Predstavljamo
Pin It

Lamborghini Aventador LP 700-4[VIDEO, GALERIJA] Nakon što je Murcielago prošao kroz nekoliko faza osvježavanja izgleda, ali i motora koji su unaprijeđeni i postali jači, došlo je vrijeme da se ...

...upoznamo sa novim članom porodice Lamborghini, nazvan Aventador.

Tradicija govori da Lamborghini svojim supersportskim automobilima daje imena po bikovima. No, ovaj je poseban i jedan je od najhrabrijih bikova iz Španskih arena. Aventador je ime bika koji je nastupio Oktobra 1993 godine u borbama u Zaragoza areni i dodjeljena mu je medalja za izuzetnu hrabrost nazvana '"Trofeo de la Peña La Madroñera".

Prema riječima predsjednika Lamborghini-ja Stephan Winkelmann-a, Aventador je skok od dvije generacije u smislu dizajna i tehnologije (nama se iskreno ne čini tako, prije bi rekli dotjeran izgled već predstavljenog Reventona, u svakom slučaju sa onim kojeg nasljeđuje nema ništa zajedničko). Skluptura ekstremne dinamike kako su je nazvali dizajneri iz Lamborghini centra Sant'Agata Bolognese, u sebi sadrži spoj agresivnih linija i elegancije koja oduzima dah. Inspiraciju za dizajn pronašli su u borbenim avionima popularno nazvanih Stealth Fighter.


Dimenzije su zaista impresivne, s tim da je visina impresivne „inverzno“. Brojevima izgleda ovako: 4.780mm dužina, 2.030mm širina (uključujući retrovizore) i visina 1.136mm , a masa iznosi 1.575 kg. Međuosovinski razmak iznosi  2.700mm, a raspodjela težine iznosi 43%-57% u odnosu naprijed-nazad, skoro pa idealno...

Za ovakvu vrstu automobila aerodinamika je jedan od ključnih elemenata za vozne karakteristike. Oštre linije duž cijele karoserije ubijaju tezu automobilskih medija koji su do nazad par godina pisali kako nema oštrih ivica jer je to katastrofalno po aerodinamiku. Glupost! I to glupost radi koje se niko neće izvinuti.Dizajneri su vodili računa kako bi osigurali optimalno strujanje zraka i apsolutnu stabilnost pri svim brzinama, te istovremeno optimalno hlađenje motora. Na Aventadoru svi aerodinamički elementi su integrisani u oblik karoserije, od prednjeg spojlera do zadnjeg spojlera iznad i difuzora ispod. Zadnji spojler je kontrolisan elektronski i ima dva režima rada. Kada auto miruje i kreće se manjim brzinama, spojler ostaje integrisan u karoseriji. Prvi režim rada namjenjen je za postizanje maksimalnih brzina, tada se zadnji spojler izdiže za svega 4 stepena pri čemu potpomaže stabilnost na velikim brzinama. Drugi režim, kada nagib poraste na 11 stepeni. U tom slučaju povećava se aerodinamički pritisak na točkove i upravljivost u zavojima. Davno viđeno rješenje, no opet zaslužuje da ga nazovemo genijalnim!!

Na prednjem dijelu vozila dominiraju ogromni usmjerivači zraka, baš kao i na bočnim stranama, dok nazad takođe imaju dva otvora za zrak, s tim da su ova dva, ovog puta za izlaz vrućeg zraka iz motora. Lamborghini je kroz historiju imao dosta problema sa pregrijavanjem motora. Kada ga je otkupila VW grupacija  i prezentacijom modela Murcielago, predstavljen je i tada revolucionarni pokretni otvor za dodatno hlađenje motora koji je izlazio iz karoserije iznad zadnjih točkova. Time je sprječeno pregrijavanje motora pri ekstremnim opterećenjima.

Sami dijelovi karoserije izrađeni je od kompozitnih materijala na bazi ugljeničnih vlakana, a i sama monocoque konstrukcija (čitaj, uslovno, „školjka“) automobila je izrađena takođe od istog materijala. I to iz jednog dijela. Takav način izrade osigurava ekstremnu krutost te povećava nivo pasivne sigurnost za vozača i suvozača. Cijeli monocoque ima masu od svega 147,5 kg a zajedno u kombinaciji sa prednjim i zadnjim aluminijumskim okvirom podnosi izuzetno velika opterećenja na uvijanje (brojem 35.000 Nm, moment oko centralne uzdužne ose) i sve skupa ima masu 229,5kg. (??!!!!, uskličnici i upitnici pošto ne postoji nikakav simbol za divljenje)

Srce koje kuca pod karoserijom je potpuno novi proizvod Lamborghinijevih inžinjera. Nisu imali nimalo lagan posao jer trebalo je proizvesti jači motor od svog prethodnika Murcielaga, a pri tom da bude manji i lakši motor i koji će omogučiti niži centar gravitacije (težište) što pozitivno utiče na vozne karakteristike.Motor je u V konfiguraciji pod uglom 60 stepeni i obožava visoke obrtaje, zapremine 6.500 cm3. Najveći obrtni moment od 690 Nm dostiže na 5.500 o/min, dok najveću snagu od 700KS pri 8.250 o/min. Ovaj monstrum odgovoran je za odlične performanse bolida zvanog Aventador: 0-100 km/h lovi već za 2,9 sekunde, a maksimalna brzina je 350 km/h. Masa motora je svega 235kg ..... FANTASTIČNO!!

Ne smije se zaboraviti i novorazvijeni mjenjač oznake ISR (Independent Shifting Rods). Robotizovani mehanički mjenjač dosta se razlikuje od mjenjača sa duplim kvačilom (težinom i vanjskim gabaritima je dosta manji od njega). Stručnjaci su se odlučili za ovaj mjenjač jer donosi više užitka u vožnji nego mjenjač sa duplim kvačilom. Ovo je ujedno jedan od najbržih mjenjača ovakvog tipa na svijetu, izmjene se vrše za svega 50 ms (poređenja radi: brži je više nego dvostruko od e-gear mjenjača u Gallardu). Ima 7 stepeni prenosa, a za posebno veliku izdržljivost sinhroni (prstenovi) su napravljeni od materijala na bazi ugljeničnih vlakana.

Vozači Lamborghinija mogu birati između pet načina rada ovog mjenjača: tri manuelna (Strada, Sport i Corsa) te dva automatska (Strada-auto i Sport-auto). STRADA režim namjenjen je laganom krstarenju i nudi mogućnost automatskog mjenjanja brzina, dok je režim SPORT nekakav balans između sportske i komforne vožnje potpomognut takođe automatikom. Režim CORSA je prvenstveno namjenjen trkaćkoj stazi bez mogućnosti automatskog mjenjanja brzina. Uz CORSA režim dostupan je i Launch Control (brine se za silovita ubrzanja iz tačke mirovanja).

Pogon je na sva četiri točka kontrolisan Haldex diferencijalom IV generacije, a novi Lambo ima i visokosofisticirani ovjes, podešen tako da savršeno drži automobil na cesti pri visokom brzinama. Tu su aluminijska dvostruki podupirači (poprečna ramena), a na prednjoj osovini amortizeri opremljeni elektro-hidrauličkim sistemom koji na pritisak dugmeta u kabini podiže prednji kraj za 40mm, namjenjen je za savladavanje manjih prepreka. Cijeli ovjes izgrađen je od kovanog aluminijuma. Nismo zaboravili ni samoventilirajuće karbon-keramičke diskove prečnika 400 mm naprijed sa šesteroklipnim klještima dok su nazad promjera 380 mm sa četveroklipnim klještima. Parkirna kočnica na novom Lamborghiniju je električna. Dimenzije guma Pirelli P-Zero za ovaj model iznose: 255/35/19 naprijed i 335/30/20 nazad.

Visoki kvalitet izrade nastavlja se i u unutrašnjosti. Sjedišta i instrument tabla su obložena najfinijom kožom, a jedina zamjerka ide tipkama na centralnom grebenu. Ne zato što smo mi to provozali pa nam se ne sviđa, nego zato što potiču iz Audija, i ovo se neće svidjeti vlasnicima Lamborghinija. Koji za njega trebaju izdvojiti .... kasnije ćemo navesti cijenu!


Na centralnoj konzoli nalaze se tipke za kontrolu multimedije, navigacije, tri izbora režima rada mjenjača (Strada, Sport i Corsa) kao i dugme parkirne kočnice. Tu je i TFT-LC displej koji dolazi u standardnoj opremi kao i multimedijski HMI (Human Machine Interface) sistem za navigaciju, uključujući podatke o saobraćaju, iPod priključak, bluetooth-vezu, automatski klima uređaj, senzor osvjetljenosti za upravljanje automatskim radom svjetala.

Naprijed su Bi-Xenon svijetla u kombinaciji sa LED tehnologijom u „Y“ obliku koja se takođe nalaze i nazad. Sigurnosna oprema uključuje šest zračnih jastuka za glavu, grudni koš i koljena. U ostatku serijske opreme tu su ABS (Anti-lock Braking System), ESP (Electronic Stability Programme), Hill start assist (pomoć pri kretanju na uzbrdici), Servo sa tri režima rada, parking senzori naprijed i nazad uz pomoć kamere.

Boje karoserije dostupne su u 13 različitih nijansi a boje unutrašnjosti kožnog interijera u dvije nijanse Nero Alde (crna) ili  Marrone Elpis (topla smeđa). Boje sjedišta se mogu kombinovati tako što se kao baza koristi crna boja a ostale boje su: narandžasta, bijela, žuta i zelena.

Za kraj dužni smo vam i cijenu, u Evropi  sa svim taksama iznosi 255.000 EUR !!!Konkurencija:

Ferrari 599 GTO
Masa: 1.605 kg
Motor: zapremina 6,0 litara, največi obrtni moment 620 Nm @ 6.500 o/min, najveća snaga 670KS @ 8.250 o/min
Ubrzanje: 0-100 km/h 3.35 sek
Najveća brzina: 333 km/h
Tip motora: atmosferski/benzinski

Pagani Zonda Cinque
Masa: 1.210 kg
Motor: zapremina 7,3 litara, najveći obrtni moment 780Nm @ 4.000 o/min, najveća snaga 620KS @ 6.500 o/min
Ubrzanje: 0-100 km/h 3.3 sek
Najveća brzina: 350 km/h
Tip motora: atmosferski/benzinski

Porsche 997 GT2 RS
Masa: 1.370 kg
Motor: zapremine 3,6 litara, najveći obrtni moment 700 Nm @ 2.500-5.500 o/min, najveća snaga 678KS @ 6.150 o/min
Ubrzanje: 0-100 km/h 3.4 sekunde
Najveća brzina: 330 km/h
Tip motora: Dvostruki turbopunjač/benzinski


Nermin OKAN