Službeno
Pin It

Renault je pokazao slike novog modela Clio, i ovo što je pokazano izgleda lijepo. I trenutna generacija je bila iskorak u odnosu na prethodnu u izgledu, a ova nova zadržava lijepu vanjštinu, i konačno je unutrašnjost vizuelno ekvivalentan vanjskom izgledu - lijepa je. 

Ono što je novo jeste to da R.S. Line paket opreme mijenja GT Line, što je mnogo primjerenije ime za Renault. PoBogu ako je Renault onda treba da nosi R.S. Line za one običnije, a koji sportskije izgledaju, kakav GT. Meni lično se sviđa mjenjač i komande klime koje kao da su prepisane iz Audijevog R8. Slike govore sve, a obratite pažnju i na sjedišta. Pedale će imati aluminijske gazne površine. 
Ono što je malo iznenadilo jesu dimenzije. Automobili rastu iz generacije u generaciju. Ovdje imamo suprotnost, pa je novi Clio (peta generacija) manji 14 milimetara u dužinu od prethodnika. I pored toga iz renaulta navode da će imati više prostora. Ovaj je doduše širi za 66 milimetara, a to znači i stabilniji.  
Dalje, iznenađenje je i rast prtljažnika sa 300 na čak 391 litar (Golf ima 380 litara koliko se ja sjećam, ali provjerite). Ovo nema niko u ovom segmentu. Dalje, u unutrašnjosti ima pretinaca čija zbirna zapremina iznosi čak 26 litara.  
Automobil je niži 30 mm (visina je 1.440 mm), a na prednjim točkovima dolaze i deflektori i tu su radi smanjenja otpora zraka. Mada i samo smanjenje visine može da utiče na potrošnju, jer je otpor strujanju zraka, ako se gleda sila kojom se zrak suprotstavlja direktno proporcionalna i projekciji čeone površine 8i koeficijenta otpora zraka).  
LED svjetlosne baterije naprijed su standard ... i za osnovni model (slike bazne verzije su na dnu)
Raspoređen je za prikaz na sajmu u Ženevi!