Početna

BMW serija 8 Coupe

Konačno su skinuli zebra način farbanja, pa se može vidjeti kakav je. Fin! Elegantan! Nije mali, nije bio ni prethodnik! Poželjan! Možda može i u 007 film, što da ne!? M850i xDrive je pokretan sa 530 KS iz 4,4 litarskog V8 agregata. Do stotke dođe u 3,7 do 3,8 sekundi, a najveća

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

... u partnere, suputnike i pomoćnike. Svjetski dobavljač tehnologija i usluga na strukovnom će sajmu predstaviti inovativna rješenja u sljedećim područjima: pametni dom, pametni grad, povezana mobilnost, Industrija 4.0 i tehnologija senzora. Te tehnologije čine svakodnevni život lakšim, ugodnijim i sigurnijim. Bosch možete pronaći u Središnjoj dvorani na štandu #14128.

Pametni dom: čini život kod kuće jednostavnijim i sigurnijim

Proširen sustav pametnog doma: Boschev sustav pametnog doma omogućuje upravljanje povezanim uređajima u domu s pomoću jedne aplikacije. Na sajmu CES Bosch će pokazati kako je poboljšao sustav uz pomoć tehnologija kao što su detektori dima i pokreta koji mogu preuzeti dodatne funkcije te upravitelja scenarija. On povezani dom čini još intuitivnijim. Također, olakšava svakodnevni život korisnika. Primjerice, kad nekamo odu, korisnici više ne trebaju provjeravati jesu li isključili grijalice, elektroničke uređaje ili svjetla. Upravitelj scenarija za Boschevu aplikaciju za pametni dom predviđa rutinske dnevne zadatke i lako se može aktivirati jednim dodirom prstom.

Više sigurnosti u domu: Osim toga, Bosch će predstaviti tri nova rješenja za više sigurnosti. Zahvaljujući unutarnjoj kameri od 360° i vanjskoj kameri Eyes korisnici prate što se događa u kući u svakom trenutku, bez obzira na to u kojem se dijelu svijeta nalaze. Zahvaljujući lokalnom kriptiranom snimanju korisnici više neće propustiti nijedan važan događaj osim ako to ne žele, naravno. Objektiv unutarnje kamere od 360° jednostavno se može gurnuti u tijelo kamere s pomoću dodira prstom, čime se osigurava privatnost. Vanjska kamera Eyes više je od kamere. Ona u jednom inteligentnom uređaju objedinjuju osvjetljenje, senzore pokreta i portafonski sustav. Bosch Twinguard, vrhunski detektor dima sa senzorom za kvalitetu zraka, poboljšava sigurnost doma. Zahvaljujući profesionalnoj tehnologiji dvostrukih zraka jasnije prepoznaje opasne situacije, što sprječava lažna upozorenja. Osim toga, moguće je upotrijebiti sirenu za zastrašivanje neželjenih gostiju.

Osobni pomoćnik u kuhinji: „Moj kuhinjski patuljak (My kitchen elf)”, ili skraćeno Mykie, koncept je osobnog pomoćnika koji služi kao pametni pratitelj u kuhinji. Pokreće se uz pomoć korisnikova glasa. Mykie sluša, odgovara na pitanja i pomaže u svakodnevnim poslovima. Primjerice, zna točno koliko se dugo kolač još mora peći u pećnici, što se nalazi u hladnjaku ili hoće li poslijepodne biti sunčano. Kad je Mykie povezan, korisnici mogu upravljati cijelim asortimanom kućanskih aparata serije Home Connect .

