Historija
fShare
198
Pin It

Vjerujem da ga se mnogi sjećaju, a i dan danas se može ponegdje vidjeti na cestama iako je napravljeno sveha 7.753 primjerka. Ovo je Golf Country Syncro, Mk2. Kao koncept je prikazan u Ženevi 1989. godine. Dvojku terenca pokretao je 1,8 litarski benzinac koji

je snagu na sve točkove slao preko transmisije koju je razvio Steyr-Daimler-Puch. Snaga se slala na način da je do momenta proklizavanja prednjih točkova sva bila upravo tu, a kada se desi proklizavanje onda se pola snage pošanje na zadnji par točkova. Mjenjač je bio petostepeni i ručni.

Klirens, ali i sama konstrukcija omogućavali su dobru prohodnost, i jedino što bi se još moglo dodati jeste hidrodinamička spojnica, radi smanjenja opterećenja na lameli kvačila. Naravno moglo bi se sada nabrajati i blokada diferencijala, reduktor, ... no ovo svakako nije zamišljeno da bude pravo off-road vozilo.
 
Unutrašnjost je bila u dvije boje. 
 
Ovaj sa fotografija je u stvari nešto što sada postoji. U Holandiji, i na kilometar-satu ima svega 111.464 kilometra. Čovjek ga prodaje za 18.500 eura, što je i previše, ali i nije ako se uzme da ovih automobila i nema puno. No teško da bi ovo mogla biti isplativa investicija, no nisam neko ko je kompetentan to reći, jer da jesam vozio bih 911-ku pa je nakon neolikog odina prodao skuplje, ... i tako. I nije suština članka da li vrijedi tog novca ili ne, nego čisto podsjećanje na nešto iz historije automobilizma.
 
Nedžad GREBOVIĆ