Testovi
fShare
2
Pin It

...se nisu očekivale od ovog automobila. Model koji smo vozili imao je srednji paket opreme koji se zove Acenta, a motor, prava poslastica, 2,0 litarski turbodizel koji može razviti 150KS. U nastavku donosimo naša iskustva nakon šestodnevnog druženja!


Motor: 2.0 dCi 16V
Broj cilindara: 4
Ventili: 4 po cilindru
dCi - Direct Common Rail Injection - Common rail snabdijevanje motora gorivom i direktno ubrizgavanje u cilindre
Radna zapremina 1.994cm3

Najveća snaga: 150KS / 110kW pri 4.000 obrtaja u minuti radilice
Najveći obrtni moment: 320Nm pri 2.000 obr/min

Mjenjač:
Ručni sa šest stepeni prenosa

Potrošnja (EU norme):
U gradu: 8,5 litar na 100 km
Izvan grada: 5,7 lit/100km
Mješoviti ciklus: 6,7 lit/100km
Napomena: kod nekih medija u BiH može se naći podatak, poput onog u Dnevnom Avazu, da je prosječna potrošnja 8,3 litra, što je potpuno netačno!
Kapacitet rezervoara za gorivo: 65 litara

Masa, dimenzije i performanse automobila:
Masa praznog vozila: 1.644kg.
Prtljažnik: 410 litara (sa preklopljenim sjedištima: 1.515)
Ogibljenje nezavisno, naprijed McPherson, a pozadi multilink.

dužina x širina x visina: 4.330 x 1.783 x 1.615, ovdje moramo napomenuti da ćete kod nekih medija poput Dnevnog Avaza pročitati netačan podatak o dužini (4.315 mm), kao i najvećoj deklarisanoj brzini (190km/h) i ubrzanju (100,9 sekundi), stoga svakako preporučujemo posjetu službenih web-stranica Nissan-a!

Najveća deklarisana brzina: 193km/h
Ubrzanje od 0 do 100km/h: 9,9 sekundi

Sistemi: ABS, EBD, BAS

Garancija na motor: 3 godine ili 100.000 pređenih kilometara (uslov koji se prvi ispuni).
Garancija na otpornost protiv korozije karoserije:
12 godina.

Cijena automobila na testu: 48.000KM do registracije + 1.000KM za metalik boju


Nissan Qashqai je nakon pojavljivanja 2007. godine prodat u preko 500.000 primjeraka, a ono što je značajnije od same brojke koja je više nego duplo premašila očekivanja Nissana, jest činjenica da su 80 posto od kupaca Qashqai-ja u stvari po prvi put postali vlasnici nekog Nissan-a. Ovo govori više nego dovoljno o popularnosti modela koji je ime dobio po nomadskom naroda sa područja Irana. Qashqai  je redizajniran 2009. godine. Nissan Qashqai koji smo imali na testu bio je sa opremom koja spada u paket nazvan Acenta, a taj paket sadrži i sve ono što spada u osnovni paket nazvan Visia.

Visia između ostalog podrazmijeva: ABS, EBD (elekronska raspodjela sile kočenja), zračni jastuci ispred prednjih sjedišta, bočni zračni jastuci i zračne zavjese, kao i mogućnost isključenja suvozačkog zračnog jastuka (u slučaju da dijete sjedi na prednjem sjedištu), limitatori zatezne sile pojaseva naprijed, aktivni nasloni za glavu (dakle nepoželjno stavljati na njih LCD kako bi oni na zadnjoj klupi gledali film, igrali igrice,...), ISOFIX veze za dječije sjedalice, bluetooth veza, putni računar, mjerač vanjske temperature, volan podesiv po visini i dubini,  komande na volanu za audio sistem, putni računar i telefon ako je spojem bluetooth vezom sa sistemom u vozilu, električno podizanje stakala na svim vratima, električno podesivi i grijani vanjski retrovizori, stakla sa UV filterom,imobilizer, tempomat, graničnik brzine.
Da bi se dobio paket Acenta na prethodno nabrojano se doda is ljedeće: dvozonski automatski klima uređaj, kožni volan i ručica mjenjača, hlađeni pretinac ispred suvozača, podešavanje lumbalnog dijela vozačevog sjedišta, CD izmjenjivač sa 6xCD medija, šest zvučnika za audio-sistem, naslon za ruke n azadnjoj klupi sa pretincima za čaše, pretinac ispod suvozačkog sjedišta, 17 inčne aluminijske felge, pneumatici 215/60 R17, svjetla za maglu, mogućnost preklapanje vanjskih retrovizora koji su u boji vozila, elektronska kontrola pogona - ALL Mode sistem 4x4, senzori za kišu, senzori za parkiranje pozadi...to je najvažnije. zaista dug spisak!

