Početna

Najbrži SUV na svijetu bit će ....

Lister, tunerska kuća, ima namjeru od Jaguarovog F-Pace SVR modela načiniti najbrži SUV na planeti. Kako? Iz 5,0 litara velikih cilindara V8 motora izvući će oko 680 KS, a to će biti dovoljno za, kažu, 306 km/h. Namjeravaju napraviti 250 takvih automobila. Tačnije, ...

0
0
0
s2smodern
powered by social2s

... hidrodinamička spojnica) ima kraće vrijeme promjene brzine od Porscheovog PDK mjenjača (sa dva kvačila). Kažu da promjena iz prve u drugu brzinu, iz drzge u treći i iz treće u četvrtu teče brže za 36, 27 i 26 posto nego je to kod Porschea. Zanimljivo je da se PDK smatra jednim od najbržih mjenjača na svijetu. 

E sad bih ja, u skladu sa svojim karakterom, počeo braniti mjenjač sa dva stepena prenosa, kako tu imamo dodatne elemente koji su pokretni, i kako je uvijek jedno kvačilo spareno sa vratilom u mjenjaču za sljedeću brzinu, no ne mogu, ili mogu samo dijelom biti na strani PDK. Zašto? Chevrolet je mjenjač napravio tako da je sljedeći stepen prenosa već spregnut, i samo čeka naredbu da počne prenositi snagu! A uz hidrodinamičku spojinicu ima udobnost klasičnog automatika. Ipak, Porsche je morao razviti kompletan mehanizam upravljanja sa dva kvačila, što je daleko komplikovanije od hidrodinamičke spojnice. 

Moj lični zaključak: Oba su odlična, i u pojedinim segmentima jedan je bolji od drugog, no sve se to nekako poništi u poređenju "sa onim drugim"! cool

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE