Satovi
fShare
0
Pin It

Porsche Design u satovima nije tek neko ko koristi svoje ime i ugled stečen u svijetu automobila, zarad prodaje satova i neke ekstra zarade ....

na račun toga. Ne, koliko se sjećam, Porsche je uveo i titanijum kao materijal u ovu industriju, i to sa dva modela. Ovdje su dva modela, koja su relativno svježa, a radi se o Porsche Design Timepiece No. 1 and Porsche Design Chronograph Titanium Limited Edition. Oba su automatska, dakle koriste kretanje mase kako bi akumulirali energiju u oprugu, a masa se pokreće kretanjem ruke na kojoj je sat. Zašto su zanimljivi? Po prvi put su kompletno razvijeni u svojoj kući, dakle nema kolaboracije sa bilo kime. Najbolji materijali, jednostavan dizajn i fokusiranje sa savršenu funkcionalnost. Uz ovo ime, ne može biti da nije zanimljiv. Oba su d titanijuma, prečnik kućišta je 42 mm, nekako je pozicioniran da zadovolji ukuse i onih koji vole i veće, i manje satove. Prvi nije bojen, nego je presvučen slojem materijala koji je jako tvrd, tvrđi od samog titanijuma. Oba pokreće kalibar Valjoux 7750, a rezerva snage je dovoljna za pokretanje mehanizma 48 sati. Kod prvog je narukvica od gume, kod drugog je kožna. Serija je ograničena na 500 komada.

Prvi sat su napravili 1972. godine, a Porsche Design Timepieces AG je smještena u Solothurnu, Švajcarska. Porsche Design Group je utemeljena 2003. s namjerom da filozofiju dizajna proširi i na druge robe. I evo, procijenite kako im to ide.