Službeno
Pin It

Ja stvarno volim Mercedes kao brend, volim kako sred unutrašnjost, volim im dizajn posljednjih godina, nikada nisu bili ovako markantni, kompaktni, stisli privlačni svakome, ali stvarno se svaki dan čudim njihovim opozivima, koje kada čitam kao da su odraz nesređenosti i neorganizovanosti u proizvodnji. Pogledajte rubriku opozivi i sve će biti jasno.

Evo novog modela GLE. Koeficijent otpora zraka, za jedan SUV, je fantastičan i iznosi svega 0,29. Nema jedinica, ovo je doslovno koeficijent, koji služi za izračun sile koju pruža otpor strujanja zraka kada se automobil kreće. Nemaju ni neka ne-SUV vozila ovako dobar koeficijent zraka. Veći je od prethodnika, a i osovinski razmak je povećan za ogromnih 80 milimetara! Sada je 2.995 mm. Ovo znači da ima više prostora unutra. 

Ono što mercedes nudi odmah je model GLE 450 4Matic sa hibridnim pogonom gdje je primatni 3,0 litarski redni šestcilindraš sa turbom. Jak je 270 kiloWatta, a nudi i najvećih 500 Nm momenta. Elektromotor nije nešto posebno, jak je svega 16 kW (21 KS) ali zato ima moment od 250 Nm, i to je ono što definitivno pomogne kod ubrazavanja. 

Mjenjač je automatski sa devet brzina.

Mercedes GLE 2019
Mercedes GLE 2019
Mercedes GLE 2019
Mercedes GLE 2019

Ima tu još dosta toga, najave novih verzija sa drugačijim pogonima, sistema sigurnosnih ali i onih koji pomognu da autombil ostane na cesti iako vozač i pretjera us vojem neznanju ili nepažnji, ali to je tema za neki opširniji članak o ovome modelu.