Povezani električni alati: Bosch profesionalnim ljudima iz struke nudi sve, od pojedinačnih proizvoda do cijelog inventara sustava za upravljanje koji se mogu upotrebljavati za optimizaciju radnih procesa i povećanje produktivnosti. Štoviše, vlasnici Boschevih povezanih električnih alata mogu ih personalizirati putem aplikacije: Mogu konfigurirati uređaje kako bi odgovarali njihovim potrebama i spremati postavke koje se upotrebljavati u budućnosti. Korisnici uz to mogu i primati informacije o statusu alata kao i savjete za uklanjanje grešaka, primjerice, kad se uređaj isključi zbog pregrijavanja. Uz to, aplikacija pokazuje korisniku koliko se dugo uređaj već upotrebljava. U nekim slučajevima aplikacija se može upotrebljavati kao daljinski upravljač, što ljudima iz struke štedi vrijeme.

Pametan grad: veća kvaliteta života, energetska učinkovitost i sigurnost

Rješenja za inteligentni grad: Na sajmu CES Bosch će predstaviti rješenja u područjima mobilnosti, energetske i graditeljske tehnologije, sigurnosti i digitalne gradske administracije. U području mobilnosti obuhvaćene tehnologije obuhvaćaju sustave za nadzor okoliša i povezane tehnologije za parkiranje kao i upravljanje voznim parkom, e-mobilnost te intermodalna rješenja za prijevoz. U području energije obuhvaćene su virtualne elektrane, energetski učinkovito grijanje, sustavi za toplu vodu i rashladni sustavi, kao i tehnologija za pohranu energije. Sigurnosni sustavi obuhvaćaju tehnologije za zaštitu od požara, sustave za kontrolu pristupa te sustave videonadzora. Bosch za stambene zgrade nudi tehnologiju pametnog doma i povezane kućanske aparate.

Pametna tehnologija za nove četvrti u San Franciscu: Kao primjer uspješnog projekta pametnog grada Bosch će na sajmu CES pokazati kako ostaci nekadašnjeg brodogradilišta mornarice i nogometnog stadiona postaju dvije nove atraktivne četvrti, The San Francisco Shipyard i Candlestick Point. Kao tehnološki partner nositelja projekta, grupe FivePoint, Bosch radi na pametnim rješenjima za moderne četvrti.

Vivatar: Nova aplikacija Vivatar digitalni je anđeo čuvar ljudi u pokretu, primjerice kad se kasno navečer vraćaju kući ili dok se bave sportom na otvorenom na neravnom terenu. Uz pomoć GPS-a i funkcije dopisivanja korisnici mogu ostati u kontaktu s prijateljima i obitelji ako se ne osjećaju sigurno dok obavljaju svoje uobičajene aktivnosti. Putem funkcije Bosch hitna služba, u hitnom slučaju uz samo jedan dodir prstom brzo mogu dobiti pomoć.        

Parkiranje temeljeno na zajednici: Parkirna mjesta uz rub kolnika vrlo su tražena, posebice u gradskim stambenim područjima. Uz parkiranje temeljeno na zajednici Bosch preuzima potragu za parkirnim mjestom te rasterećuje vozača. Dok se automobil vozi ulicom, ultrazvučni senzori otkrivaju dostupna mjesta i mjere udaljenost između parkiranih automobila. Prikupljeni se podaci zatim prenose na digitalnu kartu ulice. Visokoučinkoviti Boschevi algoritmi procjenjuju prihvatljivost podataka i predviđaju situaciju na parkirnom mjestu. Vozilima koja se nalaze u blizini dostupna je karta u stvarnom vremenu pa vozači stoga mogu voziti izravno na parkirno mjesto. Pilot projekti u SAD-u planirani su za 2017. U suradnji s tvrtkom Mercedes-Benz Bosch trenutačno ispituje koncept parkiranja temeljenog na zajednici u gradskom središtu u Stuttgartu.