Izgled

Ponovit ćemo svaki put, jer ne čitaju svi sve što pišemo - nećemo sebi dopuštati luksuz da neki izgled ili bilo koje dizajnersko rješenje ocijenimo sa "ružan" ili "lijep". Svi mi imamo svoj ukus, a nametati naš kao jedini ispravan bilo bi zaista drsko sa naše strane. Nažalost ovo je u ovoj oblasti zaista čest slučaj. Tako će biti i sa izgledom Qashqaija, a sve što ćemo prokomentarisati oko izgleda su stvari koje ne uključuju ili u najmanjoj mogućoj mjeri uključuju subjektivnost.


Qashqai vizuelno djeluje zaista kompaktno, a jedan od detalja koji ga čine da izgleda tako kompaktno jesu relativno skromna dužina, i u našem slučaju ogromni točkovi (215/60 R17), a sve nabrojane promjene su zaokružile izgled koji zaslužuje epitet moderan. U stvari, kako smo rekli prethodni Qashqai je bio tržišnp uspješan, a automobili se prave da bi se prodavali. Pa zašto bi se promijenio "tim koji pobjeđuje"? Nema razloga, što znaju i u Nissanu, pa su model osvježili na način da su prate moderni trendovi, kada je dizajn u pitanju, ali i nove tehnologije poput svijetlećih dioda u svjetlima. I iako su zadržane osnovne konture, osvježeniji Qashqai izgleda kudikamo privlačnije od svojeg prethodnika.


A šta je redizajnirano? Pa kompletan prednji kraj, maska koja sada ima (konačno) moderan izgled gdje sama rešetka ima saćaste (pčelinje saće) otvore, novi je i prednji odbojnik, novi su usmjerivači zraka ka hladnjaku, a ovo je i uspješnije urađeno pa Qashqai sada ima i manji hladnjak. Dalje, redizajnirana su prednja svjetla koja se sada daleko ljepše uklapaju u siluetu prednjeg kraja, haubi je razvijena monotonija sa dva rebrasta ispupčenja koja prate liniju okvora logotipa na masci vozila. Redizajnirani su blatobrani, zadnja svjetla su dobila LED tehnologiju (svijetleće diode). Ima promjena i u unutrašnjosti, doduše u nešto skromijem izdanju pa je tako redizajnirana tabla sa instrumentima, njeno osvjetljenje, a i stakleni krov j sada dostupan i sa srednjim paketom opreme, opcionalno.
LED tehnologijaIako se sa vana ne vidi, a novo je, u stvari usavršeno, jeste izolacija putničkog prostora. Ne termička, nego zvučna, i ona je...teško može biti bolja. Motor jedva da se čuje, a kako iz Nissan-a navode za izradu prednjeg vjetrobrana su koristili posebne materijale kako bi i taj dio bio sastavni dio zvučne izolacije. Osvježeni i redizajnirani Qashqai je dostupan i u dvije boje više nego stari. Do sada smo se ustručavali, no sada ćemo se drznuti i napisati: skoro da smo potpuno sigurni da Renault i Nissan imaju identične tehnologije lakiranja vozila, i usudit ćemo se reći da završni proizvod izgleda ili najbolje ili je jedan od onih koji izgledaju najbolje u automobilskoj industriji! Lijepo, u stvari savršeno lakiran automobil ipak daje neku posebnu dozu lijepog i kvalitetnog bilo kakvom izgledu. Kada je nešto kvalitetno sklopljeno, sa kvalitetnom izradom i završnom obradom, onda bez obzira na dizajn jednostavno mora odlično izgledati!

Unutrašnjost

Što se tiče same unutrašnjosti, može se reći da je skoro sve na svojem mjestu i da nema nekih posebnih promjena u odnosu na prethodni Qashqai. Iako sve izgleda nekako skromno, kao da nešto nedostaje, ipak je sve tu! A zašto ono "skoro" u prvoj rečenici ovog pasusa? Krivac za to su djelimično razbacana dugmad po volanu, koja su se svakako mogla malo urednije smjestiti i bliže jedno drugom. Ipak da budemo iskreni, nismo se niti pokušavali navikavati na njih, u stvari na sve njih, a sva ona niže smještenija nismo ili nisam upotrebljavao nikako. Jačinu zvuka je jednostavnije podešavati na konzoli audio-sistema na centralnom dijelu ako se vozi zavojitim cestama ili u gradskim uslovima. Preferiramo i nešto deblji obruč volana, no to je stvar ukusa i navike, ali i konstitucije i gabarita tijela. Mi smo ovdje malo van prosjeka u "plus"-u Deblji obruč volana od ponuđenog je svakako rijedak slučaj kod današnjih automobila. Ipak se poštuje volja (i dimenzije) većine kod kosntruisanja i dizajniranja automobila. I još jedna sitna zamjerka: bilo bi lijepo da je negdje neki dostupniji pretinac za mobilni telefon, u stvari neki pretinac kojeg bismo nazvali "brzodostupnim", ali nakon otkrića bluetooth-a, i spajanja sa mobitelom, mogli smo a odložiti bilo gdje. Komande na vratima za spuštanje/podizanje stakala na vratima bismo pomakao kojih desetak centimetara naprijed, a opet krivac za o je visina vozača (1,95m, dok onim od 1,90 nije posebno smetao položaj). To je sve što se tiče zamjerki na funkcionalnost. Dakle ništa posebno, a većina se tiče samo natprosječnih vozača, kojima se na ovakvo stanje neće biti nikakav problem naviknuti nakon par desetaka minuta vožnje. Doslovno!

Sve ostalo je poprilično dobro razmješteno. Treba spomenuti i da je ručica mjenjača pomaknuta malo naprijed u odnosu na neki, po našem mišljenju, idealan položaj, i to za otprilike jedno 5 cm unaprijed. Opet ništa strašno jer kod drugog sjedanja u vozilo ovo već i ne primijeti. Za pohvalu su nešto veće vrijednosti pomjeranja volana po dubini i visini prilikom podešavanja. Ovo nije dobro ako morate kasnije sjesti u neko drugo vozilo, gdje ćete se vjerovatno pitati je li moguće da se volan ne može više podići ili povući ka sebi! Odlična stvar! Retrovizori odlični. Sjedišta, ona naprijed, za "4+", a vozačko ima i podešavanje lumbalnog dijela.

Između sjedišta se nalazi naslon za ruku, a njegova gornja površina može se pomaći ka naprijed, ukoliko je potrebno, kako bi zauzela najbolji položaj za naslanjanje ruke/lakta. U svojoj unutrašnjosti krije pretinac sa dva nivoa, gdje manji nivo može poslužiti za maloprije spominjani mobitel, ili sitan novac, ili...šta već sve može pasti napamet. Ispred njega je centralni greben na kojem su smještena dva otvora za čaše, ili jedan za pepelnicu (koju nismo imali, ne znamo zašto) i jedan za čašu. U veći je stala i flaša zapremine 1,5 litar.

