Vijesti
fShare
15
Pin It

Znate li ko je bio Irv Gordon?? 

Čovjek koji je bio ponosni vlasnik modela Volvo P1800 iz 1966. godine, i sa kojim je prešao milione kilometara ... preminuo je u svojoj 77. godini života. 

Gospodin Gordon je bio učitelj na Long Islandu, a svaki dan je prelazio oko 200 kilometara. Poslije dva Chevroleta sa kojima je imao problema, trebao je nešto izdržljivije, i tako je kupio možda i najljepši Volvo napravljen do sada - model P1800. Prvih 400.000 kilometara prešao je samo uz najosnovnije održavanje automobila. Tada je pisao Volvu i pohvalio im automobil sa kojim je bio zadovoljan, ne sluteći da će njegovo ime biti neraskidivo vezano za ovaj švedski brend.

Sa pređenih milion milja, od Volva je dobio model 780 Coupe i nastavio ga je koristiti, ali je P1800 zadržao! Nastavio ga je voziti nakon prodaje 780ke, a reparirao je i motor. Navodno nije bilo potrebno. Prešao je novih milion milja do 2002. godine. Tada mu je Volvo poklonio model C70. 

Godine 2009. zamijenio je motor, pošto je original počeo da gubi kompresiju. Nakon 43 godine i preko tri miliona pređenih kilometara. Posljednji update kilometraže je bio 3,2 miliona pređenih milja, ili preko PET MILIONA PREĐENIH KILOMETARA! Bio je maj 2018. godine. Sam je mijenjao ulje i održavao kočnice!

I na kraju par rečenica iz jednog njegovog intervuja:

"I bought this car, and I was so pleased that the car always took me to work every day, took me home every day, never gave me any grief, never gave me any problems, never needed any repairs. So, I expect that I'll still be driving the car until there's nothing left of me — the car'll still be around. The car's in better shape than I am."

Rest in peace Mr. Gordon!