Povezana mobilnost automobil pretvara u osobnog pomoćnika

Kako će izgledati vožnja u budućnosti? Bosch će na sajmu CES 2017 predstaviti svoju viziju uz novi konceptni automobil. Uz kuću i ured automobil će se zahvaljujući povezivosti pretvoriti u treći životni prostor. Uz pomoć personalizirane komunikacije između automobila i vozača i u budućnosti će se moći sigurno rukovati sve većom učinkovitošću i sveobuhvatnim uslugama. Osim toga, automatizirana će vožnja vozačima uskoro ostaviti više vremena da se posvete drugim zadacima. Primjerice, vozači i putnici moći će vrijeme koje provode u automobilu iskoristiti za slanje e-pošte ili zabavu uz glazbu i videozapise koji se prenose streamingom. U novom konceptnom automobilu Bosch će predstaviti velik broj inovacija, uključujući:

  • Prepoznavanje lica i inteligentnu personalizaciju: Kamera za nadzor vozača omogućuje brzo prepoznavanje lica i personalizaciju od trenutka kad vozač sjedne u automobil. Primjerice, automobil podešava upravljač, retrovizore, unutarnju temperaturu i radijsku postaju u skladu s osobnim izborom vozača. Detekcija pospanosti vozača za vrijeme vožnje pomaže u poboljšanju sigurnosti. Ako postoji rizik da vozač zaspi ili mu je pozornost jako odvraćena, automobil izdaje upozorenje i pomaže u sprječavanju opasnih situacija.
  • Haptičku povratnu informaciju uz neoSense: Zahvaljujući zaslonu osjetljivom na dodir s haptičkom povratnom informacijom, tipke koji se pojavljuju na zaslonu čine se kao prave. U mnogim slučajevima to omogućuje rukovanje sustavom infozabave bez gledanja. Vozači tako mogu gledati cestu, što poboljšava sigurnost. Ova je tehnologija nagrađena Nagradom za inovacije na sajmu CES 2016. te su otad su poduzeti veliki koraci prema serijskoj proizvodnji.
  • Kristalno jasan zaslon zahvaljujući OLED diodi: S konceptnim vozilom u kokpit automobila prvi su put integrirani OLED (dioda koja emitira organsko svjetlo) zasloni. Oni omogućuju kristalno jasan prikaz.
  • Digitalne vanjske retrovizore, od sada i u automobilu: Sustav retrovizorske kamere rješenje je temeljeno na kameri koje zamjenjuje oba vanjska retrovizora. Video senzori mogu se integrirati u unutrašnjost vozila, a slike se prikazuju na zaslonima u blizini A-stupova na desnoj i lijevoj strani automobila. Nadalje, digitalna tehnologija omogućuje situacijski uvjetovan prikaz. Primjerice, kad je automobil na autocesti pregled je pretežno usmjeren iza automobila. Za razliku od toga, veća preglednost tijekom gradske vožnje pomaže u poboljšanju sigurnosti. Dobar kontrast poboljšava preglednost tijekom noćne vožnje.
  • Komunikaciju između automobila i vozača: Sučelje čovjek-stroj (HMI) u budućnosti će imati sve važniju ulogu, posebice kad je u pitanju automatizirana vožnja. Primjerice, sučelje obavještava vozača je li na određenoj ruti moguća automatizirana vožnja. Da bi odgovornost vožnje prepustio automobilu vozač mora nekoliko sekundi istovremeno držati pritisnutim dvije tipke na volanu. Tijekom automatizirane vožnje sučelje čovjek-stroj vozaču će prikazivati što su otkrili senzori automobila za okolinu i koliko je vremena preostalo dok vozač ne bude moramo ponovno preuzeti vožnju.
  • Komunikaciju između automobila i doma: Uz automatiziranu vožnju vozači na raspolaganju imaju veći broj funkcija infozabave putem središnjeg zaslona vozila nego kad sami voze. Zahvaljujući internetskoj vezi vozači će, primjerice, moći pregledavati nadolazeće dogovore ili planirati odlaske u kupnju. Boscheva aplikacija za pametni dom vozačima također omogućuje da rukuju tendama u domu, provjere što se događa oko kuće ili provjere ima li dovoljno hrane u hladnjaku. Jednim dodirom tipke aplikacija može prenijeti popis za kupnju službi za dostavu.
  • Komunikaciju između automobila i bicikla: Zahvaljujući komunikaciji između vozila automobili budućnosti znat će za druge sudionike u prometu mnogo prije nego što se oni nađu u vidokrugu. U cestovnom je prometu osobito lako previdjeti bicikle jer ih zaklanjaju autobusi ili kamioni. Na sajmu CES Bosch će predstaviti komunikacijsku poveznicu između novog konceptnog automobila i bicikla. Zahvaljujući njoj, vozila mogu neprekidno razmjenjivati informacije o lokaciji i smjeru vožnje. Time se smanjuje rizik od sudara.
  • Boscheva integrirana rješenja za plaćanje: Bosch je razvio rješenje ePayment koje nudi nove usluge putem ekosustava interneta stvari, uključujući standardiziranu funkciju plaćanja. Da bi se to omogućilo, već su potpisani potrebni ugovori s mnogim sustavima plaćanja, uključujući PayPal.