Instrument tabla je smještena tako da se kroz volan vidi apsolutno sve, a između obrtomjera i brzinomjera je kod ovog Qashqaija smješten displej koji je izlazna jedinica putnog računara, a  pokazuje i vanjsku temperaturu, vrijeme i pređene kilometre. Pohvaljujemo podešavanje svjetline istog bez obzira da li su svjetla uključena ili ne (kod paljenja svjetla preko dana, kod većine drugih se automatski zatamne svi pokazivači u untrašnjosti što preko dana nije poželjno). Brzinomjer, obrtomjer, temperatura i gorivo su klasični. Kazaljke, koje su osvijetljene crvenom bojom, sve kao rješenja nekada otprije. Iako druga, savremenija rješenja, sa svjetlećim diodama ispod svakog broja ili oznake izgledaju fenomenalno, i ovo klasično rješenje je potpuno OK, pogotovo u spoju sa malim displejom između njih. Instrument tabla vizelno ne izgleda kao posebno "nasađeni" dodatak na prednjem panelu. Umjesto toga dizajneri Nissana su podigli malo ostatak prednjeg panela, a spustili malo instrument tablu sa pokazivačima, i lijepo je zaokružili nadstrešnicom, i tako se dobje izuzetno kompaktna cjelina. Doduše sa nešto visočijom prednjom konzolom, ali to doprinosi robusnijem izgledu iznutra, i osjećaju kao da se radi o vozilu većem nego jeste. Možda i radi toga pretinac ispred suvozača je ogromnih dimenzija, a postoji i "klapna" koja kada se pomakne dopušta prolaz zraka, kroz otvor koji je pokrivala, iz ventilacionog sistema u pretinac. Kada je vani toplo, kada radi klima i hlađenje, odlično da sokovi, kisele, sladoled, šta već ko voli, ostane hladno dok se putuje.

Sada o kvalitetu materijala i završnoj obradi. Čitali smo pisanja drugih koji spominju nešto lošije odabrane materijale za unutrašnjost. Ne slažemo se, u stvari samo je par stvari moglo imati bolju završnu obradu ili materijale, a evo i konkretno: svjetlo na krovu, koje bi Nissan definitivno trebao mijenjati ili bar staviti neki obrub oko onoga u Qashqaiju. I druga stvar aluminijska imitacija na ručkama za zatvaranje vrata sa unutrašnje strane, može biti kvalitetnija. To je sve. Pisati o lošim materijalima komandne ploče je očito traženje neke kritike po svaku cijenu, ili prepisivanje nekih drugih, jer su materijali naprijed, ali i oni od kojih su sačinjena sjedišta za svaku pohvalu. Čini nam se da su sjedišta načinjena ili sa posebnim mikrovlaknima ili je samo tkanje takvo, uglavnom djeluje kao da se jednostavno održavaju i čiste od eventualno prosutog pudinga, soka, rastopljene čokoladice. Nismo probali, no nije prvi put da nešto ovakvo vidimo. Iako se nekome može učiniti bezveznim, ovo nam je jedna jako važna činjenica, ako se vozilo koristi ili kupuje i kao porodično, jer se u automobilu mogu nalaziti i manja djeca koja se trebaju "zabaviti" nekim jelom ili sokom dok se voze.

Prtljažnik, 410 litara je neki standard ili čak malo iznad standarda ako se u obzir uzmu dimenziju vozila, ali i platforma na koju je vozilo naslonjeno. Opet bismo prostor koji zauzima rezervna guma oslobodili od iste i koristitli u slučaju potrebe (duža putovanja, odmor). Klupa je djeljiva u odnosu 40:60 posto što svakako povećava upotrebljivost prtljažnika. A ako uporedimo prtljažni prostor sa automobilom za kojeg mislimo da je direktni konkurent Qashqaiju, onda stvari idu ovako: Qashqai ima za 10 cm širi prtljažnik, za 12 cm dublji prtljažnik (ako zadnja klupa nije preklopljena) ili 4 cm (ako je zadnja klupa preklopljena)!

