Početna

OPOZIV: Seat Leon (2014 - 2015)

Seat je opozvao Leon koji je pravljen od 19. septembra 2014. do 6. oktobra 2014. godine. Problem je što putnik može biti "izrešetan" zbog komadića kapsule koja je zadužena da napuše zračni jastuk. Naime taj generator gasa, njegovo kućište, može biti oštećeno, i

0
0
0
s2smodern

Chevrolet tvrdi da njihov 10-brzinski mjenjač sparen sa pretvaračem momenta (ja to zovem ...

... hidrodinamička spojnica) ima kraće vrijeme promjene brzine od Porscheovog PDK mjenjača (sa dva kvačila). Kažu da promjena iz prve u drugu brzinu, iz drzge u treći i iz treće u četvrtu teče brže za 36, 27 i 26 posto nego je to kod Porschea. Zanimljivo je da se PDK smatra jednim od najbržih mjenjača na svijetu. 

E sad bih ja, u skladu sa svojim karakterom, počeo braniti mjenjač sa dva stepena prenosa, kako tu imamo dodatne elemente koji su pokretni, i kako je uvijek jedno kvačilo spareno sa vratilom u mjenjaču za sljedeću brzinu, no ne mogu, ili mogu samo dijelom biti na strani PDK. Zašto? Chevrolet je mjenjač napravio tako da je sljedeći stepen prenosa već spregnut, i samo čeka naredbu da počne prenositi snagu! A uz hidrodinamičku spojinicu ima udobnost klasičnog automatika. Ipak, Porsche je morao razviti kompletan mehanizam upravljanja sa dva kvačila, što je daleko komplikovanije od hidrodinamičke spojnice. 

Moj lični zaključak: Oba su odlična, i u pojedinim segmentima jedan je bolji od drugog, no sve se to nekako poništi u poređenju "sa onim drugim"! cool

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE