Predstavljamo

Chevrolet Camaro[VIDEO] I Camaro će se uskoro naći u prodaji u Bosni i Hercegovini po cijenama od 90 do 100 hiljada KM. Evo jedan tekst o ovom automobilu, čiji je autor Chevrolet, no svakako je zanimljiv! Slijedi članak:


Bio je to moćan automobil koji je osvojio srca i maštu ljudi iz raznih dijelova svijeta, postavši predloškom zidnih postera, majica i pjesama naredna četiri desetljeća. Sada se vratio, bolji i moćniji nego ikada, spreman ponovno preuzeti svoje počasno mjesto na evropskim cestama – i zidovima dječjih ali i spavaćih soba tinejdžera.

Potpuno novi Chevrolet Camaro sa V8 motorom i 432 KS vratio se u Europu nakon desetljeća odsutnosti, i to sa dizajnom koji je isprva prepoznatljiv i potpuno moderan. Savremen dizajn za 21. stoljeće izraz je Camarovog bogatog nasljeđa, sa nosom u obliku slova V, širokim robusnim stavom i širokim zadnjim ramenima kao prepoznatljivim osobinama koje ukazuju na legendarnu prošlost, a istovremeno čine ovaj automobil savremenom ikonom dizajna.

„Camaro je utjelovljenje snage, udobnosti i tehnologije, nudeći izvrsnu vrijednost za novac koju naši konkurenti ne mogu nadmašiti“, kaže Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevrolet Europe.

Detaljno testiran u praksi na čuvenoj njemačkoj trkaćoj stazi Nürburgring, Camaro je dizajniran posebno za evropske kupce, sa potpuno novim ovjesom i cijelim nizom drugih poboljšanja.

Camarove vitalne statistike jednako su impresivne kao njegov dizajn. Sa ručnim mjenjačem dolazi fantastični 6,2-litarski LS3 V8 motor sa 432 KS i 569 Nm obrtnog momenta pri 4.600 okretaja u minuti. To znači ubrzanje od 0 do 100 km/h za 5,2 sekunde za coupe i 5,4 sekunde za cabrio verziju. Automatski mjenjač uparen je sa 6,2-litarskim L99 V8 motorom sa 405 KS koji daje 556 Nm najvećeg momenta pri 4.300 obrtaja u minuti. Automatski coupe dostiže 100 km/h za 5,4 sekunde, uz dodatne 0,2 sekunde za cabrio. Camaro nudi impresivnu najveću brzinu od 250 km/h.

Ovaj automobil plijeni još izdaleka jer se njegov dubok, brujeći V8 motor čuje i najavljuje njegov skori dolazak. Evropski Camaro sličan je po sadržaju modelu 2SS koji je ponuđen na sjevernoameričkom tržištu. Novi model, prvi za Europu, dolazi sa novim FE4 ovjesom razvijenim posebno za ovo tržište. Ovjes koji karakterizira povećanje čvrstoće i bočne stabilnosti koje znatno povećava performanse i upravljivost pri velikim brzinama pokazao se tako popularnim da će se nuditi sa automobilima iz nove modelske godine u SAD-u sa boljim paketima opreme. FE4 ovjes ima iznova ugođene prednje i stražnje amortizere i nove krute prednje (23 mm) i zadnje (24 mm) stabilizatore.

„Naš je cilj bio konstrusrati precizniji sportski ovjes sa boljim sposobnostima držanja podloge. Primijenili smo sve što smo naučili iz intenzivnih testiranja u praksi, na trkaćim stazama, kako bismo poboljšali geometriju ovjesa za glatkiju vožnju u zavojima, neutralniji balans tokom oštrijih zavoja i što manje proklizavanje“, rekao je Al Oppenheiser, glavni inženjer zadužen za Camaro.

Felge su 20-inčni a obuvene su sa Pirellijevim PZero gumama koje osiguravaju da se snaga kvalitetno iskorišteva, dok Brembo sa četveroklipnim čeljustima disk-kočnica kojima pomaže i ABS u kombinaciji sa StabiliTrakom i kontrolom proklizavanja osiguravaju efikasno kočenje i brzu vožnju kroz zavoje. Kotači su smješteni na vanjskom cijelu kako bi bili naizgled izravnati sa površinom karoserije i odavali dojam agilnosti i robusnog stava.