Komunikacija između automobila i radionice: Na sajmu CES 2017 Bosch će pokazati kako povezana radionica radi u interakciji s uslugama koje se nude na internetu i aplikacijama za proširenu stvarnost. U budućnosti će vozači i voditelji radionica moći jednostavnije planirati posjete radionici, a to će poboljšati radne procese koji su povezani s uslugom.

Nadogradiva usluga hitnog poziva za automobil: Bosch će na sajmu CES predstaviti Retrofit eCall, nadogradivi adapter za uslugu hitnog poziva eCall. Može se jednostavno postaviti izravno u upaljač i nudi istinske pogodnosti: Senzor ubrzanja prepoznaje sudar i uspostavlja hitni poziv. Putem aplikacije za pametni telefon prenose se informacije o pojedinostima, poput položaja vozila. Analizira se i težina udara te se automatski poduzimaju odgovarajuće mjere. Ako je sudar umjereno težak, upravljački centar naziva vozača kako bi razgovarao izravno s njim i utvrdio je li potrebno servisno vozilo ili vozilo hitne pomoći. Ako se vozač ne javi, odmah se obavještava hitna služba.

Ažuriranja osnovnog programa (firmvera) „putem zraka” (FOTA): Povezane funkcije i osobito visoko automatizirana vožnja zahtijevaju dosljedno pouzdan rad tijekom cijelog vijeka trajanja vozila. To zahtijeva ažuriranja softvera koja se mogu izvršiti putem oblaka. Bosch nudi odgovarajuće komunikacijske upravljačke jedinice i središnje računalo za povezivanje dok ETAS i ESCRYPT (oba članovi grupe Bosch) pružaju potrebne tehnologije prijenosa i kriptiranja. To jamči funkcionalnu sigurnost i sigurnost podataka.

Industry 4.0: povezuje ljude, uređaje i predmete u stvarnom vremenu

Poveznik interneta stvari: Zahvaljujući povezniku interneta stvari Bosch približava prednosti povezane industrije korisnicima starijih uređaja koji još nemaju preduvjete za umreženu proizvodnju poput senzora, softvera ili veze s IT vezom tvrtke. Povezani sustav objedinjuje tehnologiju senzora, softver i industrijsko upravljanje koje podržava internet stvari, a time omogućuje nadzor nad statusom uređaja.

Pomoćnik za automatsku proizvodnju (APAS): Bosch će na sajmu CES predstaviti APAS koji omogućuje fleksibilnu i učinkovitu proizvodnju. Obavlja mukotrpne, opasne ili monotone zadatke i najbolje ga je upotrebljavati u područjima proizvodnje koji zahtijevaju blisku suradnju s ljudima. Na sajmu APAS posjetiteljima Boscheva štanda posluživat će kavu i šećernu vatu. Zahvaljujući koži sa senzorom, robot otkriva kad su mu ljudi preblizu i odmah se gasi.

