njim??? Fino, MUP KS će se staviti iznad zakona i reći da se smije ponuditi samo ono što zadovoljava Euro6, iako država kaže da smije i Euro4. Citroenov C4 zadovoljava Euro5, i tako su ga otpepali. Peugeot 308 je naprimjer širi čak četiri milimetra od onog što eksperti MUP-a Kantona Sarajevo traže. Krucijalna razlika, i ne može se prihvatiti. Ford Focus ima motore od 95 i 120 KS, dakle i manje od 105 i više od 115 KS, što mu je direktni crveni karton. A da i nije ovoga, širi je 23 milimetra.

Ovo je nešto što treba dobiti i SIPA i antikorupcijski timovi i pozabaviti se sa ovim, i vidjeti ko na kraju od svega ovooga ima korist. 

Nabavlja se 56 automobila, a ponude mogu dati samo Volkswagen i Toyota (Golf, Rapid i Auris), ali ima nastavak!

Evo tablice sa specifikacijama ko zadovoljava (zelena polja), a ko ne (crvena polja) i u čemu im je greška (crvena polja). Kriminalno provedeno kroz papire, samo ima ih i kojima je dosta ovakvih stvari, a trebali bi svi stati kao jedan, i tražiti da budu jednakpravni. Evo tablice:

Znači, od 11 automobila, njih 8 je eliminsano u startu, što je preko 70 posto modela u ovome segmentu! 

Takođe, jedan od kriterija, kada je u pitanju ovoliki novac, trebala bi biti i garancija, koja bi trebala nositi određen broj bodova, a ostali proporcionalno manje.

Ovo nije sve. Na prvoj slici vidite da se traži da se radi o Osnovnom standardnom paketu opreme. Istovremeno se ide na stranicu 5 gdje piše sljedeće:

Ko se ovdje elimiše?

Toyota Auris nema u osnovnom paketu svjetla za maglu niti električne podizače stakala za sva stakla, baš kao ni Rapid.

https://goo.gl/FXTEkp

Ali zato sve zadovoljava njegovo visočanstvo Golf: https://goo.gl/K4B5tY

Dakle, mudro napisanom specifikacijom, jedini automobil koji zadovoljava sve propisano je Volkswagen Golf, a ako on jedini zadovoljava, onda s emože upisati cijena koju neko želi sa maržom koliku želi, ali da ne izađe iz budžeta.

Ured za žalbu treba poništiti ovo sve, a ako ne, treba biti predmet kriminalističke obrade! I mislim da sama Komisija za nabavke nije kriva, mislim da samo sprovodi nečije naloge.

Ako sam gdje ovdje pogriješio, izvinjavam se, i rado ću objaviti bilo kakvu ispravku ovdje. Nedavno sam ovdje pohvalio to što je ista Komisija konačno omogućila svima da se javljaju na tender, no izgleda da je neko, nešto, uticaj, ili bilo šta, ipak vratio sve na staro. Ostaje mi nejasno da svi drugi, koji su oštećeni ovakvim načinom trošenja javnog novca, samo mirno gledaju ovakve stvari i ne pokrežu pravne postupke radi zaštite svojih interesa.

Svaki element koji se ubaci u specifikaciju mora biti odbranjiv potrebama, svi oni treba da su takvi da omoguće učešće velikoj većini ako ne može svima, a pramtere treba da uređuju stručna lica koja nisu podložna nikakvom obliku uticaja!

OSTAJE MI NEJASNO DA PREDSTAVNICI ONIH IZ TABLICE OBOJENIH U CRVENO ĆUTE!!!


Public Proqurement department in Police of Canton Sarajevo (Bosnia-Herzegovina) and their criminal activity. Article above is about it! Shame on them!

Google+