Predstavljamo

Mislim da smo pojavljivanje novog, ispravnije je - osvježenog modela Avensis iz Toyotinih pogona popratili i više nego detaljno. Prije dvadesetak dana smo ga vidjeli uživo, sjeli ... i konačno je Toyota počela da ubija ono sivilo unutrašnjeg dizajna koje nas podsjeća na radne mašine koje imaju namjenu - da služe. Automobil je i da se UŽIVA U NJEMU! Unutrašnjost sada izgleda jako privlačno, za razliku od starijeg brata koji je iznutra bio Volkswagenovski dosadan. A šta još donosi osvježeni Avensis? Da ne krijemo, dobili smo službeni PR tekst, no mišljenja smo da je predug pa ćemo sve to sažeti i svojim riječima vas upoznati sa osvježenim Avensisom....

...Dakle, u unutrašnjosti imamo osvježenje u vidu razvijanja tamnih i sivih nijansi, što smo zamjerili i Aurisu HSD kada je unutrašnjost u pitanju, pa se vozač osjeća kudikamo udobnije i ugodnije za upravljačem ove Toyote. ono čime se hvale sa Yarisom, a to je Touch ans Go Plus multimedijalni i info sistem, je dostupan i u Avensisu. Dominiraju površine koje imitiraju metal, a okviri ventilacionih otvora izgledaju urednije sa obrubima koji podsjećaju na hrom. I ovo je dodatni plus za"ne-fau-v" osjećaj u unutrašnjosti vozila. Primijenjen je i raspored na centralnom dijelu prednjeg panela, promijenjeni su i materijali, a kako kažu u Toyoti sada se i kolorit unutrašnjosti nudi u nekim drugim varijacijama. 

Multimedijalni sistem uključuje 6,1 inčni ekran koji je osjetljiv na dodir, u boji je naravno, a pored pružanja informacija koje mogu biti korisne, ili samo zanimljive, omogućava i kontrolu spajanja sa mobitelima ali i audio prenosnim uređajima. Toyota Touch predstavlja standardni dio opreme od paketa  Luna, dok sistem Touch & Go ima integrisan i kompletan navigacioni uređaj. Toyota tvrdi da predstavlja najbolji omjer uloženo-dobijeno kada su ovi uređaji u pitanju. Dostupan je na 14 jezika. Navigacioni uređaj prati saobraćaj, pruža upozorenja na brzinu i sigurnosne kamere (za kamere u BiH ne vjerujemo da postoje podaci niti u lokalnim policijskim upravama, a kamoli da do njih može doći neko vani). Postoji i Touch and Go PLUS, a on je različit od prethodnog po tome što uključuje i glasovnu kontrolu (unos adresa npr), pretraživanje audio sadržaja, reprodukciju istog, pretraživanje imenika, itd. A internetofili će na njega primiti i e-mail, poslati e-mail, uređaj će im pročitati SMS, itd itd. Karte navigacionog sistema uključuju i 3D prikaz. Proračun trase putovanja se vrši na osnovu prethodnih podataka o saobraćaju i prosječnoj brzini na dionicama uključenim u traženu i posmatranu trasu putovanja.

Kako je to red, karoserija je sada otpornija na uvijanja, tako kažu iz Toyote, nema razloga da im ne povjerujemo, aerodinamika je poboljšana ... i to kažu u Toyoti. Ovdje dopuštamo da je moglo biti napretka, no ipak radi se o osvježavanju izgleda, ne njegovoj radikalnoj promjeni, pa bi aerodinamika trebala biti tema koja se i ne treba spominjati kod osvježenog Avensisa. Ali zato je bilo dosta prostora za izolaciju kabine kada je u pitanju buka - zvukovi.


 
Hm,...., izolacija od buke ne znači samo slaganje zbijenih slojeva spužve ili kakvog sličnog materijala sa većim količinama zračnih balončića u samom materijalu. Ne! Izolacija od buke se postiže i dobrim rješenjem ogibljenja, a kod ovog je ogibljenje redizajnirano u odnosu na prošli model, a ne vjerujemo da je redizajnirano rješenje lošije ili isto kao kod modela koji je otišao u prošlost. Nema ni smisla ni logike, pa ćemo povjervati Toyoti da je novo ogibljenje udobnije i manje bučno. Ovo ne znači da je staro bilo bučno, ali svakako nije bilo nečujno. Nije nijedno na planeti! Naprijed je McPherson (šta bi drugo moglo biti), a pozadi je ogibljenje sa dvostrukim podupiračima (neko kaže ramenima), a ovo rješenje povećava prostor koji može da zauzme prtljažnik! Zadnji stabilizator je sada većeg prečnika (23 umjesto 22 milimetra). To je ona šipka koja spaja dvije strane vozila, odnosno  elemente ogibljenja na istoj osovini, i smanjuje naginjanje u zavojima opterećujući šipku na uvijanje. Dakle izađena je od žilavog čelika. Vjerovatno sa silicijem kao glavnim legirajućim elementom. Ako to nekome nešto znači. Ne znači ni za 90 posto auto novinara u BiH, pa se ne trebate brinuti ako se pojavio upitnik iznad glave. 

Električni servo pomagač kod upravljačkog mehanizma je takođe nanovo podešen. Kako ... iz Toyote će reći sve najbolje, mi ne znamo. Neke redakcije su provozale praktično svaki Avensis do nivoa "boje", o motorima da ne pričamo. Mi nismo. Ne znamo šta je bolje, vjerujem da vam i nećemo moći prenijeti iskustva. No Avensis je svakako automobil sa pozitivnim feedback-om pa ne vidimo da je i prošlo rješenje bilo loše.

