Tehnika
0
0
0
s2smodern
powered by social2s

[VIDEO] Na našim cestama od danas važe propisi koji se primjenjuju na zimske uslove vožnje, što uključuje i zimsku opremu. Obavezni dio zimske opreme su i zimske ...

...gume sa dubinom profila od najmanje četiri milimetra ili i lanci uz ljetne gume. Kakva je razlika između zimske i tzv gume za sve sezone (all season), kako je u nas zovu još "univerzalna"? Da li je u zimskim uslovima svejedno koju ćemo staviti na automobil? Vrlo kratko ćemo objasniti zašto nije, a srećom, za razliku od papirnih magazina mi imamo mogućnost postavljanja video snimka pa će onaj u donjem dijelu teksta reći više nego što mogu nekolike stranice gusto kucanog teksta. Krenimo redom!

Tzv. univerzalni pneumatici ili univerzalne gume (ne znamo zašto drugi mediji izbjegavaju reći svima razumljivu riječ "guma", kada se u kontekstu zna da se ne misli na onu za brisanje grafitne olovke, ili koju drugu), dakle univerzalni pneumatici predstavljaju kompromis između zimske i ljetne gume. Konkretno to znači da imaju lošija vozna svojstva preko ljeta od ljetnih guma, i lošija vozna svojstva preko zime od zimskih guma. Nećemo se baviti ljetom, i sami se konsultujemo sa rezultatima testiranja npr. njemačkog ADAC-a, a pošto će uskoro zima, ovdje se bavimo konkretno zimskim uslovima.

Prvo malo uvoda, koji je korisno pročitati tek radi upoznavanja sa tim šta su to zimski uslovi i da možda imate nešto konkretno kada se idući put budete izvinjavali policajcu kada bude pitao za lance, podrazumijevajući ih zimskom opremom. Lanci u stvari lanci NISU OBAVEZAN DIO ZIMSKE OPREME putničkog, sem ukoliko imate ljetne gume na vozilu! o tome govori Član 4, kojeg navodimo:


Član 4.   
(Oprema za saobraćaj u zimskim uslovima)


(1)    U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uslovima iz člana 2. ovog Pravilnika. 

(2)    Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uslovima, smatra se:  

a)    Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:  

1)    zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,  

2)    gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uslova.


Kompletan Pravilnik o saobraćaju u zimskim uslovima možete preuzeti klikom ovdje

Vjerovali ili ne mi ovo gore imamo isprintano u automobilima, jer umara prepiranje sa policajcem na cesti koji ovo nikada nije pročitao kada pita gdje su nam lanci! isto preporučujemo i vama!

Vratimo se poređenju zimskih i univerzalnih guma ili pneumatika, kako god hoćete!

Trebaju li nam zimske gume ili su dovoljne ove "univerzalne" za sva godišnja doba? Vrlo kratko, zimske gume jesu potrebne, i onaj ko ih sebi može priuštiti to bi svakako trebao uraditi u šta će se uvjeriti iz par činjenica navedenih dole.
Radi se o aktivnom elementu sigurnosti kod automobila. Potpuno je pogrešno mišljenje da ako nema snijega onda ne treba ni zimska guma. Sve što pišemo nastaju u Mostaru, gdje je snijeg rijetka pojava, pa ovakve stvari čujemo vrlo često. Pogrešno! Sve stručne enspertize ukazuju da ako je temperatura ispod 5 stepeni Celzijusa univerzalna guma (a lljetnu da i ne spominjemo), rapidno gubi svoja svojstva prijanjanja za podlogu. Još niže temperature idu u prilog korištenja zimske gume, dakle razlike u performansama još su drastičnije i još bolje idu u prilog korištenja zimskih guma.

Na koliko točkova nam trebaju zimske gume? Samo na pogonskim?

Opet pogrešno razmišljanje, ali je bolje i samo na pogonskim nego nikako! Pretpostavimo situaciju, automobil sa pogonom na prednje točkove (bolje konstruktivno rješenje za zimske uslove) na kojima su zimske gume, dok na zadnjim nisu! Situacija prolaska kroz zavoj vozeći po snijegu. Zimske gume svakako mogu podnijeti brži prolazak, a usljed takvog utiska vozač može i poželjeti proći nešto brže kroz zavoj. ipak zadnje nisu zimske, dakle nemaju takvu sposobnost držanja podloge jer imaju, grubo ćemo se izraziti, manji koeficijent prijanjanja radi drugačijih šara i materijala od kojeg su napravljene, pa se može desiti da zadnji kraj automobila otkliza.
Situacije je još gora ukoliko su zadnji točkovi pogonski, na njima imamo zismke gume, a na prednjim nemamo. Zašto je ovo lošiji slučaj? Prednji točkovi su oni koma upravljamo vozilom, svako zakretanje na snijegu predstavlja praktično udar na sposobnost zadržavanja kontakta sa podlogom prednjeg para točkova. Brzine koje su sigurne za vožnju su daleko manje nego su to one koje bismo imali da na svim točkovima imamo zimske gume. Problem je i to što su zadnji točkovi pogonski, jer oni guraju vozilo pravolinijski, i to na način koji te gume po snijegu mogu podnijeti, ali prednje to ne mogu da prate. Dakle teže da zaustave pravac, pa je gubljenje kontrole nad vozilom češće, a povratak vozila pod kontrolu daleko teže nego je to slučaj kod prednjih pogonskih točkova (koji praktično teže da vuku vozilo željenom putanjom što je poželjno).