Prenos snage

4wd2wdRekli smo da je prenos snage na dva odnosno po želji na četiri točka sa konstantnim ili promjenjivim odnosom dijela ukupne snage koja se prenosi na prednji i zadnji par točkova. Kod normalnog korištenja vozila, u gradskim uslovima, u uslovima ne pretjerano brze vožnje po suhim putevima, jedino ispravno je koristiti "2WD" režim pogona (bira se na kružnom prekidaču kod mjenjača), a to znači pogon samo na prednji par točkova. Zašto? Jer nema ama baš nikakve potrebe za pogonom na sva četiri točka u takvim uslovima vožnje, a korištenje pogona na sva četiri točka bi bilo kao da koristite dva automobila za prevoz table jaja iz trgovine!
Ali, ako se radi o natprosječno brzoj vožnju, koju ne preporučujemo jer i mi možemo biti ti koji vam idu u susret, ili ako je cesta mokra, ili je snježno, obavezno bi bilo odabrati režim "AUTO" na istom kružnom prekidaču. Ovo znači pogon na sve točkove sa automatskom raspodjelom snage između prednjih i zadnjih točkova u nekim granicama. Ovo nije nekakva obijest, kako neko može pomisliti, da bi se samo brže vozilo, nego je ovo podizanje aktivne sigurnosti na veći nivo što je poželjno kako za putnike u Qashqai-ju tako i za druge učesnike u saobraćaju. Ima i treći položaj na kružnom prekidaču "LOCK ON/OFF" i služi za uključenje blokade prenosa snage na prednje i zadnje točkove u odnosu 55:45 posto u korist prednje osovine.

Vožnja

Automobil je vožen vožnjom koji prosječan korisnik svakodnevno koristi, manjim dijelom i natprosječno brzo, a sišli smo i na makadam, pa onda i sa makadama, iako je mišljenje Nissan-a da Qashqai nije terenski automobil i da se može koristiti tek za povremen odlazak na makadam.

Svakodnevno korištenje automobila dugačkog 4,33 metra je uživanje i u gradskim uslovima, i na otvoren(iji)m cestama. Prostora ima dovoljno da se naprijed mogu smjestiti osobe visine 1,95, a istovremeno pozadi potpuno komotno osobe visine 1,90m (iza vozača) i 1,95m (iza suvozača).

Servo uređaj koji pomaže zakretanju točkova je u gradu odličan, dok bismo na otvorenim putevima voljeli direktniji kontakt sa prednjim točkovima čisto radi osjećaja. Ovo traži i veću koncetraciju prilikom naglih ubrzanja i mijenjanja položaja na cesti, jer ima se osjećaj da je volan živ! Ipak Nissan Qashqai-ja smatra gradskim crossoverom, pa je ovakvo rješenje serva bilo i za očekivati. Svakako će ovako, uslovno, jak servo uređaj, pomoći i van asfaltnih puteva.

Držanje vozila u krivinama u ovom slučaju ima tri priče, različite priče. Što se tiče isključenja ESP-a, s obzirom kako se kod nas dobijaju vozačke dozvole, trebalo bi ga zakonom zabraniti, ili bar dopustiti mogućnost isključenja samo onima koji prođu posebne testove, uključujući i one za psihu. No to je samo želja, a sreća unesreći je što takvi na svojim vozilima i nemaju ESP, a ako imaju vjerovatno nemaju pojma čemu služi. Srećom po nas! Pogledajte crne hronike pa ćete vidjeti o čemu govorimo! Dakle ukoliko ne znate šta radite ESP ne isključujte, i imajte na umu da niste sami na cesti. Držanje u zavojima sa uključenim režimom rada koji šalje snagu na dva prednja točka, je.....u skladu sa omjerom mase naprijed i nazad (62:38 posto), i prednji kraj će kliziti izvan zavoja. Umijeće ispravljanja zavisi od vozača, ali nikakav vozač niti ikakav ovozemaljski sistem ne mogu ići protiv zakona fizike.

Ali sa režimom koji uključuje sva četiri pogonska točka, uključen ESP, ponašanje skoro kao na šinama, a čini se da se osjeti i rad ESP-a koji sprječava u nekoj mjeri nekakve perverzije sa vozilom. Ni mjenjač neće dozvoliti perverzije sa vozilom ako je potrebno brzo mijenjanje brzina. Ima nešto duži hod ručice. Za brdske trke nam treba nešto drugačije od ovoga, a i da kojim slučajem mjenjač ne vratimo stepen niže radi preticanja, trenutna brzina će najčešće zahvaljujući odličnom motoru "progutati" tu našu glupost i preticanje će biti obavljeno bez (većih) problema.


 


Automobil, iako ima šipke za smanjenje naginjanja (anti-sway barr) kao dio ogibljenja, se naginje ne pretjerano, prilikom bržih prolazaka kroz zavoj. Vjerovatni razlog za ovo naginjanje koje se ipak osjeti jest dopušten nešto veći hod svakog točka (i amrotizera). Ovo je možda nekome minus. A taj neko bi volio da kroz sve zavoje može proći sa 140km/h. Dakle daleko je ovo od minusa, nikakva opasnost, sve sigurno, podrazumijeva se ako je uključen pogon na sve točkove. A da nije minus nego možda čak i plus shvati se kada se ode van asfalta. Relativno veliki klirens vozila (20-ak cm), pneumatici velikog prečnika, kratko vozilo i eto recepta za iznenađenje. Ponašanje na makadamu super, čak i sa natprosječnim brzinama, ima klizanja, mora ga biti, ali je sve bilo jedno veliko uživanje. Jedna tek kratka proba prelaska prepreke za koju bi trebalo ono što se bar u prospektima zove terenac, i...neočekivan rezultat!

Prolazak bez ikakvog problema! Tj. bio je problem, ali sa vozačem, koji isprva nije uključio 4WD režim rada transmisije (namjerno). Još kratkih proba po takvom terenu, a rezultat svih njih uspješan, ne samo uspješan nego čak bez ikakvih problema ili mučenja. Radilo se o vožnji najgorim makadamima koji mogu biti, kao i silasku sa nekih makadamskih puteva. Nakon ovoga, sve ovo se jednostavno moralo ponoviti, jer kako Nissan kaže, ovo nije terenac! Naredni dan opet na isti teren. Uzimajući u obzir namjenu vozila, ono što smo mi doživjeli su skoro pa nevjerovatne vancestovne sposobnosti za jedno ovakvo vozilo!

Iako Nissan to ne kaze, čak sugeriše da se od tih sposobnosti ne očekuje ništa previše, mi smo i treći dan na više različitih terena probali vožnju po "neputevima". Tamo gdje bi direktna konkurencija (Yeti) zastao, Qashqai je prolazio bez problema. Tamo gdje bi možda čak i neko od onih koji se nazivaju terenci zastao, Qashqai je prošao! Stoga odgovorno tvrdimo da Qashqai ima terenske sposbnosti koje se mogu mjeriti i sa automobilima koja se smatraju terenskim! Pored klirensa i adekvatnog međuosovinskog razmaka, ove sposobnosti treba zahvaliti i, već pomenutim pneumaticima i malim prepustima preko osovina. Da kojim slučajem neko od nas kupuje ovo vozilo, pneumatici i felge ovih dimenzija bi bili "must have" (još ne znamo što je u modi felgu zvati naplatak)!

Jasno ne tvrdimo da je ovo sirovi terenac, za to bi prva brzina trebala imati hidrodinamičku spojnicu (evo ideje da prvi stepen prenosa ima hidrodinamičku, a svi ostali suhu lamelu) ili bi mjenjač trebao imati i reduktor ispred ili iza, poželjnije ispred radi rasterećenja zupčanika mjenjača, a prednji i zadnji diferencijali blokade ili ograničenje razlike broja obrtaja dva vratila koja idu ka točkovima. Još bi se možda mogao negdje podići klirens za dodatnih 20-ak mm i eto ga: terenac!

Ogibljenje je nezavisno na svim točkovima, s tim što je naprijef McPherson, a nismo mogli vjerovati svojim očima kada smo pojedinim magazinima čitali da je ogibljenje pozadi torziona opruga, što je stvarno dobar komad gluposti uzimajući u obzir i 4x4 transmisiju!

