Predstavljamo
fShare
3
Pin It

Ovo je novi Aston Martin Vanquish. Slike su službene, a kakva su poboljšanja? Dovoljno je napomenuti da je poboljšana krutost monocoque aluminijske šasije za 25 posto kada je u pitanju otpornost na uvijanje po uzdužnoj osi. Nemamo zaista pojma koliko je ovo mjereno u Newton-metrima po stepenu ugla, ali i samih 25 posto zvuči impresivno. Da je sve ostalo ostalo identično ovo je, prema inžinjerskim kriterijima, nova konstrukcija, dakle novi automobil. AM se nije zaustavio samo na tome, pa je zahvaljujući korištenju kompozita na bazi ugljeničnih vlakana masa smanjena, a elementi od aluminijuma sada nisu od punog profila. Sada se radi o profilima koji su šuplji, što neće uticati na otporne momente, a masa se dodatno...

....smanjuje. Odlično, ali i skupo rješenje. Ovakci profili su korišteni na prednjem dijelu. Ako posebno posmatramo prednju polovinu šasije, sada je masa manja za 13 posto. Ukupna ušteda u masi je 55 kg (1,739kg). 

Odnos mase na prednje i zadnje točkoe je 50 /50 posto.

Automobil je dug 4.720mm, širok 2.067mm i visok 1.294mm. Međuosovinsko rastojanje je 2,74 m. Dakle u odnosu na prethodnika širi 5 mm i manji 14 mm.  

Ispod poklopca motora je 5,9 litarski V12 (ako ih ikada preuzme VW ovdje će biti 1,4 litarski TFSI....) sa najvećih 573KS pri 6.750 obr/min (ne 565 kako ćete negdje pročitati, jer to su britanske jedinice za konjsku snagu, nemaju veze sa kontinentalnim koje i mi koristimo). Ovo je više 55 KS, a i moment je porastao za 50Nm, onaj najveći.  Motor je montiran za 19 mm niže nego je to kod prethodnika, od čeha profitira vozač (koji zna da vozi) jer je težište niže. 

Snagu prenosi Touchtronic 2 automatik sa šest stepeni prenosa (kao u DBS-u).

Performanse: 0-100 km/h za 4,1 sekund i najveća brzina 295 km/h. Teško je objasniti da je motor jači, automobil ima manju masu i ima manju brzinu od prethodnika za 10-ak km/h. No ni ovih 295 km/h je sve samo ne malo! 

Kočnice su Brembo, i to karbon-keramičke (CCM). Prednji diskovi su prečnika 298 mm x 36 mm, a zadnje 360 mm sa 32 mm. naprijed čeljusti sa šest klipova, nazad sa četiri klipa. 

Adaptive Damping System (ADS) se nalazi i u novom Vanquishu, i ima tri režima rada (Normal, Sport, Track). Torque Control i Dynamic Stability Control se podrazumijevaju. 

Konfiguracija sjedišta je u 2+0 i 2+2 verziji. Ova 2+2 znači 2+mjesto za kofere :) Šalu na stranu, prtljažnik sada ima 368 litara što je 60 posto više od DBS-a.