Službeno
0
0
0
s2smodern

Lamborghinijeva najnovija kreacija. Sve sliče jedna na drugu kao jaje jajetu, ali ono što je kod njih dobro je što ostaju vjerni svojem ...

... V12 motoru, i tako iako pod dirigentskom palicom njemačkog giganta ipak drže do sebe. Aventador se prvi put pojavio 2011. godine, a ovaj sa nastavkom S je najnovija kreacija. Ima i onaj sa SV oznakom, a to ne znači da su "tu negdje". Aventador SV je trkaći, sportski, automobil gdje se vozač bori i sa sobom i sa automobilom i sa cestom, bez ikakvog luksuza. Kod modela S, sve je oplemenjeno luksuzom. Pođe se sa klimom, pa radiom, pa DVD-om, pa USB priključcima, pa .... dakle namjena je da se vlasnik ili vozač ne osjeća zapostavljenim kada su te stvari u pitanju, ali i dalje je tu V12 sa 740 konja i 690 Nm momenta. 

Iako i ne djeluje drugačije, povećali su aeropotisnu silu, pogotovo na prednjim točkovima, a to znači da bi trebao biti upravljiviji. Navodno je aeropotisna sila na prednjim točkovima veća 130 posto, a ukupno na cijeli automobil za 50-ak posto.

Do stotke dođe za 2,9 sekundi, a dosegne 350 km/h. Masa mu je 1.575 kilograma. 

I najvažnije, prvi od svih Lamborghinija zakreće i zadnje točkove. Ako su brzine male, točkovi se za manji ugao zakrenu suprotno od prednjih točkova, a kod velikih brzina zakreće ih u istu stranu kao i prednje. Sjeća li se ko Citroena ZX?? E on je ovo nekada imao.

Cijena? Oko pola miliona dolara!

 

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE