Poređenja i analize automobila
Pin It

Njemački Auto Bild je uporedio Golf GTI i Focus ST. S obzirom da se radi o magazinu koji je u francuskom vlasništvu, nismo očekivali nastup kao kod Auto Motor und Sporta, kod kojeg poređenje Nijemca i neNijemca uvijek odnese prevagu na stranu Nijemaca (zahvalni ćemo biti na suprotnom primjeru, pošaljite nam link). Izražavamo sumnju u samu namjeru porđenja novog Focusa, i od idući mjesec starog Golfa. Šta žele da kažu? Možda "novi Focus je bolji od starog Golfa", a u septembru će možda biti nastavak "ali ne i od Golfa 7". Mogu oni pričati šta hoće, jasno je i nama, i njima i svakom specijaliziranom automobilskom mediju da se ogibljenje točkova i ponašanje automobila u zavojima (ovdje se radi o automobilima sportskih preferencija) ne mogu mjeriti, sve je na strani Focusa. Misle drugačije? Postoji test, pa evo, neka profesionalac prođe kroz neki zavoj maksimalno brzo sa ST-om, a onda neka neko...

...njihov (AMuS) prođe, tj. pokuša da prođe sa Golfom istom brzinom kroz isti zavoj ..... i preživi!

Auto Bild naplaćuje čitanje cijelog članka. A mi smo bili radoznali pa smo kupili članak. 

A zaključak? Nebulozan! Kažu da su dva automobila dvije filozofije (valja je jedna filozofija praviti sportski hatchback) i kažu da je Focus agresivan, bezkompromisan,.... a Golf je uravnotežen, ugodniji, "manje zaigran". Kažu da je cijena na strani Forda ali da osjećaj u grudima i stomaku traže Golf. PoBogu, kakav osjećaj u stomaku kada se kupuje hot-hatch? Ako nekome nije do osjećaja ima Golf Plus, ima Focus SW, ima toliko izbora. A ako se traži hot-hatch onda se traži baš onaj koji je agresivniji, bezkompromisan, jači, startniji, .... a tu pobjeđuje Ford Focus ST! Ne nismo ga vozili, i nećemo, i nećemo više ni pisati o njemu vjerovatno jer F-AC u Bosni i Hercegovini ima samo sebi znane kriterije kada je u pitanju tretman automobilskih medija. Mi nismo onaj koji je samo ulizivački, trudimo se biti objektivni (kao što vidite), a kvazimarketing stručnjaci neće uvijek biti na funkcijama koje obavljaju da nemaju osnovno znanje o statistici, informatici, marketingu, jer se tu ne dolazi sa pravnim fakultetom ili 3 godine Bolonje. Vratimo se mi autima.

Uglavnom Focus je poznati petcilindrični motor koji nije njegov (posuđen od Volva) zamijenio sa četvorocilindričnim 2,0 litarskim Ecoboost motorom najveće snage 250 konja. Pogon je na prednje točkove i mi bismo ga nazvali LIGHT verzijom eventualnog modela RS koji bi trebao biti najviše automobila iz Focus familije. Ima sve ono što ste i pomislili, dakle ESP i TSC i TVC i CUSC i EPAS i ....

A Volkswagen Golf GTI je ono što je najbolje što se od Golfa može kupiti. Dakle samo poređenje je već navođenje vode na VW-om mlin jer je ST. Ima i ESP i ASR i DCC (jako volimo ovo ali i košta oko 1.000 eura) i XDS i EDS i (i ovo volimo) DSG mjenjač. DSG nas je par puta zaista fascinirao. Zadnji put na "divljanju" sa Fabiom RS po zavojima na jednom lokalnom regionalnom zavojitom putu sa jako malos aobraćaja.

Međuosovinski razmak kod Focusa je 2.648 mm, a kod Golfa 2.578 mm, dakle kod Golfa je manji za čak 7 centimetara! Kod Focusa jedna konjska snaga dolazi na 5,1 kilogram, a kod Golfa na 5,7 kilograma mase automobila.

SpecifikacijaFord Focus STVW Golf GTI
Motor redni 4 cilindra, turbo redni 4 cilindra, turbo
Zapremina 2.000 cm3 1.984 cm³
Najveća Snaga kW/KS pri obr/min 184/250 pri 5.500 173/235 pri 5.500-6.300
Najveći moment Nm pri obr/min 360 pri 2.000-4.500 300 pri 2.200-5.500
Potrošnja po ECE normi 7,2 litra / 100 km 8,0 litara / 100 km
Ubrzanje 0-100 km/h 6,5 sekundi 6,6 sekundi
Najveća brzina 248 km/h 246 km/h
Osnovna cijena u Njemačkoj  27.950 eura 32.775 eura (sa DSG mjenjačem)

A ako neko sumnja o Auto Motor und Sport magazinu kada su u pitanju testovi njemačkih i nenjemačkih automobila ... pogledajte članak KLIKOM OVDJE.