Šta se nudi od motora? Najbolje prodavani Avensisi su oni koji su ispod haube imali 2.0 D-4D motor. Sada je i to došlo do izmjena, a motor, Toyota to tvrdi, troši manje i ima manju emisiju ugljen-dioksida koju ispušta po kilometru. Kompletan Parlament Federacije BiH i Narodna Skupština u drugom entitetu i Vijeće Ministara BiH bi se vjerujemo, glasno nasmijali, kada bi neko zatražio da se na neki način automobili koji emituju manje ugljen-dioksida oslobode dijela poreza. U trećini evropskih zemalja, ako vam automobil emituje manje od 120 grama CO2 po kilometru zaradili ste poreske olakšice. Kod nas će vam na tehničkim pregledima konstatovati da nešto sa auspuhom nije u redu i da je možda začepljen, jer ne izlazi sve što se očekuje da izađe iz njega. Avensis sa 2.0 D-4D emituje manje od 120 grama po kilometru. Eto, to je bitno za vas koji nas čitate, a niste u BiH.

Ovo nije jedini motor koji će se moći naći pod haubama Avensisa. Naravno! Ukupno se ponuda sastoji od 3 benzinska i 3 dizel agregata. Toyota ima nešto što nazivaju Toyota Optimal Drive tehnologija, a kažu da je tu sve posvećeno štedljivosti, u stvari traženju kompromisa između štedljivosti i dobrih peformansi automobila. Hm, sa tim ili bez toga svi to traže, ali lijepo je znati da Toyota ima posebne protokole kada je to u pitanju. Uglavnom, sve se svodi na smanjenje masa, gdje je moguće, smanjenje trenja između elemenata u pokretu i njima susjednih elemenata, poboljšanju homogenosti smjese gorivo+zrak radi što potpunijeg sagorijevanja. Naravno ni ovo zadnje ne može ići van okvira stoihiometrijski mogućih odnosa. Gore spomenuti 2.0 D-4D, koji izdvajamo kao naj-porodičniji :) je dobio i novi turbopunjač. Ima ležajeve sa manjim otporima koje stvara trenje, dakle lakše se zavrti, ali i sporije zaustavi. Obrtni moment je povećan sa 234 na velikih 310Nm, i to pri 1.800 obr/min . Snaga, da budem iskren, nevažna. Nećemo je u tekstu navoditi, ovih 310 Nm bi meni lično bilo dovoljno (ovo piše urednik ovog portala) da motor okvalifikujem dovoljno jakim, a ovaj broj obrtaja bi mi zakucao motor kao moj prvi logičan izbor za porodicu i svakodnevno korištenje. Smanjena potrošnja? Ovaj moment govori dovoljno i da Toyota ne napiše ama baš ništa!
Ima li šta još za svakodnevno korištenje? Jasno da ima, pogotovo ako ima i kakvih otvorenih dionica kod svakodnevnog korištenja. Big brother opisanog motora je 2,2 litarski D-4D, najveća snaga 150 KS ili 177, zavisi šta hoćete (od sebe i od auta). 

Tu su i benzinci: 1,6; 1,8 i 2,0 litarski sa 132, 147 i 152 KS. Kupujemo benzinac .... odabrali bismo ovaj zadnji. No preporučujemo probu prije odabira.

Svi motori se isporučuju sa mjenjačima koji imaju 6 brzina i ručni su. Automatski nisu dostupni za najslabiji dizel, i najslabiji benzinac. Za ostale, tu su i oni imaju šest brzina. A tu je i CVT mjenjač bez brzina (ispravnije je reći ima ih u svojem intervalu beskonačno mnogo), a Toyota ga naziva Multidrive S.  

Ovdje mirne duše možemo završiti članak. No nećemo :)Avensis ima i sigurnosne elemente. Dijelimo ih na aktivne i pasivne, a pasivni su oni koji nas čuvaju (pokušavaju sačuvati) kada se nesreća desi. Hajdemo mi o onim aktivnim koji sprječavaju da dođe do nesreće. Avensis može biti opremljen i sa regulatorom brzine (ACS) koji je u sprezi sa PCS-om, a to znači da automatski održava udaljenost između vozila odnosno od Avensisa do vozila ispred, u stvari smanji brzinu, a kada vozilo ispred nestane vraća vozilo na prvobitno zadatu brzinu. ABS više ne treba spominjati, vjerovatno su ga već počeli kao standard stavljati i na bicikle. Elektronska kontrola stabilnosti sa sistemom protiv proklizavanja je na listi opreme (TRC, VRC+), pomoć pri naglom kočenju (BA) takođe baš kao i sistem za elektronsku raspodjelu sile kočenja (EBD). Zanima vas kako radi neki od ovih sistema? Pište nam! 
Hm, mislim da i sistem prilagodljivih svjetla možemo nazvati aktivnim elementom sigurnosti. Toyota za ovaj sistem ima skraćenicu AFS, a u sprezi je sa prednjim svjetlima visokog intenziteta (HID). Zakreće prednja svjetla na predvidljivom principu (tri sekunde) u funkciji brzine vozila i otklonu prednjih točkova. Svjetla imaju i automatsku regulaciju visine. 

dužina x širina x visina 4.710 x 1.810 x 1.480 mm sedan verzija (wagon je duži - 4.780 mm, ostale mjere kao kod sedan verzije)
međuosovinski razmak: 2.700 mm
prtljažnik (VDA): 509 litara sedan (wagon ima nešto veći, kapacitet mu je 543 litra)

Cijene od 36 do 66 hiljada KM.  

Inače Avensis je prvi put predstavljen 1997., a bio je automobil koji je dizajniran u Evropi, konstruisan u Evropi i proizvodi se u Evropi. 

 

....................

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button