Početna
Reg.

Novi Tesla Roadster

Tesla će pokazati i novi Roadster čiji je energetski kapacitet baterija nevjerovatnih 200 kWh, a to je dovoljno za 1.000 kilometara autonomije. Ubrzanje do stotke je 2 sekunde, a najveća brzina preko 400 km/h.

TREBATE OSIGURANJE?
Nazovite:
063 202 207 ili
  062 875 275

SMK Rent-a-Car, Sarajevo
Mob&Viber 061 053 053

0
0
0
s2sdefault

Chevrolet tvrdi da njihov 10-brzinski mjenjač sparen sa pretvaračem momenta (ja to zovem ...

... hidrodinamička spojnica) ima kraće vrijeme promjene brzine od Porscheovog PDK mjenjača (sa dva kvačila). Kažu da promjena iz prve u drugu brzinu, iz drzge u treći i iz treće u četvrtu teče brže za 36, 27 i 26 posto nego je to kod Porschea. Zanimljivo je da se PDK smatra jednim od najbržih mjenjača na svijetu. 

E sad bih ja, u skladu sa svojim karakterom, počeo braniti mjenjač sa dva stepena prenosa, kako tu imamo dodatne elemente koji su pokretni, i kako je uvijek jedno kvačilo spareno sa vratilom u mjenjaču za sljedeću brzinu, no ne mogu, ili mogu samo dijelom biti na strani PDK. Zašto? Chevrolet je mjenjač napravio tako da je sljedeći stepen prenosa već spregnut, i samo čeka naredbu da počne prenositi snagu! A uz hidrodinamičku spojinicu ima udobnost klasičnog automatika. Ipak, Porsche je morao razviti kompletan mehanizam upravljanja sa dva kvačila, što je daleko komplikovanije od hidrodinamičke spojnice. 

Moj lični zaključak: Oba su odlična, i u pojedinim segmentima jedan je bolji od drugog, no sve se to nekako poništi u poređenju "sa onim drugim"! cool

AutoMotoSvijet ima najviše fanova na FB profilu od svih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini, preko preko 80.000!

Pridružite se i Vi!