Tuning i prepravke
Pin It

Mislim da će u budućnosti postojati trend elektrifikacije automobila starih više decenija. Zadrži se izgled, ispušnih plinova nema, nema potrebe za traženjem dijelova za karburatore, razvodnika paljenja, a uredno se vozi u nečem što zaista vrijedi vidjeti na cesti. Vdijet ćemo. Lično bih volio jedan tako preraditi.

Ovo je Ferrari 308 GTS Targa (da, da, Targa) iz 1978. godine. I ovo je prvi Ferrari sa električnim pogonom, bez SUS motora. Prepravili su ga u Electric GT manufakturi koja ima sjedište u Kaliforniji. Automobil je ozbiljno oštećen, pa su morali ovo uraditi da bi ga vratili na cestu, ovo napominjem prije nego počne neko komentarisati sa "svetogrđe".  

Pokreću ga tri HPEVS AC-51 elektromotora, a prenos je mjenjač sa pet brzina G50 (Porsche). Ima i diferencijal i to onaj sa ograničenim proklizavanjem. Već vidite neuobičajne stvari. Ima mjenjač i ima diferencijal, a potpuno je električni pogon. Najveća snaga je 330 KS (original imao 220 KS). Najveća brzina je 290 KS, a do stotke dođe u 5 sekundi.

 

 http://www.electricgt.com/