Historija
Pin It

Lamborghini se sprema za Urus. Očekivano je to bilo poslije Bentley Bentayge. Ista grupa, prenese se ...

... najvažnija tehnologija, nema duplih ulaganja u razvoj svega sem izgleda, a to i nije skupo. Zvat će se Urus, izgledom mi se ne sviđa, ali dosta puta se desilo da mi se fotka ne sviđa, a uživo se iznenadim. A šta je bilo prije Urusa? Bio je LM 002. Logično je da je bio i LM 001, a sve je počelo sa konceptom Cheetah!

A Cheetah je ovo: 

Naručili su ga iz Mobility Technology International, a trebao je biti prodat vojsci SAD-a Ovaj dizajn nije bio Lamborghinijev, nego su iza njega Amerikanci. I nisu se obratili Lamborghiniju kao proizvođaču sportskih automobila, j*** se njih za sportska auta, nego nekome ko pored automobila ima iskustva u pravljenju radnih mašina, u ovom slučaju traktora! I sam prototip nije proizveden u Italiji, nego u SAD-u, država California. Imao je pogon na sve točkove, 5,9 litarski motor (Chrysler) sa 180 KS najveće snage, i automatski mjenjač sa svega tri brzine. Jasno je i vama da je ta snaga mala za vozilo velike mase. Nisu mogli dobiti na konkursu, pa ih je pobijedio AM General sa HMMWV, od čega je kasnije došlo ono Hummer. 

Cheetah su pokazali na sajmu u Ženevi 1977. godine. Ovo je ono što je prethodilo modelu LM002! 

Samo četiri godine kasnije pokazuju model LM001, opet na ženevskom sajmu. Evo ga:

Nejasno mi je zašto su i ovo pokvarili sa najvećom snagom motora. Zadržali su 180 KS iako je motor sada bio AMC-ov i sa 5,7 litara u V8 konfiguraciji. Opet, slabe performanse, automobil je proglašen mrtvim. A motor su stavili nakaradno, u zadnji dio vozila, što se odrazilo i na vozne karakteristike negativno. Nije ovo Porsche 911.

A onda je došao LM002! Pokazali su ga sajmu u ..... Briselu smile 1986. godine!

Proizvodio se od 1986. godine sve do 1992. godine (negdje ima podatak i do 1993. godine, tada sam bio u ratu, nije mi bilo do praćenja automobila niti vijesti vezanih za automobile). Napravili su svega između 301 i 500 vozila. Nije poznat tačan broj, jer se ne zna šta je sa onim vojnim, da, da vojnim verzijama. One nisu imale te brojeve šasije! Posljednji broj šasije civilne verzije je bio 12.302, što govori da su ih napravili 301. Nisu ponovili grešku sa motorima, pa su ovdje ugradili motor 5,2 litarski V12 iz Countach, a automobil je bio i na novoj šasiji, jer je tako moralo biti. Motor je razvijao 455 KS pri 6.800 obrtaja u minuti radilice motora. Ipak je došlo do premještanja motora iz zadnjeg dijela u prednji. Kupci su mogli dobiti i jači motor, onaj L804 od 7,2 litra, isto V12, a taj je bio namijenjen plovilima!

Za to vrijeme, koža, klima, zatamljena stakla, električni podizači stakala, stereo, sve je to bilo nekako luksuz više nego danas. Danas i Dacia čak ima radio. Doduše LM002 je imao odličan audio uređaj. Spomenuo sam vojnu varijantu. Saudijska Arabija ih je naručila 40-ak, a i rahmetli pukovnik Gadafi ih je naručio, navodno, stotinjak. Nedžad Grebović

U Lamborghiniju su imali u planu nastupiti i na reliju Pariz-Dakar, čak su se i spremali, no nije bilo dovoljno sredstava, i nisu nastupili. Motor su već bili spremili, a razvijao je oko 600-ak konjskih snaga. 

Pirelli je izrađivao posebne pneumatike za LM002, a navodno su bile kreirane za pijesak. Zvale su se Scorpion! Ne slučajno, jer su iz arapskih država očekivali najviše klijentele. Jedan od klijenata je bio i sin Sadama Huseina, Uday. Raznijeli su ga američki "oslobodioci" Iraka. 

I danas drže cijenu, oni sa relativno malom kilometražom, koštaju i do 300.000 dolara. 

A evo i malo specifikacija: Nedžad Grebović

Motor: V12 sa uglom između cilindara od 60 stepeni, smješten naprijed. Imao je četiri ventila po cilindru, a bregasta vratila su pogonjena lancem. Radna zapremina motora je bila tačno 5.167 cm3, a promjer cilindra i hod klipa bio je: 85,5 x 75 mm. Odnos kompresije je 9,5. Imao je elektronsko paljenje. Gorivom se snabdijevao sa dvije električne pumpe i 6 Weber 44 DCNF dvogrlih karburatora, što je rezultiralo potrošnjom od 30 litara na 100 pređenih kilometara. Rezervoar za gorivo je bio zapremine 290 litara (dvije stotine i devedeset litara). Trebao je i 17 litara uljaza podmazivanje.

Prednji diferencijal je imao 25 postotni zatvarač, zadnji 75 postotni, dok se centralni mogao blokirati. Masa od 2.700 kilograma je bila distribuirana na prednju i zadnju osovinu u odnosu 50% : 50%! Bio je širok 2.000 mm, osovinski razmak je bio 3.000 mm, a dužina automobila je bila 4.900 mm. 

Pneumatici su bili 325/65 17. 

Najveća brzina je bila 210 km/h, a od 0 do 100 je dolazio za 7,8 sekundi. Imao je i nadimak: Lambo-Rambo (ili obrnuto).