Žudite li za anonimnosti i uklapanju u mase, Camaro vjerojatno nije automobil za vas. „Od samog početka, osnova novog Camara bila je da mora izgledati odlično, imati vrhunske performanse i biti pristupačan cijenom“, rekao je Oppenheiser.

Prednji dio u obliku slova V okružen je prednjim svjetlima visokog intenziteta sa svjetlećim ksenonskim LED prstenima koja oponašaju duboko usađene oči i daju Camaru pomalo prijeteći izgled. Chevroletova zlatna leptir-mašna s' ponosom ukrašava prednji dio automobila i usmjerava poglede preko kupolastog poklopca motora čime se dobiva dojam pokreta čak i kada je automobil parkiran. Dvostruka LED zadnja svjetla odražavaju jedinstven izgled prednjeg dijela vozila. Dizajn zadnjeg dijela zaokružen je velikim okruglim kromiranim vrhovima ispušnih cijevi, sličnim onima kod Corvette Z06.


Cijeli niz zvučno izolacijskih elemenata osigurava da se čim uđete u novi Camaro osjećate kao da ste ušli u drugi svijet, mada ćete u unutrašnjosti uvijek čuti moćno brujanje V8 motora. Integrisani dizajn centralne  konzole kombinuje kontrole multimedijskog sistema i klimatizacije u jednom komadu moderne elektronike sa velikim dugmadima ergonomski raspoređenim, i sa gumenim i hromiranim detaljima – tako da odgovaraju modelu automobila u kojemu se nalaze.

Chevroletovo ledenoplavo ambijentalno svjetlo proteže se duž vrata. Ista plavičasta nijansa karakteristična je za brzinomjer sa lijeve strane i brojač obtaja sa desne, dok su u sredini prikazane preostale informacije bitne vozaču. Opcionalno narandžasto ambijentalno osvjetljenje dostupno je sa paketom opreme za interijer Inferno Orange.

Četverodijelni skup instrumenata ispred mjenjača vraća nas do legendarnog Camara iz 1969., no uključuje moderno LED pozadinsko osvjetljenje. Paket uključuje pokazivač temperature ulja, pritiska ulja, temperature mjenjačke tekućine i voltaže akumulatora.Sportska sjedala posebno su oblikovana i imaju zaobljen gornji dio sa naglašenim prošivima.

Veliki vozački informacioni centar pruža uvid u sve podatke – uključujući potrošnju, informacije o putu i pritisku u gumama – potrebne kada ste na putu. Camaro je jedino vozilo u svojoj klasi koje nudi „Head Up Display” kao dio standardne opreme. Ova opcija prikazuje ključne informacije, kao što su brzina i trenutno odabrana pjesma ili radijska postaja, na samom vjetrobranskom staklu tako da vozač u svakom trenutku prati što se događa na cesti. Zadnji parkirni senzori sa kamerom i šest zračnih jastuka standardni su, kao i ISOFIX nosači za najmlađe.

Camaro nudi beskompromisnim obožavateljima dobrog zvuka vrhunski Boston Acoustics sistem od devet zvučnika. USB priključci za uređaje i Bluetooth također su dio paketa.

Premda ekonomična potrošnja goriva možda i nije najviše na listi prioriteta vlasnika Camara, sistem aktivnog upravljanja gorivom L99 motora automatski gasi četiri od osam cilindara tokom niskih opterećenja čime se smanjuje potrošnja goriva. Ovo donosi uštede do 7,5%.

Modeli Camara sa ručnim mjenjačem imaju mješovitu potrošnju od 14,1 litara na 100 km, dok su automatske verzije još bolje sa kombinovanom potrošnjom od 13,1 litara na 100 km.


{pdf}http://www.automotosvijet.com/images/stories/11/6/camaro-2012.pdf{/pdf}

....................

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button