Službeno
fShare
13
Pin It

Veličinom je između modela Q5 i Q7 (dužina je 4,9 metra), i pogonjen je baterijama energetskog kapaciteta 95 kWh. Dovoljne su za autonomiju od od 400 kilometara (WLTP norme), ali prema realnijim EPA normama koje će pokazati autonomiju manju za oko 50 do 80 kilometara. 

Baterije se sastoje od 4.323 ćelije raspoređene u 96 modula. Ubrzava do 100 km/h u 5,7 ili 6,8 sekundi, zavisno od režima rada (sporiji je u normalnom režimu rada), a to može zahvaljujući oko 400 konja jakim motorima (u tzv "boost" režimu rada).

Umjesto retrovizora ima kamere, i ovo mu narušava izgled, a slika se projektuje nešto niže na ekrane. Nisam siguran da je ovo ergonomski dobro rješenje, ali svakako jeste "dodatno šarenilo" unutra. 

Baterije se do 80 posto dopune za 30 minuta, i hvale se da je to brže 10 minuta nego je to kod modela Jaguar I-Pace. Usput Jaguar ima veći energetski kapacitet baterije, i JEFTINIJI je! Ima i neke opcije, koje se mogu zakupiti po potrebi, i mislim da je ovo pionir u takvoj vrsti naplate dodatnih opcija. Na primjer "adaptive cruise control" vlasnik može iznajmiti po potrebi. Dakle plati i dobije tu opciju za period kada misli da mu je potrebna. Isto je i kao sa tzv. Matrix svjetlima (nisu svugdje legalna). 

S obzirom da je model pokazan prvo u Californiji, očekuju da će ga tu najviše prodavati, pa će ponuditi i 1.000 kWh punjenja gratis (cijena toga kod JP EPBiH je oko 165,00 maraka :) 

Cijena od 80.000 eura je od Auto Bild magazina. Oni su izvor.

Upoređujući sa Mercedesovim EQC modelom, autonomija je na strani Mercedesa, ubrzanje je na strani Mercedesa (5,1 sekund) ....