Predstavljamo
Pin It

Nekada je neko tražio da nešto napišemo i o nekom modelu Caterhama. Nema vijesti ovih dana, ljeto valjda, odmori, pa evo malo i o Seven (sedam sa engleskog, pogledajte broj na masci) Superlightu R500 koji dolazi iz ove manufakture. Nismo slučajno rekli manufakture! Nismo imali priliku niti sjesti za upravljač ovakvog automobila, no ono što možemo proitati kod onih koji jesu, izuzetno je zadovoljstvo i potpuno drugačije iskustvo voziti jedan ovakav automobil. Na prvi pogled nema tu ništa posebno. No pogledajmo detaljnije. Motor je praktično između osovina, i ako ćemo slijediti filozofiju po kojoj se kod Ferrarija naziva centralno smještenim ako je iza sjedišta i ispred zadnje osovine, mirne duše se i ovdje može reći da je centralno smješten, jer mu je težište između prednje i zadnje osovine. A zašto je to još posebno iskustvo? Ovakav automobil ...

... praktičnone može imati veliku masu (sem ako ga ne pravi kakav stari ruski inžinjer), a to znači da je i, relativno, mali motor dovoljan da omogući performanse vrijedne divljenja. A sa ovim možete postidjeti i Ferrari i Porsche i GT-R jer je specifični odnos snage po masi takav da iznosi 520 KS po jednoj toni mase. Ne težine nego mase. Potpuno je nakaradno, odraz neznanja težinu izražavati u kilogramima. Nažalost, oni koji su kao najuticajniji su do prije godinu dvije, masu nazivali težinom. Neki to rade i sada. Nejasno je otkud hrabrost pisati o dinamici i kinematici ako se ne znaju osnovne osnove fizike i najosnovnije mjerne jedinice. Ubrzanje do 60 milja na sat je 2,88 sekundi (do 96 km/h), što znači da je do 100 km/h ispod tri sekunde. A sve ovo omogućava Fordov Duratec motor radne zapremine 2,0 litra i svega 263 KS. Masa mu je dakle 506 kilograma,i ovo je najstartniji Seven R500 do sada. Mjenjač je ručni šestbrzinski, a kao opcija nudi se i onaj koji je djelo Caterhamm Motorsport divizije i sekvencijalni je. 
www.automotosvijet.com
Pneumatici su posebno razvijeni, radi se o Avon CR500 pneumaticima. Amortizeri su podesivi. Na prednjim točkovima su ventilirani diskovi sa klješima od četiri klipa, a pozadi je puni disk sa klještima koja imaju duplo manje klipova od inih naprijed. 

Sjedišta su od kevlara (kompozitni materijal na bazi para-aramidnih vlakana i po nekim fizičko-mehaničkim karakteristikama pet puta je otporniji od metala, a masa mu je samo djelić mase koju bi imao element da je napravljen od metala). Inače, s obzirom na masu i sami pretpostavljate da je jedan od ciljeva kod konstrukcije bio i smanjenje mase. A to se može upotrebom aluminija i kompozitnih materijala. Ali i smanjenjem debljine čeličnih panela. Iako se radi o automobilu koji je nastao na bazi serije 3 Lotusa Seven koji je razvio legendarni Colin Chapman, davne 1983. godine, daleko od toga da sve podsjeća na to vrijeme. Imate i "keyless" startovanje, dakle sa ključem u džepu elektronika će pritiskum na dugme razumjeti da imate pravo na to. A i instrument tabla je od novih materijala, i potpuno je u skladu sa vremenom u kojem živimo. Prednja armatura, ako ej tako možemo nazvati, je od kompozitnih materijala na bazi ugljenika. Cijena 36,995 britanskih funti.