Historija
Pin It

Zlobnici će se nasmijati, ali ova alfa je potpuno ispravna iako je iz 1921. godine. Nevjerovatno zvuči da je neki farmer u Australiji izvadio motor iz nje i koristio ga za pokretanje pumpe za navodnjavanje! Godine 1960. automobil je restauriran, a sada ide na aukciju kod RM Sothebys!

Broj šasije je 6018, pokreće je 6,3 litarski šestcilindraš (najveći motor ikada ugrađen u neku Alfu). Motor ima dva bloka motora. Kako je u ono vrijeme bilo uobičajno ventili su sa strane. Najveća snaga motora je 71 KS, i dovoljna je za dosezanje 138 km/h. Mjenjač ima četiri brzine, a snagu prenosi na zadnji par točkova. 

Opet da malo nealfiste nanerviramo (ne znači da sam i sam takav, volim sve što je dobro bez obzira na marku), ovaj model su kupovali oni koji su bili klijentela za, sada zaboravljenu Hispano Suizu i Rolls-Royce. 

Ovaj primjerak koji je namijenjen aukciji nekada davno kupio je poslovni čovjek iz Queenslanda. Bankrotirao je, a model je sakrio na svojoj farmi kako je ne bi zaplijenili oni kojima je dugovao novac. Radnici su je našli i koristili za farmerske poslove. Motor su izvadili kada se pokvarila zadnja osovina, i koristili, kako je gore napisano, kao stroj za pokretanje pumpe za navodnjavanje. Automobil je restaurirao Ross Fleell-Smith.

Link za aukciju (i više fotografija): https://www.rmsothebys.comalfa-romeo-g1/544458 


Pogledajte i video!