Nadređena kategorija: Vijesti

Chevrolet Bolt, vožnja sa jednom pedalom

Chevrolet je sa svojim Boltom dodatno pojednostavnio vožnju. Amerikanci tako to traže, pa im idu "niz dlaku".

O čemu govorim najbolje ćete znati kad nekog sa ovih prostora koji je završio u SAD-u i tamo počeo da vozi, sjednete u bilo koji naš automobil koji ima klasičan ručni mjenjač. Ma nemaju pojma. Dakle Chevrolet je omogućio da se sa Boltom vozi praktično koristeći jednu pedalu. Otpuštanjem pedale gasa, počinje da radi sistem za regeneraciju energije kretanja, a u nekim normalnim uslovima vožnje popuštanje pedale gasa će i zaustaviti automobil. Naravno Chevrolet upozorava da se vozači ne oslanjaju isključivo na ovakav način zaustavljanja, jer postoje situacije kada je potrebno ptirisnuti i dobro poznatu srednju ili lijevu pedalu.

Postoje četiri nivoa regeneracije energije a to bira vozač. 

Zamislite koliko su svi automobili do sada energije rasuli u vidu toplote preko disk pločica i pakni, umjesto da je ista korištenja za privremeno skladištenje na neki način pa pretavranje opet u mehanički rad.

Elektropogon ima niz prednosti nad SUS motorima, a jedna od njih je i da ne zahtijeva mjenjač. Radi momenta čija se najveća vrijednost postigne odmah, kod Bolta nema potrebe za mjenjačem. Nema filtera motora, nema zamjene ulja u motoru, nema filtera goriva, .....

Google+