Službeno
Pin It

Naslov je namjerno ovakav. Nije tu neko iznenađenje da je mercedes pokazao električno vozilo. Imao je on te tehnologije, jer imali su oni veze sa Teslom u vrijeme rađanja toga, danas globalno poznatog brenda. Ali komplikovano je sve to. Kako god, Mercedesov SUV na pogon isključivo ... 

... baterijama je na ispitivanjima, i ovo što vidite je prototip, dakle još nije na tržištu. Promjene neće biti vidljive vizuelno, ako ih bude, nego ispod karoserije.

Testiraju na, skoro pa svim kontinentima, oko 200 automobila, koji će preći milione kilometara prije konačnog izlaska na tržište sljedeće godine (2019.). 

   

Kada su u pitanju električni automobili, nema tu šta puno za pisati. Znate kako je kod automobila pokretanih fosilnim gorivima, ima se tu pisati o motoru, pogonu, toliko toga. Ovdje imate elektromotor, ili elektromotore, a oni su takvi kakvi jesu, i nema tu varijabilne usisne grane, sistema koji eleminišu turbo rupu, nema oblika komora za sagorijevanje, ili komora ispred, nema sistema za ubrizgavanje goriva, a sve su to elementi gdje možemo uporediti dva skoro pa ista automobila, a koja su u vožnji možda potpuno drugačija. Nema!!!!

Ovo je EQC, a pokreću ga dva elektromotora, na ovje osovine po jedan, ukupne najveće snage 300 kW ili 408 KS. Obrtni moment, najveći, pa i najmanji (jer elektromotori su po prirodi takvi da odmah razvijaju najveći obrtni moment) je 765 Nm. Elektromotore energijom snabijevaju litium-ionske baterije energetskog kapaciteta 80 kWh (384 ćelije).  

Treba reći da je u samom automobilu ugrađen punjač koji se spaja niskonaponsku distributivnu mrežu, bez posebne infrastrukture, najveće snage 7,4 kW. U Mercedesu to zovu OBC ili Onboard Charging Station (Stanica za punjenje na vozilu). Ipak, na punjačima koje isporučuje Mercedes punjenje baterija je 3 puta brže (Wallbox). Neki punjači, oni jači (110 kW) mogu napuniti baterije do 80 posto kapaciteta za 40 minuta (sa 10 posto). 

Potrošnja na 100 kilometara je 22,2 kWh. U novcu, u FBiH, području snabdjevanja JP Elektroprivrede Bosne i Hercegovine d.d. ovo bi koštalo 3,80 KM. Autonomija sa napunjenim baterijama je oko 450 kilometara (NEDC procedure mjerenja)!

Ako se baterije pune do oko 80 posto kapaciteta, njihov vijek se čuva, i mogu se puniti par hiljada puta. Teoretski, u odnosu na benzinca, uključujući i da nema velikih servisa, promjena ulja, a čuvajući baterije dopunjavajući ih ne do 100 posto, može se desiti da ušteda bude nakon 800.000 kilometara tolika da praktično vrati sav novac potrošen za kupovinu automobila! Benzinac troši 10-ak litara, a to je po sadašnjim cijenama oko 24 KM, dakle 20-ak markica više na 100 pređenih kilometara. Kalkulator, i napravite računicu.

Kako god, ovo je Mercedes, možda ne toliko inovativan izbor kao da kupujete Teslu, nešto konvencionalniji, ali ne i pogrešan, sve je samo ne pogrešan. A s obzirom na iskustvo u stvarima koje neko smatra beznačajnim, kao dihtovanje vrata, brave na vratima, elementi ovjesa ... ispravniji izbor ako mene pitate!

EQ je vjerovatno naziv za sve buduće električne Mercedese, a C označava segment kojem pripada unutar kuće. Dakle u nekoj budućnosti očekujte u EQA recimo, EQS .... I da, ima fotka ispod, iako je sama konstrukcija pogona takva da omogućava prtljažnik i naprijed i nazad, Mercedes to nije uradio. Ispod haube nema mjesta za torbe, ma nema niti za čips, a konvencionalno prtljažnik je straga!

Ubrzanje 0-100 km/h je u 5,1 sekund, a najveća brzina 180 km/h!