Nautika
Pin It

Sudeći po naslovu, evo nas kao mnogi samozvani propovjednici. Nismo, no kada smo ovo vidjeli zaista ima razloga za nešto takvo. Napraviti jahtu, luksuznu, ogromnu, brzu, i prodati je ljudima koji...


....su radom zaradili svoj novac, neki od njih zadužili i planetu (Bill Gates npr.) nije sporno, nije loše, i predstavlja stimulans za neke druge da otvaraju firme, rade, pokušaju napraviti nešto od svojeg života, i zaposliti na stotine ili desetine hiljada drugih kako bi imali prihod za život njih samih i njihove djece.

No, naručiti sebi jahtu, kao što je to uradio malezijski biznismen, koja će biti plaćena 4,8 milijardi dolara je obijest, i dno dna onoga ljudskog u sebi. Odnosno najbolji način da se pokaže neljudsko, no ima i ona uzrečica ili šta već "jedina pravda je što ćemo svi na kraju umrijeti", pa je naručiocu jahte džaba naručiti neku koja košta 148 milijardi dolara. Neće je moći ponijeti sa sobom kada se preseli na drugi svijet.

A kakva jahta može koštati toliko? Jahta koja je ukrašena sa 100 tona zlata i platine (dobro ste pročitali), jahta koja u unutrašnjsti ima skulpturu izrađenu od originalne kosti jednog od dinosaurusa, ...... gadi li vam se? Jahta ima i jedan od pregradnih zidova urađen od meteora. Gadi li vam se sada? Meni lično da!

Evo naše razmišljanje: Jahta Romana Abramoviča je koštala oko 4,3 milijardi dolara manje, ali je sav novac otišao većinom u nakrcavanje tehnikom. I OK, ima i neku upotrebnu vrijednost, podmornice, rakete, glisere, radare,.... i to je to. Da je ova bolesna budala koja je naručila jahtu, naručila neko čudo tehnike i tehnologije za 800 miliona, mogao je dobiti dragulj na vodi. Šta je mogao uraditi sa one 4.000.000.000 dolara? Mogao je platiti liječenje za oko 40.000 djece koje bi im vjerovatno spasilo život. Mogao je za 35 miliona gladne afričke djece obezbijediti po obrok za svaki dan u godini, ili za 12 miliona njih tri obroka svaki dan u godini.

Radi svega ovoga nećemo prikazivati slike u unutrašnjosti. Izrada je trajala 3 godine.

Nemojte nas pogrešno shvatiti, divimo se plovilima, cijenimo napor koji se uradi da se omogući što udobniji boravah na njima, da budu što brži, da imaju što bolje manevarske sposobnosti, divimo se najnovijim materijalima i tehnologijama, kao i svoj opremi kojima se opremaju. Ovo što smo opisali je suprotnost svemu tome.

Dizajnirao je Stuart Hughes, koji važi za dizajnera luksuznih stvari. Svo umijeće koje ima je nabacati što više zlata i dragulja na stvari koje dizajnira. Teško?