Tuning i prepravke
Pin It

Želite prvo dobru ili lošu vijest? OK, prvo dobra, Delta Integrale se vraća…valjda…A loša? Ne, nije tu riječ o spektakularnom povratku kultnog automobila koji je poslužio kao osnova za jednu od nejtrofejnijih reli-specijalki svih vremena. Jer sama tvornica, čak ni koncern kojem pripada, ...

... nema ništa s tim. Kako znamo? Lancia se ne spominje niti jednom riječju u nedavno prezentiranom poslovnom planu FCA za period do 2022. godine. Nije to neko veliko iznenađenje, jer Lancia je za Fiat / FCA, odnosno njegovog čelnog čovjeka Sergia Marchionnea, već odavno marka s „malo privlačnosti“, što zorno ilustrira i činjenica da već godinama u ponudi pod ovom legendarnom značkom možete pronaći samo već uvelike zastarjeli Ypsilon. I to samo u Italiji (auto se, uzgred budi rečeno, proizvodi u Poljskoj). I…ništa drugo! Barem otkako je prestala prodaja modela Thema i Voyager, koji ionako nisu bili ništa drugo do Chryslerovi modeli 300C i Town&Country sa drugom značkom na prednjoj masci.

No, vratimo se na Deltu Integrale. Nema valjda automobila o kojem fanovi sa više čežnje sanjaju i govore, a da je dalje od bilo kakvog povratka u serijsku proizvodnju. I onda čujete da neko tamo negdje radi na novoj verziji. Ali euforija se brzo stiša. Jer, vidite, tu se u stvari radi o produktu strasti (i velike količine novca) manje grupe ljudi, kao što je to bio slučaj sa modernom interpretacijom Lancie Stratos, još jedne ikone za koju tvornica nije imala sluha, hrabrosti, novca…kako god. Automobili Amos je naziv specijalističke firme koja se prihvatila ovog projekta, predvođena osnivačem i vlasnikom Eugeniom Amosom, uspješnim trkačem u Lamborghini Supertrofeu.

No, za razliku od novog Startosa, čiji su tvorci uzeli šasiju Ferrarija F430 Scuderia, skratili je za 20 cm i montirali karoseriju koja dizajnom evocira legendarni „klin“, Amos i njegova ekipa nude nešto sličnije Singerovoj metodi za oživljavanje i oplemenjivanje starih „elfera“. Imate Deltu Integrale 16v i šesterocifrenu „siću“ na bankovnom računu za koje nemate neki poseban plan? Javite se Eugeniu, jer njegovi ljudi će od Vaše Delte napraviti čudo(vište) sa slike. Dobijate proširenu aluminijsku karoseriju i potpuno prerađeni ovjes, motor, kao i interijer koji će, po riječima samog Amosa, podsjećati više na cestovnu Deltu S4 nego Deltu Integrale. A gubite stražnji par vrata, što i nije neki gubitak, osim ako ste baš željeli isprepadati punicu s vremena na vrijeme.

I požurite, jer je u planu samo 15-ak vozila. Doduše, ne ide baš sve po planu, jer je prvi auto trebao biti gotov prije tri mjeseca. Pa nije. Pa je zvanična prezentacija projekta trebala biti na ovogodišnjem Concorso d'Eleganza Villa d'Este prije mjesec dana Pa se nije ni to dogodilo. Dakle, požurite polako. Festina lente. Čekali ste novu Integralku 25 godina, šta vam znači još pola godine – godina?