B L O G
Pin It

Kako naslov kaže, u Volkswagena tvrde da mogu praviti više električnih automobila od Tesle, i da to mogu raditi jeftinije. Sjećam se izjava tadašnjih šefova, od koji su sada neki u zatvoru radi varanja kupaca i državnih sistema u aferi "fieselgate", kada su rekli da ih ne zanima pogon automobila ...

... u koji bi bila uključena elektrika.

To je bilo nekad poslije lansiranja Peugeotovog 3008 sa hibridnim pogonom, koliko se ja sjećam. Ne tako davno.

Sada malo ozbiljnije. Kažu da mogu praviti 15 miliona električnih automobila i da to mogu po dosta manjoj cijeni nego što to radi Tesla. To kaže sadašnji CEO gospodin Herbert Diess. 

Kao da je to neki problem, stavite nekvalitetnije materijale, nekvalitetnije baterije, nekvalitetnije pogonske elemenete, i eto ga. Upoređivati sebe sa time gdje je sada Tesla, je kao da upoređujete tehnologiju za prvu fotografiju i kamere koje pravi Canon. Smiješno. Sam ventilacioni sistem u tesli je komplikovaniji od pola današnjeg Golfa!

Onaj električni Golf što ga vozaju blogeri po Sarajevu neće nikad privući pažnje kao Model X ili Model S ili Tesla Roadster na cesti. Bezveze je upoređivati se sa Teslom kada su ove stvari u pitanju, bezveze je upoređivati se i sa BMW-om i njihovom serijom "i". Tesla će za manje od šest mjeseci izbaciti novi tip baterija koje će koristiti u električnim automobilima, a Volkswagen sklapa ugovor sa dobavljačima baterija koje ih rade po konvencionalnim tehnologijama. Ugovore vrijedne desetine milijardi dolara, jer jednostavno ne znaju napraviti svoje. 

Sve što su uradili jeste MEB platforma, koja će služiti za električne automobile. Ali sada, u ovakvoj situaciji u kojoj jesu, reći da mogu praviti 15.000.000 električnih automobila je kao kad bi naše Predsjedništvo reklo da će do kraja mjeseca zaposliti 50.000 ljudi! U BiH, a ne protjerati ih u Njemačku, Austriju, Irsku,.... 

Mogu! Naravno. Ali kada i do kada? To u Volkswagenu nisu rekli.

Izgradnju pogona su počeli, tačnije prepravke istih!

Volkswagen prepravlja pogone u Zvikau za proizvodnju električnih automobila, za koje su prije 6-7 godina rekli da ih neće proizvoditi. Kapacitet bi trebao biti 1.500 vozila dnevno. To je daleko od 15.000.000 godišnje. Prepravljaju i Emden pogone koji bi trebali početi proizvoditi 2022. godine i to model I.D. koji spada u hatchback. Ali sve je to jako daleko od cifre 15.000.000 automobila.

Ipak, ne priča se ovo bezveze. Bitan je marketinški efekat na one koji prenose ovo kod medija čiji novinari predstavljaju samo pisaće mašine, ali ne žele da razmisle o svemu, a nemaju ni znanja. Ne možeš biti efendija, a pričati o potupku spajanja čestica metala titanijuma topljenjem elektronskim mlazom. Ni turbo-folk-portal a pisati o Computer Aided Designu!

Nedžad Grebović, dipl.ing.maš