Motor i potrošnja

Najbolji dio vozila: motor 2,0 dCi! Definitvno! Nećemo ponavljati karakteristike sa početka članka, ali evo nekih pokazatelja. U četvrtom stepenu prenosa elastičnost motora mjerena ubrzavanjem sa 60km/h do 80km/h daje rezultat od svega 3,5 sekunde! Odlično! Zaustavni put sa brzine 80km/h do potpunog zaustavljanja, sa greškom možda od par decimetara je tu negdje oko 17,9 metara! Potrošnja....ovo moramo malo detaljnije, ipak test je bio u jedva podnošljivim vremnskim uslovima. Visokim temperaturama!


 


Prosječna potrošnja na testu je bila okruglo 7,0 litara. Treba uzeti u obzir da je 4/5 vremena bio uključen klima uređaj, jer kada je u hladu od 36 do 41 stepen Celzijusa, bez toga se jednostavno ne može, a i ne treba. Onda, vožnja van asfalta se odvijala većinom u prva dva stepena prenosa. Više od pet puta smo savladavali visinku razliku od cijelih 1.000 metara u samo 10-ak kilometara, što je opet značilo povećanju potrošnju. Sve upućuje na to da bi regularna vožnja i regularna potrošnja bila najviše 6,5 litara na sto pređenih kilometara. kada uporedimo sa prospektom, konačno neko čiji podaci iz prospekta skoro odgovaraju stvarnom stanju!

Šta je sa konkurencijom? Iz Nissana navode i Hyundai ix35 i Peugeot 3008 kao konkurenciju. Ne slažemo se! Hyundai ix35 i gabaritima, obradom, po nama ide na neki nešto veći nivo. Peugeot 3008 nema ovakve terenske sposobnosti, nema pogon na sve točkove, ali definitnvo ima privlačniju unutrašnjost i ima svoje kvalitete, te bismo ga stavili u neki "svijet" paralelan "svijetu" gdje pripada Qashqai. Kome je u stvari Qashqai konkurencija? Nekome će biti možda i za nasmijati se, ali Qashqai treba da ispuni funkcionalnost kao jedan VW Golf, što se tiče gradske mobilnosti, i prostora. Ipak sa Qashqaijem sve te funkcionalnosti dobijaju jednu drugu, novu dimenziju, i nekako bismo ga najradije svrstali u tu kategoriju, i to na čelnu poziciju! A ako ćemo u obzir uzeti i klirens, onda bi možda Yeti ili Tiguan bili neki najbliži konkurenti. Nekako bliže Yeti nego Tiguan. A možemo ga svrstati i u klasu nekih, jednostavnijih terenaca. Po prohodnosti! Da ocjenjujemo izdržljivost, bilo bi glupo, ali i tu uzimajući u obzir konstruktivna rješenja nekih terenaca, ne onih sirovih, Qashqai nema ništa što bi ga činilo manje izdržljivim!

Šta napisati kao zaključak. Očekivali smo samo nešto podignutije cestovno vozilo, za gradsku upotrebu, koje bi bilo i pomalo tijesno pozadi ako naprijed sjede odrasle osobe i potrošnju veću od ove na testu za najmanje litar i pol! A šta smo dobili? Uz neke opaske na neke elemente navedene u članku, dobili smo ipak više nego koristan i upotrebljiv automobil u svakoj prilici! Upotrebljiv i štedljiv u gradu, jako upotrebljiv i štedljiv van grada i jako upotrebljiv i prohodan van asfalta i dijelom van makadama.

Kod kupovine bilo čega, potrebno je prepoznati svoje potrebe, red prioriteta onoga što nam je važno i na taj način odabrati proizvod za sebe. Broj prodatih Qashqai-ja u Evropi možda govori sve!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš.
keywords:
test nissan qashqai 2.0 dci 4wd acenta, nissan qashqai iskustva, vozili smo, nissan qashqai test, test qashqai, test 2.0 dci, renaultov 2,0 dci motor, qashqai dizel