Predstavljamo

Opel Zafira (2012)(Piše: Opel JI Evropa) Opel Zafira Tourer imat će svoju svjetsku premijeru na 64. međunarodnom sajmu automobila u Frankfurtu koji će se održati od 15. do 25. septembra 2011...


....Zafira Tourer će u segmentu jednovolumena ponuditi vrhunsku kvalitetu uz inovativne tehnologije kakve smo sreli kod Insignije.Bit će to savršen spoj funkcionalnosti i udobnosti sadržan u Opelovoj poznatoj dizajnerskoj filozofiji u kojoj umjetnička skulpturalnost susreće njemačku preciznost.

 

Naziv “Tourer” u imenu označava kvantni skok: značajno redizajniranim sistemom sjedišta Flex7, treća generacija ovog Opelovog kompaktnog jednovolumena postavlja nove standarde u fleksibilnosti kabine i kvalitetu. No metamorfoza ide i dalje od ove povećane mogućnosti promjene rasporeda kabine – unaprijeđeno je čitavo iskustvo. Vrhunski kvalitet, profinjen dizajn i prostranost kabine pridonose opuštenom uživanju u vožnji, baš kao i poboljšano podvozje i inovativne tehnologije koje povećavaju udobnost i sigurnost.

Kada je predstavljena 1999., prva generacija Opel Zafire nije bila samo prvi sedmerosjed u svojoj klasi. Takođe je postavila nove standarde svojom integriranom fleksibilnošću, bez potrebe za vađenjem teških sjedišta. Od 1999. Opel je u Evropi prodao dvije generacije Zafira u preko 2,2 miliona primjeraka. Zajedno sa Merivom, vodećim modelom u evropskoj klasi malih jednovolumena, Zafira je postavila Opel kao lidera u fleksibilnosti prostora i segmentu jednovolumena.


Vrhunska fleksibilnost glavna je karakteristika nove Zafire Tourer. Opelovi inženjeri značajno su unaprijedili pametan sistem sjedišta Flex7. Dok se čitav treći red i dalje može preklopiti tako da bude u ravni sa podom prtljažnika, drugi red sjedišta potpuno je redizajniran: sada više ne u obliku klupe, nego sastavljen od tri odvojena pojedinačna sjedišta koja se mogu preklopiti u ravan i pomicati nezavisno jedno od drugog. Svako se sjedište uzdužno pomiče za 210 mm.

Osim toga, putnici u drugom redu imaju na raspolaganju jedinstven opcionalni Lounge sistem sjedišta koji donosi prostranost i udobnost kao prilikom vožnje u luksuznoj limuzini. Zahvaljujući pametnom mehanizmu preklapanja, naslon srednjeg sjedišta u drugom redu preklapa se prema dolje i rotira kako bi putnici na vanjskim sjedištima dobili udoban naslon za ruke. Uzdužno pomicanje vanjskih sjedišta u tom je slučaju povećano na 280 mm, što je 70 mm više nego u standardnoj verziji i 80 mm više nego kod trenutne generacije Zafire.Osim toga, vanjska se sjedišta mogu pomaknuti 50 mm bliže sredini kabine što je potpuna novost u ovom segmentu.


Kombinacija uzdužnog i bočnog pomicanja osigurava prvoklasnu udobnost (napominjemo da je autor ovog teksta OPEL Jugositočna Evropa, ne AutoMotoSvijet) i jedinstven osjećaj putovanja u ovom „dnevnom boravku na kotačima“. Dobiven je maksimum individualnog prostora i ergonomije jer putnici mogu lako mijenjati svoj položaj prema vlastitim željama tijekom putovanja. Ovaj naglasak na udobnosti čini da Zafira Tourer nije samo običan porodični automobil. Opelovi dizajneri pretvorili su fleksibilnu unutrašnjost u oazu „wellnessa“, mjesto za opuštanje i uživanje u prostranosti – bilo da ste na poslovnom putu ili ležernom putovanju sa porodicom i prijateljima.

Zahvaljujući prostranosti kabine i fleksibilnom sistemu sjedišta, Zafira Tourer nudi 710 litara prtljažnog prostora u konfiguraciji sa pet sjedala (što je 65 litara više od trenutne Zafire), te do 1.860 litara (+40 litara) kada su sva sjedišta preklopljena. Nudi i puno prostora za pohranu uključujući i revolucionarni višenamjenski sistem FlexConsole, poboljšanje inovativnog sistema FlexRail koji je predstavljen prošle godine kod Merive. Ova inovacija koja postavlja nove standarde samo je još jedan primjer vrhunske fleksibilnosti Zafire Tourer. Naslon za ruku ss integrisanim pretincem za pohranu i držač za čaše mogu se pomicati po aluminijskim vodilicama na željenu poziciju čime se omogućuje fleksibilno korištenje prostora za pohranu između prednjih sjedala – dakle upravo tamo gdje je najpristupačniji i najkorisniji. (AutoMotoSvijet: aluminij je poznat kao materijal čija je otpornost na habanje loša, pa nismo sigurni da je primjena ovog metala za vodilice pametna ideja).


