Vijesti
Pin It

Brazilac libanskog porijekla Carlos Ghosn, koji je spasio Nissan od propasti, još se nalazi u pritvoru u Japanu. Tamo prolazi torturu kroz možda najnehumaniji sisitem koji postoji na planeti, kada je u pitanju tretman osmunjičenih. Čovjeku je nekoliko sedmica bila ...

... uskraćena veza sa spoljnim svijetom, pa i sa familijom. Nekoliko sedmica je ispitivan bez advokata, praktično je psihološki maltretiran da prizna svoju krivicu (radi se i zataji prihoda od 80 miliona dolara). Čovjeku koji je Japanu spasio desetine ili stotine hiljada radnih mjesta se ovako vraća. Moguće je da prođe i godina dana prije počne samo suđenje. Kaucija se odbija iznova i iznova.  

Nije on jedini koji je prošao torturu japanskog pravnog sistema, ako se sjetite Grega Kellyja, i njegove kompanije za razmjenu kriptovaluta, a ako ne proguglajte. Čovjek je morao po deset sati sjediti uspravno na stolici, nije se smio nasloniti ili ustati, vezan je i ostavljan na podu satime, a sve jer nesposobne japanske budaletine nemaju drugi način da iznude priznanje. Ne znaju naći dokaz ako je neko počinio kriminal, i za njih je neko kriv ako oni misle da je kriv, ne ako imaju dokaze za kriminalnu radnju. Greg je smršao 35 kilograma. Liči li vama ovo na neke druge objekte gdje su pritvarali i mučili ljude, sa nekim drugim, ružnijim, imenom? I meni!

Više od 99 posto pritvorenih u Japanu se proglasi krivima. Sada zbrojte 2 i 2 i shvatit ćete i zašto. Ljudi izgleda priznaju i šta jest i šta nije, samo da se spase torture!