Predstavljamo
Pin It

TVR je preuzet od strane gospodina Les Edgara tamo nekada u 2013. godini, a ovo je prvi automobil ...

... pod njegovom dirigentskom palicom. A ko je Les Edgar? Čovjek je 1987. godine osnovao, sa partnerom, firmu za pravljenje video igrica. I to dosta govori o njemu. 

Dizajn automobila je (odgovoran David Seesing), mnogi se slažu, nešto na što su ljubitelji TVR automobila navikli. Ja se ne bih složio, a ako malo pretražite po internetu, ili starijim magazinima vidjet ćete ko je u pravu. Zanimljiv je dizajnerski pristup, nema tu nikakvog pretjerivanja sa spojeliram, sa detaljima, sve je to uredno zaobljeno, meni sve nekako izgleda kao "već viđeno", doduše sviđa mi se onaj završetak ispušnih cijevi, ali ne znam koliko je praktičan kad se stoji na smaforu uz otvoren prozor. 

Karoserija je od kompozitnih materijala na bazi ugljenika, a naslonjeni su na šasiju od aluminija i čelika. Masa automobila je ovakvom izradom svedena na svega 1.250 kg. Dimenzije automobila su:

  • dužina: 4.314 mm
  • širina: 1.850 mm
  • visina: 1.239 mm

nešto kao Porscheov Cayman.

Prije samog motora, treba reći da je podesiva tvrdoća amortizera, da je odnos mase na prednju i zadnju osovinu 50 / 50 posto, a ovo se smatra idealnim odnosom kod velike većine onih koji se bave automobilima. Zašto ovo kažem? Jednostavno, postoji nešto još bitno, a to je gdje je težište automobila i na kojoj visini od tla, a to niko ne spominje.

Servo upravljača je električni, što mu daje mogućnost za varijabilno djelovanje zavisno od uslova vožnje. 

Naprijed su ventilirani i plutajući kočioni diskovi promjera 370 mm sa klještima koja sadrže šest klipova. Pozadi ventilirani dvostruki diskovi promjera 350 mm, sa klječtima od četiri klipa. Točkovi naprijed su promjera 19 inča, a pozadi 20 inča. Vizuelno drugačije izgleda, sportskije nekako. Pneumatici naprijed su 235/35 a pozadi 275/30.

Šta je ispod haube? Tamo je Fordov 5,0 litarski V8 motor, sličan onome u Mustangu. Cosworth se malo igrao na stolu oko ovog motora, pa je rezultat 486 KS što daje omer od 389 konja po toni. Mjenjač ima šest brzina (Tremec).

Unutrašnjost, nekonvencionalna, a meni s meta onaj TFT displej umjesto kazaljka što izigrava instrument tablu. Vama možda ne smeta, znam ih koji mrze kazaljke, a vole ovo, svak ima svoj ukus i preferencije. 

Kažu da može preko 300 km/h, a podataka o ubrzanju nema!

I da, motor nema turbo, atmosferac je!!