Predstavljamo

Volvo XC90[VIDEO] Mnogi su kritičari tvrdili da je Volvo prekasno ušao u SUV segment, obzirom da je model XC90 predstavljen tek u januaru 2002. godine, na sajmu automobila u Detroitu. Ipak, genijalni je XC90 ...

....revitalizirao čitav segment, prevazilaženjem tipičnih problema prvih SUV modela.

Već 2005. godine godišnja prodaja modela XC90 dostigla je brojku od 86.000, čime je ovaj automobil postao navrjedniji švedski izvozni proizvod.

„XC90 je bio prvi predstavnik nove generacije SUV automobila. Njegov spoj SUV prostranosti, kvaliteta klasičnog automobila i inovativni sigurnosni elementi bili su recept za trenutačan uspjeh u segmentu, kojeg su tada mučili brojni problemi“ - tvrdi Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije.


Na početku novog milenija, SUV segment je praktično procvjetao. Robustan izgled, prostranost i visoka pozicija sjedenja bili su recept za veliku popularnost, naročito u SAD-u. Ipak, vozne karakteristike na nivou teretnih vozila, učinili su ih podložnim prevrtanju.

Stvaranje nove generacije SUV-a

Direktor projekta Hans Wikman i njegov tim bili su odlučni da riješe sve probleme koji su mučili SUV modele, a u maju 1999. godine predsjednik korporacije Tuve Johannesson dao im je zeleno svjetlo na testnom poligonu u Arizoni. Wilkman se prisjeća rada na vrelom pustinjskom suncu: „ Bilo je mnogo tenzija vezanih za projekat, zbog prethodnih promašaja. Ipak, stvorili smo prikladan dizajn, koji su principali odobrili bez oklijevanja“.
Doug Frasher, koji još uvijek radi u Volvo Cars Monitoring i Concept centru u Camarillu, Kalifonija, bio je ponosan otac pobjedničkog dizajna. „Model koji smo prikazali menadžmentu, bio je gotovo identičan produkcijskoj verziji, koju smo otkrili u Detroitu. Dobro smo uradili domaću zadaću, naročito zahvaljujući ženskom dijelu ekipe, jer su SUV-ove tada uglavnom vozile žene, pa je njihov doprinos bio dragocjen“ - tvrdi Frasher.

Ženska referentna grupa

Ženski dio ekipe koja je radila na razvoju modela XC90, uključujući i glumicu Maud Adams, inspirisao je oblik modela XC90, naglašavanjem elegancije umjesto tipičnog „macho“ izgleda većine SUV modela. Doug Frasher se prisjeća: “Mnogo smo radili na dizajnu koji je morao odisati snagom i zaštitom, bez glomaznosti. Kao rezultat, XC90 je mišićav, ali ne i agresivan automobil“

Razvojni tim uspio je unutar dužine od 480 cm smjestiti udobnih sedam sjedišta, te tako postavio težak zadatak za konkurenciju.

Pet svjetskih inovacija

Volvo XC90 je svojom pojavom 2002. godine donio pet svjetskih inovacija:

- Roll Stability Control (RSC), koji koristi gyro-senzor da detektuje i poništi rizik od prevrtanja

- Bočne zračne zavjese za sva tri reda sjedišta

- Integrisano centralno dječije sjedište u drugom redu

- Sigurnosni pojasevi za zatezačem na svim sjedištima

- Dolby 5.1 Pro Logic II surround sound stereo sistem sa 305-wattnim Alpine pojačalom i 12 zvučnika.

Test prevrtanja pred svjetskim medijima

Kombinacija pojačane krovne strukture, zatezača pojaseva i bočnih zračnih jastuka, pomogla je u stvaranju vrhunske sigurnosti svih sedam putnika prilikom prevrtanja. Ovaj vrhunski nivo sigurnosti, demonstriran je na neobičan način, kada je Volvo u Švedsku pozvao svjetske medija da gledaju nasilan test prevrtanja u sigurnosnom centru u Gothenburgu.


Na ovom je testu Volvo XC90 pretrpio trostruko prevrtanje i zaustavljanje na desnom boku. Krovna struktura bila je netaknuta, a predstavnici medija upriličili su spontani aplauz, čime je potvrđena efektnost ove unikatne prezentacije. Prikazani nivo sigurnosti dokazan je i u naknadnim istraživanjima, jer je u tek nekoliko slučajeva prevrtanja Volva XC90 bilo smrtnih posljedica ili teških povreda.

Ostale karakteristične prednosti:

Volvo XC90 pokazao je i brojne druge prednosti:

- Mogućnost stvaranja ravnog prtljažnog prostora

- Elektronski kontrolisan pogon na sve točkove

- Nisko postavljena poprečna šina sa ciljem aktiviranja sigurnosnih sistema drugog nižeg vozila u slučaju kontakta

- Vrhunska ekonomičnost

Obzirom da se radi i tipičnom Volvu, šveđani su morali ponuditi sigurnosnu alternativu prvoj generaciji SUV automobila. XC90 je izmijenio ovaj segment. Bio je to unikatan automobil kako prilikom predstavljanja, tako i danas, deset godina kasnije, kada niti jedan konkurent ne nudi ovako kompletan sigurnosni paket.

Vrhunac sa 86.000 vozila godišnje

Izvorni prodajni planovi za Volvo XC90, podrazumijevali su 50.000 jedinica godišnje. Ipak, švedski SUV je postao toliko popularan da su prodajne projke rapidno rasle, a vrhunac je postignut 2005. godine, kada je prodano 86.000 jedinica. Najveće pojedinačno tržište su SAD, gdje je XC90 u 2004. godini pronašao 38.800, a u 2005. godini 36.200 vlasnika. Ovaj veliki prodajni uspjeh, učinio je od XC90 navrjedniji švedski izvozni proizvod.

Obzirom da je u međuvremenu stigao novi XC60, U Volvu nakon nedavnog osvježavanja, planiraju potpuno novu generaciju modela XC90.

Preko 110 međunarodnih priznanja

Od svog predstavljanja do danas, Volvo XC90 je osvojio preko 110 međunarodnih priznanja. Jedna od najvećih je titula terenca godine u SAD-u, osvojena godinu dana nakon predstavljanja. Komentar žirija glasio je: „XC90 je vozilo koje uspješno odgovara na većinu kritika, koje se upućuju SUV automobilima. Svojim sigurnosnim elementima, Volvo XC90 mijenja poimanje SUV vozila, a uz to osvaja elegantnim dizajnom i funkcionalnim enterijerom. Ukratko, to je automobil za sve moguće primjene, od udobnog putovanja do tegljenja prikolice“.

Ovo je idealan opis „zakašnjelog“ igrača u SUV segmentu, koji je vremenom postao istinska legenda automobilske industrije. (autor: VOLVO PR tim)


....................

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button