Kamioni i privredna vozila
Pin It

Pauza od opoziva, koji su od objave evropskih podataka "uzurpirali" ovaj portal, ali uz moj blagoslov, jer to je ono što ljudi koji traže automobil, ili ga posjeduju, trebaju znati. Tesla je dobio konkurenciju kada su u pitanju električni kamioni, a ovo je Thor. Moćan dizajn, što jest jest!

Thorov kamion, u stvari tegljač, zove se ET-One, a tvorci obećavaju skoro 500 kilometara autonomije sa punjenjem baterija, uz pretpostavku da je ukupna masa sa poluprikolicom 36.320 kilograma. I to je najskuplja varijanta, cijena do oko 250.000 dolara što i nije bezobrazno. Najveća brzina mu je 112 km/h. Ali, čisto radi poređenja, Tesla sa identičnim karakteristikama će koštati 150.000 dolara, a bit će i onaj sa autonomijom od oko 800 kilometara i koštat će 180.000 dolara.

Thor će se moći uzeti i sa manjim energetskim kapacitetom baterija, pa je onaj sa autonomijom od oko 160 kilometara cijenjen 150.000 dolara. 

Thor ima svega 18 zaposlenih. Da sam baš optimista u vezi ovog brenda, i nisam, ali ovakav dizajn i trud zaslužuju mjesto u automobilskim medijima.