Historija
Pin It

Možda je ovo nekome i nepoznanica, ali je zanimljivo. Rolls-Royce je tamo nekada u 70-im godinama prošlog vijeka pokušao sa razvojem upotrebljivog Wankel motora, i to dizelaša! Kažu kako je to bilo za potrebe namjenske industrije, mada ja baš i

nisam siguran da bi na tome ostalo. Wankel ih je privukao radi svojih kompaktnih dimenzija, a diesel je trebao biti radi koeficijenta iskorištenja, tražio bi manje goriva, manju masu, za isti rad. A kada je vojska u pitanju nije svejedno ako sa 1000 litara goriva možete uraditi manji ili veći rad. 

I ovo nije sve, RR je imao rješenje po kojem je kućište sadržavalo dva rotora (klipa) u istoj ravni pri čemu je veći bio zadužen za snabdijevanje smješom onog unutar sebe. Nešto kao kompresor, to mu je uloga u ovoj ideji. Veći je imao zapreminu 3,25 litara a manji 1,265 litra sa odnosom kompresije od 2,57. Rezultat? Najveća snaga 350 KS, mogla se uporediti sa tadašnjim V8 motorima. Napravljena su četiri prototipa.

Ali kao što se ovdje napisalo bezbroj puta, problem kod ovog tipa motora je zaptivanje, i taj problem je do sada nerješiv! I to je tako!