ATV vozila / Quad / Moto
fShare
5
Pin It

Francuski brend Furion ima ideju za hibridni motocikl, i sve predstavljamo na slikama i nekoliko video snimaka u nastavku članka. Pošto je hibridni pogon, prioritet je napisati par rečenica o pogonu. Kao primarni motor služi ...

... Wankel motor radne zapremine od 654 cm3, a to je s obzirom na princip rada Wankel motora jako puno. O tome svjedoči i najveća snaga od 125 KS pri 9.000 obrtaja rotora u minuti, dok je najveći moment 105 Nm pri 6.000 obrtaja. Elektromotor koji je zaslužan što se ovo zove hibridni pogon dobija energiju od pet litijum-ionskih baterija.

Elektromotor je najveće snage koja se mjeri sa 55 Konjskih Snaga, a obrtni moment elektromotora je 100 Nm. Namjerno ne piše "najveći" jer je obrtni moment isti uc ijelom režimu obrtaja rotora elektromotora. Sve u svemu, zbirno imamo 180 KS na dvotočkašu, a to je uz 205 Nm zbirnog momenta zaista više nego impresivno. 

Ono što dodatno fascninira jeste da je potrošnja takva da sa 16 litara benzina može preći oko 400 kilometara. Za ovu snagu i masu od 209 kilograma ovo je fantastično!

Dužina motocikla je 2.095 milimetara, a visina sjedišta je 810 mm. Osovinski razmak je 1.435 mm. 

 

Furion-M1-Hybrid-Sport-Bike-3

Mjenjač ima šest stepeni prenosa, naprijed su dupli 310 milimetarski kočioni diskovi, pozadi 250 milimetarski i jedan je, dok je ram motora od cjevastih profila. Da napomenemo i da Wankel motor ima dva rotaciona klipa.

Furion-M1-Hybrid-Sport-Bike-2

Kada je ogibljenje u pitanju naprijed je 43 milimetarska viljuška sa upside-down amortizacijom, a pozadi jedan amortizer, gasni je, i podesiv. Prenos snage je lanac. 

 

 

 

 


WEB stranica: http://furion-motorcycles.com/ 


YouTube kanal: https://www.youtube.com/featured