Nadređena kategorija: Vijesti

Koliko se Mercedes boji Vettela i Ferrarija?

Ono što smo gledali u nedjelju u utrci za VN Španjolske, a i inače ove sezone, uopće ne liči na Mercedes kakav poznajemo

. Momčad koja je u prethodnim sezonama dominirala, momčad koja je imala kontrolu u svim situacijama, momčad koja je puštala svoje vozače da se slobodno međusono utrkuju sve dok to ne uogrožava dvostruku pobjedu Mercedesa i dok je sigurno da će obe srebrene strijele završiti utrku, bez ikakvih momčadskih odredbi što su posebno isticali, ove godine izgleda puno nervoznije, konstantno su u nekom grču, ne ovise sami o sebi u utrci, za pobjede se strijepi do samog kraja i evidentno je da nisu ni približno na željenjoj razini. Ako su i uspijeli pobijediti Ferrari ove godine uvijek je to bilo uz puno muke i uz puno sreće. Također, ni velika poboljšanja na bolidu za VN Španjolske nisu dala željeni rezultat – Ferrari je to lako “ispratio” i tu su, jako su brzi i pobijedili bi u Španjolskoj da nije bilo virtualnog Safety-Cara. U Mercedesu su svjesni koliko je Ferrari dobar ove godine i evidentno je da se boje i Ferrarija i Vettela koji je u top formi. Svjesni su da ih vlastitom snagom teško mogu pobijediti, stoga neće birati sredstva da ih pobijede, pa ako treba i uništiti utrku jednom od svojih vozača da bi drugi bio ispred Ferrarija.

Tome u prilog ide i činjenica da je Mercedes u Španjolskoj iskoristio Bottasa da blokira Vettela, kako bi time Hamiltonu pružio šansu da napadne Vettela.

Da je Hamilton profitirao od virtualnog Safety-Cara je jedna stvar, a da Bottas blokira Vettela dva kruga pri tom mu uzimajući dvije sekunde po krugu je nešto sasvim drugo.

Niti je sportski, niti je pošteno ni prema Vettelu ni prema Bottasu jer koliko god neki pričali o timskom sportu na kraju je samo jedan prvak. Sad će neko reći “pa nek prođe ako je brži”. Pa i prošao ga je, ali je pitanje s koliko rizika i koliko ga je vremena to koštalo? Bilo bi drugačije da se Bottas borio za poziciju, ali nije. Jednostavno ga nisu pozvali u boks, nego su ga ostavili na stazi da se “kliza” i blokira Vettela. Je li time Mercedes radio za momčad, za oba vozača. Ne, radili su za Hamiltona.  Znači, ne samo da su nekorektno blokirali Vettela, nego su uništili i Bottasu utrku držeći ga na stazi na starim gumam duže nego što je to bilo potrebno (u tom momentu nisu znali da će odustati zbog kvara na motoru). No, ono što je najtužnije u cijeloj priči jeste činjenica da im ni to ne bi pomoglo da pobijede Ferrari da nije bilo virtualnog Safety-Cara. Stoga po meni ova pobjeda pripada Vettelu i Ferrariju, a ne Lewisu Hamiltonu i Mercedesu.

Da se razumijemo nisam navijač Ferrarija. Navijač sam Formule 1 i uvijek sam za to da se sve riješava na stazi (tko je brži i bolji nek pobijedi) i zato nikada nisam volio momčadske odredbe u Formuli 1, a ovo juče me je podsjetilo na Eddiea Irvinea ili Rubensa Barrichella u Ferrariju. Je li to Bottas postao “vodonoša” Hamiltonu? Ako je tako bila bi šteta jer je Bottas do sada u ovoj sezoni pokazao da ima kvalitet i da može pobjeđivati.

Koliko se, dakle, Mercedes boji  Vettela i Ferrarija? Ako je suditi po utrci za VN Španjolske puno jer u suprotnom  ne bi posegnuli za sredstvima koja su koristili u Barceloni kako bi pobijedili i to je dobra vijest za kraljevsku klasu. Duel Hamiltona i Vettela, te Mercedesa i Ferrarija ponovno je vratio uzbuđenje u Formulu 1 i gledamo sezonu kakvu smo dugo čekali, a što je najbolje tek je počela.

M. Filipović

Google+