Početna

Mercedes-Benz G-Class - blokira točak

Od decembra 2017. do aprila 2018. godine Mercedes je model G-klasu pravio sa propustom da sigurnosni prsten na desnoj poluosovini nema nikako ili je pogrešno postavljen. Posljedica greške može biti blokiranje točka, što vodi ka nesreći!

... vidjeti i manje sofisticiranih. Dok su se u Volkswagenu potrudili da na osnovu raznih parametara sistem prepozna da je automobil na testovima ispuha, dotle su Italijani sve to pojednostavili najviše moguće.

Kako? 

Skontali su da test ispuha može da traje 26 minuta i 40 sekundi, od paljenja motora do završetka, i svoj software kod modela 500X su namjestili na način da nakon paljenja, ako automobil stoji. Vodili su se vremenom najdužeg testa ispušnih plinova, otuda to vrijeme u sekund.  

Kod Volkswagena je izračunato da sistem emituje do 40 (četrdeset) puta više azotnih oksida nego je to dozvoljena EPA propisima (u SAD-u), kada je na cesti u odnosu na test ispuha. Software VW-a je toliko sofisticiran da ima čak 10 režima rada, u zavisnosti od parametara koja vrsta testa se osjeća.