Nepotvrđeno
Pin It

Volkswagen Golf je najprodavaniji Volkswagenov automobil, i vrijedio on ili ne novca kojeg košta, zaslužuje da ga se spominje. Doduše iza Mk2 varijante ne znam da je išta vrijedno spomenuti i na toj slavi se i dan danas prodaju. 

Vjerovatno se sjećate koliko je četvorki uvezeno i koliko ih je bilo po cestama. Primijetite li sada toliki broj? Ne, nema ih. Sami zaključite zašto. Dalje, petica, uredan lijepo izgleda .... Odete do najbližeg lakirera da se raspitate... ono štoi vam kaže ubije u vama svaku volju da ga kupite. Skoro da nema nikakve antikorozivne zaštite. Pa šta mislite kakvi su oni koji uvoze ove auto kuće koje prodaju imaju koroziju na blatobranima odmah iznad prednjih točkova. To se sanira, onda se fotografiraju i stavljaju na sajtove auto salona rabljenih ili polovnih automobila. Slika super, kao tek iz fabrike. 

.......

A najprodavaniji je od 2002. godine kada je prestigao Bubu po broju prodatih primjeraka. 

Nazivaju ga i ikonom kompakt klase, i samu tu klasu, neki mediji, nazivaju Golf klasa. Daleko je to od istine. pogledajte Spaček, historiju, i kada je on u stvari uspostavio klasu kompaktnih automobila. Prve slike, naznake izgleda, upućuju na to da će se zadržati taj prepoznatljivi izgled i da neće odstupati od uobičajnih kontura. Prednji kraj bi trebao biti originalniji i ne bi trebao ostavljati sumnje da li se radi o "osmici" ili nekoj drugoj verziji. 

Veće promjene, za Volkswagen se može reći da su drastične, su unutar kabine. Tu bi se trebala nalaziti dva veća ekrana, a navodno će sve komande biti i preko onoga na srednjem dijelu prednjeg panela. Neergonomski, i nepraktično, jer da biste bilo koju komandu zadali morate skidati oči sa puta i gledati u pravcu ekrana. budalaština, nisu jedini, i to je stvar koju bi trebalo zabraniti propisima. jednostavno komandama klime se treba moći upravljati klasičnim putem - mehaničkim potenciometrima i prekidačima, za koje napamet znamo gdje su kao i napamet znamo usmjeriti zrak, podesiti temperaturu i brzinu ventilatora. 

Golf osmica bi trebao imati manju masu. Zato će se moći pokretati i motorim amanje radne zapremine, pa će kod benzinaca tu biti i 1,5 litarski TSI agregat sa mogućnošću deaktivacije cilindara kada nije potrebna veća snaga. Bit će tu i 1,0 litarski tricilindrični turbo. Rekao sam svojima, ako mi kad padne napamet da kupim auto sa ovakvim motorom da me odmah upucaju! Dalje, bit će tu i dizeli, poznati 1,6 i 2,0 litarski.

Očekuje se da će se više prodavati onih sa automatskim mjenjačima, pa možemo reći da je amerikanizacija Evrope počela, s tim da mi u Evropi ne rasipamo gorivo miješajući ulje bezveze (u hidrodinamičkoj spojnici), jer imamo mjenjače sa dvije lamele. 

Navodno će GTI "osmica" biti pokretana motorom od 255 KS sa šest-brzinskim ručnim mjenjačem ili sedam-brzinskim DSG-om. A GTI TCR će imati čak 290 KS. Tu bi trebao biti i hibrid sa primarnim 1,5 litarskim benzincem uz pomoć 48 Voltne elektrike. 

Proizvodnja počinje u junu ove (2019.) godine. A premijera? Ne znam, možda u Frankfurtu!