Početna

80.000 eura za Audi koji može ''preći'' 400 km - Audi e-tron

Veličinom je između modela Q5 i Q7 (dužina je 4,9 metra), i pogonjen je baterijama energetskog kapaciteta 95 kWh. Dovoljne su za autonomiju od od 400 kilometara (WLTP norme), ali prema realnijim EPA normama koje će pokazati autonomiju manju za oko 50 do 80 kilometara. 

... proizveli 177.900 vozila, što predstavlja 4,7-postotno povećanje u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Također je povećana proizvodnja motora – do kraja juna su ih proizveli više od 318.000.

Kia Sportage prvoplasirani u istraživanju J.D. Power o pozdanosti vozila
Novi Sportage je bio najčešći na tekućim trakama, jer je u prvih 6 mjeseci širom Evrope našao čak 56.126 novih kupaca. Vrlo popularni kompaktni sportski terenac iz Žiline je posebno izložen očima javnosti zbog nedavnog 1. mjesta u istraživanju pouzdanosti čuvene kompanije J.D. Power za 2016., a imao je i ‘nula kvarova’ u testu izdržljivosti (100.000 km) njemačke revije Auto Motor und Sport.

“Veoma me raduje što mogu javiti da Kia Motors Slovačka i dalje povećava svoju proizvodnju. Vozila, koja proizvodimo u našoj tvornici u Žilini,svojom kvalitetom, dizajnom I sigurnošću, zadovoljavaju visoke europske standarde. Novi Sportage, višekratni dobitnik različitih priznanja, diljem Europe postao je još popularniji od svojeg prethodnika. Moja zahvala namijenjena je svim zaplenim u fabrici, koji svojom marljivošću i radom svaki dan bitno doprinose visokom kvalitetu vozila Kia,” komentarisao je Eek-Hee Lee, predsjednik i direktor Kia Motors Slovačka.

Sportage čini dvije trećine proizvodnje u Žilini
Četvrta generacija Kia Sportaga brzo je nastavila tamo gdje je stao uspješni prethodnik. Sadašnja verzija najprodavanijeg sportskog terenca je najpopularnije vozilo iz te slovačke fabrike, jer predstavlja čak 64% ukupne proizvodnje i trećinu Kijine ovogodišnje prodaje u Evropi.

Porodica cee’d (hatchback, karavan i kupeovska varijanta) predstavlja 28%, dok jednovolumen Venga čini preostalih 8% polugodišnje proizvodnje. Vozila, koja proizvode u Žilini čine 59% Kijine prodaje u Evropi u prvih šest mjeseci ove godine. Najznačajnija tržišta za Kijinu jedinu fabriku u Evropi su Velika Britanija (15%), Njemačka (9%), Španija (8%) i Italija (8%).

Rasla i proizvodnja motora
Proizvodnja motora takođe je ostvarila odlične rezultate u prvom polugodištu, jer su proizveli više od 318.000 motora. To predstavlja više od 11-postotno povećanje u odnosu na jednako razdoblje prošle godine. Dizelski motori su predstavljali 54% ukupne količine, a najtraženiji je bio 1.7 CRDi motor, koje pokreće većinu Sportaga. Trenutno više od polovinu motora, koje proizvedu, isporučuju sestrinskoj, Hyundaijevoj fabrici u češkim Nošovicama.

7-godišnji Kia kvalitet
Kijin 7-godišnji kvalitet uključuje 7-godišnju mobilnu garanciju, 7-godišnje besplatno osvježavanje mapa (za modele s fabrički ugrađenim navigaciinim sistemima) i Kijina poznata 7-godišnja fabrička garancija (odn. do 150.000 pređenih kilometara – prve 3 godine bez ograničenja pređenih kilometara).