Otkud ovakva razlika kod zimskih i guma za sve sezone?

Nisu samo šare na gumama u pitanju, nego i sam materijal od kojeg se proizvode. Zimske gume su mekše, dakle na nižim temperaturama imaju bolje prijanjanje nego su to ljetnje (koje su preko zime tvrđe). Pored toga samo šare sa dosta oštrijih profila praktično su kao "renda" na snijegu u stvaraju bolji zahvat, nego su to one namijenjene svim sezonama gdje su šare zaobljenije, a pogotovo su zaobljene kod onih namijenjenih korištenju preko ljeta.


Opet, znamo da će oni od vas koji poznajete ABS biti začuđeni, ali dešava se da se ponekad čuje i ovo: "imam ABS šta će mi zimske gume!".
Dobar primjerak nebloze prilikom pametovanja o materiji koja se ne poznaje. Dakle ovo je naopako, ABS ima zadatak da skrati zaustavni put, i zadrži automobil na putanji kojom se kreće prilikom kočenja, time što ne dopušta blokiranje točka prilikom kočenja. ABS je u svakom slučaju poželjan, ali nikako ne mijenja zimske gume, i preko zime će biti od pomoći, i to prilikom kočenja. ABS neće pomoći za vrijeme dok je noga na pedali gasa, dakle dok se automobil kreće.

Da li zimske gume mogu poslužiti preko ljeta?

Mogu, samo radi toga što su mekše pri niskim temperaturama, bit će još više mekše preko ljeta i ljetnih temperatura što implicira izuzetno brzo trošenje. Dakle mogu poslužiti, ne za trke po cesti svakako, ali je svakako ispravno zapitati se koliko ih je isplativo zadržati na automobilu preko ljetnog perioda. Koliko bi koštalo imati ljetne i zimske, a koliko imati samo univerzalne koje se brže troše? Kalkulaciju je teško izvesti jer ne prelazimo svi isti broj kilometara mjesečno, ne živimo svi u mjestima sa istom prosječnom temperaturom preko zime, a i temperature se ne spuštaju u svim mjestima u isto vrijeme, pa smo prisiljeni ostaviti sve koje zanima ova tematika da nađu najoptimalnije rješenje za sebe!

Prije samog video snimka za oni koji ne razumiju engleski jezik pojašnjavamo mjere, riječi i situacije sa donjeg snimka:
- All Season - univerzalne gume
- Winter - zimske gume


Situacije:
Ubrzanje na družini 200 ft (oko 70 metara). Automobil sa zimskim gumama od polaska ovu razdaljinu pređe za 8 sekundi, dok je automobilu sa univerzalnim gumama potrebno 11 sekundi.
Zaustavljanje pri maloj brzini: razlika od 30 ft je 9 metara (automobil sa zimskim gumama zaustavio se za 18 metara, a onaj sa univerzalnim za 27 metara).
I na kraju prolazak kroz krivinu sa ulaznom brzinom od oko 25km/h i ubrzavanje u do 40km/h. Automobil sa univerzalnim gumama je isklizao sa ceste, onaj sa zimskim je prošao.Moguće je da je neko očekivao naći savjete za vožnju po snijegu u ovom članku. Nije to niti bila zamisao, članak je orjentisan čisto na to da se stekne slika o razlici zimskih i univerzalnih guma ili pneumatika, kako god hoćete, a jedan ovakav kratki tekst pomognut ovim video snimkom trebao bi otkloniti svaku nesuglasicu, i začepiti usta svima koji kažu "isto je to".


Tekst se smije preuzeti djelimično ili u potpunosti uz navođenje izvora.
Video snimak nije djelo AutoMotoSvijet-a, a autor je naveden na početki samog snimka.

AutoMotoSvijet ima više fanova na Facebook profilu od svih ostalih automobilskih medija u Bosni i Hercegovini zajedno .... preko preko 90.000!

Pridružite se i Vi! ..........................  KLIKNI OVDJE