Poređenja i analize automobila
Pin It

Dosta toga se piše o modelu Kia Stinger posljednjih mjeseci. A kakva je to Kia Stinger, upita vrli pisac neki.

Kao i svako drugo biće, manje više sposobno da razmišlja, i sam sam takav, a usput imam automobilski portal, pa imam gdje i "naglas da razmišljam". 

Kia Stinger je izlet u područje gdje je Kia odlučila da ode, i možda malo prebrzo. Meni lično, malo je nerazumno ulaziti u područje gdje vladaju BMW i Mercedes. Ili Alfa sa Giuliom! Evo, OK mi je da se radi, razvija, napreduje, pa i da se koriste neka iskustva iz takmičenja, ili manjih sportskih automobila i to se preseli u automobil, koji ima neki pedigre. Ovdje to nije slučaj. Mogu razumjeti da se Kia bori sa konkurentima i na području gdje ljudi kupuju automobile da pređu od tačke A do tačke B. Kao Spotage npr, koji je izuzetan automobil, još ona prva generacija. Kada je Stinger u pitanju, može on biti sposoban voziti 269 km/h. Meni to ništa ne znači. Možda i griješim i kada su u pitanju vozna svojstva poput ponašanja u zavojima. Možda. No ne griješim kada je u pitanju izgled, jer mislim da dizajn možda trenutno privlači, ali nisam siguran da će i za dvije godine. 

I da ne dužim, moj malac koji ima osam godina priča nešto ovako "mogu li ja kada završim dobre škole kupiti sebi BMW?". Ne kažem da sam ponosan na ovo, volio bih da je spomenuo 308 GTB ili 911, no hajde. Bitno da razmišlja o školi. Sumnjam da ćete ikada čuti dijete da kaže "želim da jako puno učim, jaaaako puno, da mogu da kupim Kiu Stinger kad porastem".  

Dakle, ne shvatite pogrešno, niti spominjem performanse, niti vozna svojstva, niti ....., ovdje spominjem pedigre, i mislim da je Kia požurila! Naravno oni ciljaju američko tržište, a tamo postoje kupci za sve što se može premjestiti sa jednog mjesta na drugo!