Proširena stvarnost i prijenos uživo u proizvodnji: Pri održavanju uređaja kao što je APAS zaposlenici sada mogu dobiti podršku novih Boschevih rješenja proširene stvarnosti. Primjerice, digitalne informacije o tehničkim pojedinostima poboljšavaju snimke uživo. Korisnik dobiva točnu sliku unutrašnjosti i bez otvaranja digitalnih pomoćnika za proizvodnju. Na sajmu CES simulirat će se pokidani kabel. Animacije s uputama za popravak vodit će korisnika kroz postupak popravka korak po korak. Posljedica toga je da uslužni djelatnici bez stručnog znanja mogu brzo i pouzdano otkriti i ukloniti greške. Uz pomoć Boschevih usluga video analize, zaposlenici mogu vizualizirati proces proizvodnje na daljinu i u stvarnom vremenu. Te se snimke zatim mogu upotrijebiti za dubinsku analizu podataka, primjerice, u dugoročnoj analizi grešaka do kojih povremeno dolazi.

Tehnologija pametnog senzora: sićušni senzori omogućuju povezivost

Mikroelektromehanički (MEMS) senzori: Sićušni Boschevi MEMS senzori nalaze se u vozilima, pametnim telefonima, igraćim konzolama, tabletima i brojnim drugim uređajima. Omogućuju mnoge primjene u potrošačkoj elektronici i automobilu. Iako su vrlo mali, iznimno su učinkoviti: Pomažu u spašavanju života i energije i čine vožnju udobnijom. Bosch MEMS senzori oči su i uši milijunima elektroničkih uređaja. Na sajmu CES 2017 Bosch će predstaviti novi MEMS senzor za primjene u igrama, sportu i zdravstvu.

Platforma senzora XDK za razvoj novih rješenja za internet stvari: Uz platformu senzora XDK Bosch nudi sveobuhvatnu hardversku i softversku platformu s različitim vrstama senzora kao i Bluetooth i Wi-Fi vezom. Komponente uključuju senzore ubrzanja i brzine vrtnje oko vertikalne osi, magnetometar kao i senzore koji mjere razine buke, vlažnost, tlak zraka, temperaturu i digitalno osvjetljenje. Tvrtke mogu platformu senzora upotrebljavati kako bi razvile rješenja interneta stvari koje najbolje zadovoljavaju njihove potrebe. Platforma senzora XDK lako se postavlja i može se prilagoditi pojedinačnim primjenama.

Nagrade za inovacije na sajmu CES: Četiri nagrade za Boscheva rješenja

Nagrađena rješenja za motocikle: Boscheva rješenja za motocikle nagrađena su ukupno trima nagradama. Informacijski sustav za vozača s integriranom pločom povezivosti (ICC) dobio je nagradu u kategoriji Audio/video unutar vozila te je dobio priznanje u kategoriji Inteligencija vozila. ICC objedinjuje sve instrumente motocikla na jednom zaslonu i omogućava vozačima povezivanje pametnih telefona s biciklom te uporabu odabranih aplikacija. Sustav automatski prilagođava zaslon trenutačnoj uporabi. To znači da se vozaču prikazuju samo informacije koje su potrebne u tom trenutku. Osim ICC-a u kategoriji Inteligencija vozila nagrađeno je i sigurnosno rješenje jedinice za potpornu povezivost (Lean Connectivity Unit). To rješenje povezuje pametni telefon s malim motociklima i skuterima putem Bluetootha.

Povezani grijač vode: Grijač vode Greentherm 9000iSE također je primio nagradu na sajmu CES. Uređaj se može jednostavno daljinski uključiti i isključiti putem aplikacije s pametnog telefona ili tableta. Korisnici mogu regulirati temperaturu vode ili pratiti status rada grijača vode. U slučaju greške grijač korisniku šalje upozorenje korisnicima na pametni telefon.

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE