Predstavljamo
fShare
12
Pin It

Ford u Bosni i Hercegovini praktično nije ni prisutan. Ako mislite da se možete pobrinuti za održavanje, ...

... onda su neki modeli sa plavim ovalom na nosu i te kako poželjni. Ford Focus RS je jedan od najboljih, a možda i najbolji tzv. hot-hatch automobil, a čini se da će sa pojavom zadnjeg Megana biti i usamljen na tom mjestu, jer ne vidimo najave iz Renaulta, nečega što bi se moglo nazvati pravdanje Megane RS reputacije.  

Što se tiče pogona, novi Focus RS ima pogon na sve točkove (prethodnik je imao pogon naprijed), a koliko će ga ovo učiniti zanimljivijim ili dosadnijim, može se samo nagađati. Ima ono što se zove tzv. vektorsko upravljanje momentom, ili u prevodu, moment se dozira svakom točku posebno, dakle nema Haldexa ili klasičnih diferencijala. Ovo je korisno za dobro prolazno vrijeme, no da li je zaista ovo potrebno automobilu koji bi trebao povremeno poslužiti za zabavu? Neću se praviti pametan, samo eto natuknica za razmišljanje. Da imam malog koji je u dobi da ima vozačku, volio bih da vozi automobil sa ovim sistemom, a sa druge strane kada ja uzimam ključeve volio bih klasični diferencijal! Inače ovaj način upravljanja momentom, napravi 100 proračuna u jednoj sekundi, što će reći da toliko puta prilagodi isporučeni moment ka točkovima. Kod proračuna u obzir se uzimaju podaci o zakrenutosti točkova, broju obrtaja, stepenu prenosa, bočnom i uzužnom pozitivnom ili negativnom ubrzanju (namjerno ovako napisano), kočnicama, pedali gasa, ..... Sistem upravlja i sa dva elektronski kontrolisana kvačila ili spojnice, koji su stavljenje na zadnjoj osovini sa obje strane (prema svakom od točkova)

Sad malo i o motoru. Kada je pokazan očekivano je da 2,3 litarski EcoBoost isporučuje 235 kW najveće snage. I 475 Nm momenta. Uzet je iz Mustanga, s tim da je pritisak kod "boost" efekta povećan sa 18 na 23.1 psi. I turbokompresor je drugačiji, ne samo u pogledu veličina nego i gabarita. Prilagođen je većem protoku zraka, a s obzirom na veće snage, kako bi se sistem lakše iznio sa opterećenjima, povećana je površina razmjen toplote kod izmjenjivača tiolote zraka kojeg znamo kao Intercooler. Usisna grana je takođe modifikovana, da pruža manji otpor strujanjima fluida kod većih brojeva obrtaja radilice motora. A moralos e voditi računa i o izdržljivosti motora, pa su klipovi kovani (najbolji način obrade komada metala koji je izložen velikim opterećenjima). A i glava motora je drugačije obrađivana kako bi pri najvećim opterećenjima mogla izdržati sva termička opterećenja. Rezultat na kraju je bio 260 kW, dale 25 više od planiranog, ili u konjima: 353 KS kod overboost-a (oprostite mi, ne mogu naći adekvatnu našu riječ koja mijenja ovu englesku). 

Vratimo se sada sistemu pogona opet. Zahvaljujući vektorskom upravljanju momentom, sva snaga se može usmjeriti na samo jedan zadnji točak. Samo skontajte šta ćete sa 300 konja na zadnjem lijevom ili desnom točku, vjerujte može se naći načina kako to kvalitetno iskoristiti. Ford obećava da ćete osjetiti 1G ubrzanje u zavojima ... ako znate voziti. Ovo čitaju i oni koji tek uče i ne vladaju svim terminima. Za njih, ovo 1G u zavoju znači kao da su teški onoliko koliko jesu, ali bočno, ne samo ka zemlji. Vaga bi pokazala njihovu masu i ako bi se stavila sa strane. Npr ja sam težak nešto preko 90 kg, i to bi osjetilo sjedište, a sa 1G u zavoju, bio bih težak isto i "u stranu", sa čime se sjedište treba izboriti.

Snagu koju ne možete kontrolisati je bolje nemati (sem u slučaju rata), a kof Focusa RS za kontrolu snage i masa brinu se ventilirani diskovi naprijed, prečnika čak 35 cm, a grizu ih Brembo čeljusti sa četiri klipa. Za bolje hlađenje, na njih je usmjeren dio zračnih struja oko automobila (zato je onako izvedeno i donje rame, ili viljuška, ili poprečni nosač na ogibljenju. Zovite ga kako hoćete. 

Ovo je inače 30-ti automobil Forda sa RS oznakom. O performansama nismo pisali, nije to poenta ovdje.

N.Grebović