Druga generacija Opelovog ekskluzivnog integrisanog sistema nosača za bicikle FlexFix takođe ima svoju premijeru u novoj Zafiri Tourer. Do danas se oko 60.000 Opelovih kupaca odlučilo za dodatnu kupovinu ovog vrlo hvaljenog nosača koji je integriran u zadnji branik i jednostavno se izvlači kao ladica. Na osnovu iskustva sa prvom generacijom, ovaj je sistem doživio nadogradnju i sada dolazi sa novim elementom za pričvršćivanje sa kojim ga je još lakše koristiti (AutoMotoSvijet: da li to znači da je stari ima nedostataka?).

“Zafira je Opelova legenda u fleksibilnosti, a u njenu treću generaciju željeli smo unijeti više emocija i vrhunsku kvalitetu“, rekao je Mark Adams, potpredsjednik dizajna u Opelu. „Opel Zafira Tourer jednostavno privlači svojim elegantnim sportskim izgledom i vrhunskim osjećajem koji pruža u vožnji.“

Prepoznatljiv prednji dio sa dvostrukim motivom „bumeranga“ koji se proteže od vrha prednjih svjetala do dna svjetala za maglu, karakterističan Opelov središnji nabor i dojmljiva trapezoidalna rešetka stvaraju dinamičan i futuristički izgled kakav se ne sreće često kod jednovolumena. U skladu sa svim ostalim modelima u ponudi, prednja svjetla su u Opelovom tipičnom obliku krila, najbolje vidljivom sa uključenim dnevnim svjetlima.

Elegantan i aerodinamičan dizajn karoserije Zafire Tourer ima siluetu koja podsjeća na superbrze vozove. Centralna linija uzdiže se prema gore u gesti nalik na palicu za hokej te vizuelno podiže vozilo, dok Opelova karakteristična „oštrica“ oblikuje i donosi osjećaj pokreta bočnoj strani.

Oblik krila prisutan u prednjim svjetlima ponavlja se kod zadnjih svjetla, a dodatno je pojačan korištenjem LED tehnologije. Vodoravna hromirana prečka na kojoj se nalazi Opelov znak proteže se posve do svjetala čime Zafira Tourer dobiva robustan i sportski izgled straga te ostavlja dojam luksuza.

Kada se radi o unutrašnjosti, vidljivost za vozača znatno je povećana zahvaljujući kompletno redizajniranom prednjem rasporedu elemenata: tanjim A-nosačima, velikim bočnim prozorima i drugačijem smještaju bočnih retrovizora koji se sada nalaze na nosaču vrata.

Kabinom koja odiše visokom kvalitetom dominiraju dinamični skulpturalni oblici i osjećaj prostrane udobnosti. Svijetla i prostrana atmosfera nalik na luksuzni dnevni boravak Zafire Tourer može se dodatno unaprijediti opcionalnim panoramskim vjetrobranskim staklom – inovacijom koju je Opel predstavio 2005. s Astrom GTC. Panoramski vjetrobran se spaja s velikim staklenim krovnim prozorom koji se vizuelno proteže sve do zadnjeg dijela vozila.

Za opušteno iskustvo vožnje, mehatroničko podvozje Zafire Tourer dizajnirano je kako bi ponudilo izvanrednu razinu udobnosti i sigurnosti. U usporedbi s prethodnom generacijom, značajno su povećani međuosovinski razmak i trag kotača kako bi se dobilo na udobnosti vožnje i dinamičnoj stabilnosti: međuosovinski razmak sada iznosi 2.760 mm (+ 57 mm), dok je trag kotača 1.584 mm sprijeda (+ 96 mm) te 1.588 straga (+ 78 mm).

Zafira Tourer ima Insignijinu prednju osovinu s izoliranim podokvirom i McPherson oprugama. Stražnja osovina je jedinstvena u segmentu jednovolumena - kao kod Astre, radi se o kombinaciji polukrute složene osovine s Wattom vezom. Ovakva konstrukcija ima više prednosti: nudi izvanrednu stabilnost/kontrolu, udobnost i izolaciju od buke, a istovremeno je lakša i kompaktnija od multi linka koji ne bi ostavio dovoljno prostora za smještaj integriranog nosača bicikala FlexFix.

Pametan i posve prilagodljiv sustav kontrole podvozja FlexRide, još uvijek rijetkost u segmentu jednovolumena, povećava udobnost vožnje i sigurnost Zafire Tourer, a funkcionira na zahtjev vozača. Automatski se prilagođava uslovima na cesti, brzini ulaska u zavoje, pokretima vozila kao i individualnom stilu vožnje kako bi ponudila maksimalnu stabilnost. Ponuđen je izbor između tri postavke: uravnoteženi način Standard, način Tour okrenut udobnosti te Sport za agilniju vožnju.

• Prilagodljiva kontrola vožnje (Adaptive Cruise Controle, ACC) bazirana na radaru sa sistemom za kočenje radi izbjegavanja sudara (Collision Mitigating Braking, CMB) – potpuno nova osobina u Opelovoj ponudi – stalno nadzire razmak između Zafire i vozila ispred nje. Ako je razmak manji od onoga koji je siguran, sistem automatski smanjuje brzinu vozila ili u izvanrednim slučajevima koči kako bi se spriječio sudar.

Na Zafiri Tourer susrećemo i drugu generaciju sistema prednje kamere Opel Eye. I dalje je tu dobro poznato upozorenje pri napuštanju prometne trake (Lane Departure Warning, LDW), no osobina prepoznavanja prometnih znakova (Traffic Sign Recognition, TSR) znatno je poboljšana i proširena. Kamera takođe podržava nove funkcionalnosti:

• Indikator udaljenosti od automobila ispred (Following Distance Indication, FDI) koji vizuelno obavještava vozača o udaljenosti u odnosu na vozilo ispred njegovog automobila.

• Upozorenje o frontalnom sudaru (Forward Collision Alert, FCA) koje upozorava vozača vizuelnim i zvučnim signalima o neizbježnom udarcu u vozilo sprijeda.

• Pametan sistem regulacije snopa svjetla (Intelligent Light Ranging system, ILR) koji dodaje novu osobinu biksenonskom sistemu AFL+: prilagođava dužinu snopa kratkog prednjeg svjetla udaljenosti u odnosu na vozilo ispred te ga dodatno stalno prilagođava radi optimizacije osvjetljenja ceste bez zasljepljivanja ostalih sudionika u prometu.

Sa Zafirom Tourer imat ćemo priliku prvi put vidjeti još neke dodatne inovativne sisteme pomoći vozačima:

• Upozorenje o mrtvom uglu (Side Blind Spot Alert, SBSA) obavještava vozača o neizbježnom sudaru prilikom prelaska iz jedne u drugu voznu traku.

• Kako bi se olakšalo parkiranje, napredna pomoć u parkiranju (Advanced Park Assist, APA) asistira vozaču prilikom parkiranja da nađe zadovoljavajući prostor i pomaže mu da uđe na mjesto; istovremeno zadnja kamera čini čak i najteže manevre prilikom parkiranja u skučenim prostorima lakima.

Prilikom izlaska na tržište ove jeseni Opel Zafira Tourer bit će dostupna s tri verzije 2.0 CDTI common-rail turbo dizel motora koje smo dosad susreli kod Astre i Insignije. Njihova snaga iznosi 81 kW/110 KS i 96 kW/130 KS, dok je verzija sa vrha ponude redizajnirana kako bi ponudila 121 kW/165 KS. Ponuda benzinskih motora sastoji se od dva dimenzijama smanjena i štedljiva 1.4 ECOTEC motora s turbopunjačem sa 88 kW/120 KS i 103 kW/140 KS. Dolaze sa šeststepenim ručnim i automatskim mjenjačem.

Opelova nova tehnologija Start/Stop koja donosi dodatne uštede u potrošnji goriva prilikom gradske vožnje sada se nudi s 1.4 Turbo benzinskim i 2.0 CDTI motorom. Uskoro nakon tržišnog predstavljanja ponuda će biti proširena superštedljivim ecoFLEX modelom kao i pogonom na tekući ukapljeni plin (LPG). Nakon nekoliko mjeseci bit će predstavljene i visokoperformansne verzije, uključujući posve novu generaciju benzinskih motora.

Opelova proširena ponuda jednovolumena sastoji se od dva modela Zafire

Kako je od početka 2010. godine segment kompaktnih jednovolumena i dalje u porastu, očekivano je da će Opel nastaviti sa jačanjem ponude u njemu. Stoga će trenutna Opel Zafira ostati u ponudi pored nove i profinjenije Zafire Tourer, čime će se tradicionalnijim kupcima omogućiti da za sebe izaberu funkcionalan i fleksibilan kompaktni jednovolumen po vrlo pristupačnoj cijeni.

Opelova ponuda jednovolumena na hrvatskom tržištu će se sastojati od Merive (4,29 m) te Zafire (4,47 m) i Zafire Tourer (4,66 m). Oba modela Zafire proizvodit će se u Njemačkoj, u Opelovoj tvornici u Bochumu.


AUTOR: Opel Jugoistočna Evropa

 

....................

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button