Službeno
Pin It

Spominjan, čeka, i evo ga, model Q60 od Infinitija inspirisan Formulom 1. Hibrid je, a zovu ga Q60 Black S. Kombinovana snaga je oko 570 KS, primarni motor je turbobenzinac radne zapremine 3,0 litra u V6 konfiguraciji. Isti kao onaj u Q60 Red Sport 400. ...

... Pored toga elektrika mu pomaže, ista ona kao u Renaultovom bolidu F1 (KERS).

Nije jedan elektromotor, ali je najjači spojen za zadnji par točkova, a kod usporavanja generira električnu energiju i šalje je u baterije, a kada pomaže kod ubrzanja od njega se profitira sa 160 KS.

Ostala dva elektromotora su spojena .... ne sa točkovima! Nego sa turbopunjačima! Oni zavrte turbo kako bi se poništila turborupa, dakle kako bi se efekat turbopunjača osjetio odmah kod pritiska na pedalua kceleratora. Baterije su energetskog kapaciteta 4,4 kWh i litijum-ionske su. 

Mjenjač je sedam-brzinski, automatski je i šalje snagu iz benzinca na zadnji par točkova preko diferencijala sa ograničenim proklizavanjem. Ubrzanje do stotke je ispod 4 sekunde!

Prednost ovakvog hibridnog pogona je da se električna energija generiše i kod ubrzanja i kod usporavanja (kod turba kada se zavrti dovoljnom brzinom). Raspored mase na prednje i zadnje točkove je otprilike pola-pola. 

Infiniti Q60 Project Black S