Vijesti
Pin It

U Bugattiju se nadaju da će zahvaljujući tzv. 3D printanju postati efikasniji. Kao da ne naplate sve to što rade polagano. No hajde, malo marketinga nije na odmet nikada. Klješta sa osam klipova koja gledate na slici su urađena tom tehnologijom

su teška 2,9 kilograma, i od titanijuma su. Aluminijski pandan njima izrađen konvencionalnom metorom je težak nešto preko 4 kilograma. I kažu da je ovo najveći funkcionalni primjerak nekog elementa proizveden od titanijuma ovom metodom.

Proizvodnja traje 45 sati. Pitate se kako se može od metala nešto ovakvo načiniti ovim načinom obrade? U stvari stvar je vrlo jednostavna za pojasniti. Nanosi se puder preciznim alatima ili dozerom ako hoćete, a taj puder je titanijumski prah, i sve se to stapa u cjelinu tokom nanošenja otapanjem praha laserskim snopom. Laser je snage 400 Watti. A klješta imaju 2.213 slojeva materijala. 

Naravno ne dobije se odmah gotov komad, jer isti treba ići i na termičku obradu, a i univerzalna glodalica ima posla kasnije kako bi se sve dovelo u mjere sa tolerancijom jedan ili dva hiljadita dijela milimetra. O ovome vam nikakav novinar sa žurnalistikom ili bilo ko drugi sem mašinskog inžinjera ne može niti je kompetentan niti pisati niti pojasniti. 

Bugatti od ove godine počinje sa istraživanjem na koji način 3D printanje dijelova uvesti u proizvodnju osjetljivih elemenata poput ovoga. Inače rade i nosače za metlicu brisača od aluminijuma na ovaj način.