Predstavljamo
Pin It

Volvo V60 punjivi hibrid, što neke kolege kod nas na naše službene jezike prevode sa "plug-in hybrid" :) je automobil koji bi trebao biti možda i najpoželjniji na tržištu hibridnih automobila trenutno. Zašto? Dvije su stvari, prvo dizel je, dakle duži vijek motora, manja potrošnja (čitaj bolji koeficijent iskorištenja goriva), a drugo i važnije hibrid je i to onaj kojeg možemo spojiti na utičnicu niskonaponske distributivne mreže i dopuniti mu baterije.
A kada kažemo najpoželjniji to ne znači nužno i da će se dobro prodavati, jer ipak cijena od 100.000 do 120.000 KM (po trenutnom kursu CBBH koji je 2,3 KM za jednu funtu). Ipak ne treba gubiti iz vida da jedan Citroen koji je veličine prtljažnika ovoga Volva košta 80-ak hiljada. Novac u ovom slučaju treba posmatrati relativno, jer 100.000 je nekome nedostižno, nekome je vrijedno dati i za automobil za svoje razmaženo derište u teen-dobi.

Godine 2013. Volvo planira napraviti 1.000 automobila, a već naredne godine 4-5 pa i 6 puta više. Jedna trećina je namijenjena Švedskom tržištu, i okolnim zemljama. Ostatak ide u Njemačku, Švajcarsku, Belgiju, Francuski, UK i Holandiju. 
Uvijek je postojao otpor prema novim tehnologijama, čak i danas postoje oni koji kažu "ma daj ti meni stari stakleni ekran", ili "najbolji je 1,9 TDI, nikada više takvog motora" i srećom po nas ostale, takvi ljudi su bili na zapećku zbivanja i dešavanja. Da nisu danas bismo još uvijek vozili zaprežna kola, sjedili uz lampu, surfali ... otkosima po livadama. Čista energija neizbježno, ukoliko je civilizaciji bitan opstanak. Do tada, do momenta kada se ne unište ti koji vođeni ličnim interesima (zarada od nafte, elektrana na ugalj, naftu, ..) postojat će tehnologije manje štetnije od ostalih. Jedne od takvih su hibridni pogoni kod automobila. Nažalost još su skupi, ali može se naći računica, pa i ona koja uključuje i samo "zadovoljstvo posjedovanja". Neko se smije? Neko glumi racionalnost? Odmah neka pogleda svoj mobitel i zapita se je li neki jeftiniji mogao zadovoljiti potrebe? Ili sat na ruci? Eto zbog čega mislimo da će ovaj Volvo biti praktično razgrabljen na tržištima. Da ne pričamo o beneficijama radi smanjene emisije ugljen-dioksida, ili efekat pojave ovakvog automobila sa imenom neke firme na vratima.

Unutrašnjost je rađena od kože, i stvarno je vožena posebna pažnja prema svakom djeliću, pa i podnim prostiračima, kako bi se vlasnik ovog automobila osjećao posebnim. Nećemo nabrajati listu standardne opreme, a spomenut ćemo da je snaga pomaganja serva zakretanju točkova u funkciji brzine automobila na način "što brže to je pomoć manja"! Dalje, sjedišta se podešavaju elektromotorima, parking senzori se nalaze i naprijed, Bluetooth je tu radi telefona ali i usluga "Volvo on Call" (pritiskom na dugme dobijate službenika za pomoć u Volvoovom centru koji će pomoći da riješite problem sa automobilom). Standardan je i DVD Audio sistem sa pojačivačem 4x40 Watti, osam zvučnika i sedam-inčnim ekranom osjetljivim na dodir. 

Oznaka pozadi D6 znači da vozač dobija automobil sa performansama koje odgovaraju T6 modelima, s tim da D upućuje na dizel primarni pogon. Radi se o petcilindričnom turbodizelu radne zapremina 2,4 litra i najveće snage koja iznosi 215 KS. Najveći obrtni moment je 440 Nm. Automobil ima šeststepeni automatski mjenjač, a snaga dizela se prenosi na prednje točkove. Zadnje točkove pogoni elektromotor najveće snage 70 KS. Energiju dobija iz litijum-ionskih baterija energetskog kapaciteta 11,2 kWh (paket baterija sadrži 10 modula od kojih svaki ima 20 ćelija). Baterije se hlade vodom i smještene su u dnu prtljažnog prostora. 

" frameborder="0" width="580" height="326">

Tri su režima pogona. Prvi je PURE što na engleskom znači "čisto", a pretpostavljato to je režim kada automobil pokreće samo električna energija iz baterija. najveća brzina u ovom režimu je 50km/h. Sljedeći režim je HYBRID i to je režim kada se koristi elektropogon po potrebi. Dakle kada se traži ubrzanja, umjesto uštrcavanje nešto veće količine goriva u cilindre, elektromotor pomogne da se ubrzanje postigne i tako smanjuje potrošnja. U ovom režimu se štede kočnice, jer se kod usporavanja uključuje punjenje baterija, pa se tako stvara otpor koji usporava automobil preko elektromotora-generatora. Emisija ugljen-dioksida u vom režimu je 49 grama po pređenom kilometru. Autonomija kretanja sa punjenjem baterija i punim rezervoarom je 1.000 km. I posljednji je POWER režim rada, a on daju najbolje moguće perormase automobilu. Zajedno rade oba motora što znači da je snaga 215+70KS i moment 440+200Nm. Dovoljno za ubrzanje od 0 do 100km/h za 6,2 sekunde. Ovo će mnoge razvikanije automobile ostaviti iza V60-ke!
www.automotosvijet.com
Postoji i opcija SAVE BATTERY što čuva baterije uvijek pri najvećem kapacitetu kako bi automobil bio spreman za prelazak u PURE mod i vozio se isključivo koristeći električnu energiju sa najvećom autonomijom za kretanje na baterije. Punjenje baterija se može obaviti i na NND mreži (NND - niskonaponska distributivna), a potrebno vrijeme sa punjačem od 10 Ampera je 4,5 sata. Sa punjačem od 16 A je 3,5 sata i sa najslabijim od 6 Ampera je 7,5 sati. Autor ovog članka bi odabrao možda i ovaj najmanje amperaže, radi čuvanja baterija. Za vrijeme punjena moguće je da se uključi grijanje/hlađenje putničkog prostora, što je super opcija. Inače automobil ima grijanje sa električnim grijačem, a ako je motor dovoljno ugrijan onda se toplota koju oslobodi dijelom dovodi u putnički prostor. 

U unutrašnjosti je i AWD dugme, na koje se aktivira, uslovno, pogon na sve točkove. Šta ovo znači? Nekada je potrebno da startujemos a sva četiri pogonska (led, snijeg), ali i da vozimos a pgonom na sva četiri točka ako je podloga blato, pijesak,.. itd. Ovakav pogon može biti aktivan do brzine od 120 km/h kada se automatski isključuje. Istovremeno, dizel motor dopunjava baterija za vrijeme ovog načina rada, kako bi imale dovoljno snage da pruže pogon na sva četiri točko na dionici koliko je to potrebno vozaču. 

I kočioni sistem je poseban, dvostazni je. Kada vozač pritisne kočnicu, aktivira se elektromotor pozadi koji postaje generator, i tako usporava automobil transofrmišući energiju kretanja (kinetička) u električnu kojom dopunjav abaterije. A ako situacija zahtijeva radikalnije zaustavljanje, aktiviraju se i mehaničke kočnice kako bi automobil što brže i bezbjednije bio zaustavljen ili usporio na potrebnu brzinu.

Sve ovo ne bi bilo zaokruženo bez dovoljnog broja informacija za vozača, a one se pružaju preko ekrana u vozilu. I ne samo to, nego je u vrijeme mobilnih aplikacija i pametnih telefona pružena mogućnost pristupa informacijama o vozilu preko mobilnog telefona, pa vozač i iz kafića, kancelarije, kuće može provjeriti, recimo stanje napunjenosti baterija u automobilu, temperature u putničkom prostoru, upravljati klima uređajem, a aplikacija će ga podsjetiti da uključi utičnicu punjača u vozilo u predefinisano vrijeme.

Ne čini li  se i vama sve ovo super?


" frameborder="0" width="580" height="326">