Historija
Pin It

Razlog za ovaj članak je vijest koja je maloprije objavljena, a tiče se budućnosti W16 motora, gdje je spomenut W16 motor koji je pokazan u automobilu desetak godina prije nego je to pokazao Bugatti, a automobil je Jimenez Novia i pokazan je 1995. godine.

Ideja je bila spajanje četiri motora u jedan, a to je uradio Francuz Ramon Jimenez, koji je spojio četiri motora koja su pokretala Yamahine motocikle (FZR1000) u jedan, i tako je dobio raspored u W i 16 cilindara (četiri puta četiri).  Ugrađen u autmobil, i izveden na stazu (Avignon, Francuska), automobil je razvijao 380 km/h. Deset godina prije Bugattija!!!

Evo kako je izgledalo to spajanje motora sa prednje strane:


Motor, ovaj sa slike, imao je radnu zapreminu od 4,1 litar, a ono što je zanimljivo jeste da nije imao turbo, bio je čisti atmosferski motor. S obzirom da je dolazio od četiri spojena motociklistička motora, mogao je razviti relativno veliki broj obrtaja radilica (imaju dvije), u ovom slučaju više od 10.000 a pri 10.000 razvijao je najveću snagu od 567 KS! Najveći obrtni moment je razvijao kod relativno visokih 7.500 obrtaja u minuti i to 432 Nm. Svaki cilindar je imao pet ventila, dakle ukupno ih je 80. Ubrzanje do 100 km/h je bilo 3,1 sekund.

Inače, Ramon je bio motociklist, profesionalno se bavio time, osvajao šampionske titule, ali je volio i aautomobile. Ako pogledate gornju sliku vidjet ćete da je tu dosta elemenata napravljenih od materijala na bazi ugljenika. Kvalitet završne obrade i nije bio neki, pogledajte gornju sliku, plohe, završetke, ... nije to to, što bi tržište prihvatilo. Ramon je potrošio deset godina radeći na ovom projektu i oko 1,5 milion maraka. 

Kod dizajna se posvetio da aeropotisna sila bude što veća, pa otuda iz profila ovakvo zakrivljenje pozadi. Ovakvo zakrivljenje stvara pozadi i vrtloge i drastično povećava koeficijent otpora zraka. Da je malo više računa poveo o ovome, automobil bi mogao id o 400 km/h, ali pitanje je kako bi pneumatici to podnijeli. Ogibljenje točkova je riješeno na način da je automobil imao izmjenjivi klirens. Pri većim brzinama se mogao spustiti niže. 

 

 

Sada još jedno podsjećanje, ali nećete odmah dobiti novi članak. Godina je 1916., a Gaston Mougeotte, opet Francuz, dakle W16 se može nazvati "francuskim", je pokazao rotacioni W16 motor :) Evo i patentnog broja vezanog za taj motor:

Inače, mogli bi malo više o historiji automobilizma pisati ovdje. Zanimljiva je ta oblast, a ja koji posljednih 40 godina čitam o automobilima sve što nađem, imao bih dosta toga i napisati!

Nedžad Grebović, dipl.ing